Ghivece cu personalitate

29 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ghivece, jardiniere, flori si plante ornamentale de apartament

Nicio locuinta nu este cu adevarat completa daca nu este luminata de prezenta unor colturi verzi, a unor plante ornamentale, a unor flori. De cele mai multe ori cei care indragesc florile le aleg doar tinand cont de considerente estetice, fara sa isi puna intrebarea daca le pot oferi un mediu potrivit de viata. Pentru ca plantele sa se dezvolte „ca la carte”, o prima conditie ar fi sa le plantati intr-un ghiveci potrivit. Pentru asta este foarte important sa stiti cu exactitate
soiul plantei si ce tip de radacina are. Unele plante ornamentale se dezvolta mai mult la suprafata, iar altora le priesc ghivecele mari in care isi pot intinde capilarele.
Plantele de apartament se dezvolta corespunzator doar atunci cand solul si celelelalta conditii sunt asemanatoare cu cele din zonele lor de origine. Unele prefera pamantul care inmagazineaza cantitati mari de apa, altele pe cele care elimina o anumita parte din aceasta. Oricum ar fi, ghiveciul trebuie sa aiba gauri de scurgere pentru apa suplimentara si tavite care sa o colecteze. O planta care are la baza un sol mustind de apa va muri in mod sigur, pentru ca radacinile sale vor putrezi din cauza excesului de umezeala. Rolul farfurioarei sau tavitei este de a crea la baza ghiveciului sau jardinierei un strat freatic, de unde prin capilaritate apa sa ajunga la radacina plantei si nu numai de a colecta surplusul de apa de la o udare.
Prin udarea la suprafata pamantului, intregul volum de pamant este inundat, apa patrunzand atat in canalele capilare cat si in cele necapilare. Pamantul iar aerarea pamantului este deficitara, lipsind plantele de oxigenul necesar. Lipsa in parte a canalelor capilare duce la aprovizionare slaba a plantelor cu apa si la o evaporare mai rapida a apei din sol, ceea ce ne determina sa udam foarte des plantele si, inevitabil, la „saparea" foarte deasa a solului pentru afanarea pamantului din ghiveci sau jardiniera.
Plantele iubitoare de apa si umezeala vor sta intotdeauna peste un strat de pietricele sau nisipcare este de preferat sa fie pe fundul ghiveciului.
De asemenea, importante sunt dimensiunea si materialul din care este confectionat ghiveciului. Un ghiveci mic nu va putea avea un sol tasat si deci nu va retine apa. Ghivecele de lut ofera plantelor aerisire buna pentru radacini si o mai buna stabilitate decat cele din plastic. 
Desi culoarea ghiveciului este mai mult un element estetic, trebuie sa stiti ca daca folositi ghivece negre soarele le va incalzi mai mult decat pe cele albe si radacinile plantei se vor dezvolta in partea opuse celei dinspre care bate soarele. Pentru plantele foarte mari sunt indicate vasele mari din scandura care ofera suficient spatiu de dezvoltare a radacinilor.
Puteti folosi si vase de tip masca din metal, ceramica, lemn sau plastic cu rol decorativ. In ele se pun ghivecele cu plante, iar spatiul liber se umple cu turba, pietris sau argila expandata care vor pastra constanta umiditatea solului.
Alte tipuri de vase sunt mai nou-aparute sunt jardinierele, vase rectangulare cu lungimi cuprinse intre 25 si 100 cm.
Pentru plantele foarte pretentioase precum orhideele sunt necesare vitrine speciale. Aceste vitrine dispun de sisteme complicate de iluminare, aerisire si de mentinere a temperaturii asa incat aceste plante extraordinare sa se poata dezvolta in conditii optime. 
Cel mai nou sistem de cultivare a plantelor este cel bazat pe o palnie in locul farfuriutei de baza. Cu ajutorul unei palnii este creat direct la baza ghiveciului stratul freatic de apa, astfel incat prin capilaritatea solului apa sa ajunga la radacina plantelor. Pamantul din ghiveci se pastreaza in stare natural afanata un timp mai lung, de la 8 la 10 si chiar 12 luni, fara sa fie nevoie de “saparea” lui, iar perioada dintre doua udari se prelungeste la 10-15 zile. Dar luati in considerare si faptul ca un astfel de vas este mai scump si mai greu de procurat.
Indiferent de ghiveciul ales sau de conditiile climatice in care cresc plantele dumneavostra, nu uitati totusi conditia de baza, fara de care plantele nu pot trai: sa fie ingrijite cu dragoste.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vrei sa faci sport la tine acasa? Iata cateva sfaturi Vrei sa faci sport la tine acasa? Iata cateva sfaturi
Daruri de Craciun Daruri de Craciun
Plantele - sufletul casei Plantele - sufletul casei
Decorarea casei de Halloween Decorarea casei de Halloween
Sportul la tine acasa Sportul la tine acasa
Cum poti creste un lamai in casa Cum poti creste un lamai in casa

Vezi mai multe articole