Lamai in ghiveci tinut in casa pe masa

Cum poti creste un lamai in casa

11 octombrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inca din anii ’80, numerosi romani au plantat si crescut in casele lor lamai. Desi poate parea complicat sa cresti un pomisor in casa, nu este deloc asa. Tot ce trebuie sa faci este sa ii pui la dispozitie suficient spatiu pentru ca radacinile lui sa se poata extinde si sa te asiguri ca solul in care este plantat are suficienta umezeala iar planta are destula caldura.

In apartament, lamaiul creste ca un arbust. In cursul unui an, lastarii au 2-3 valuri de crestere. Frunzele servesc si ca organe de depozitare a substantelor de rezerva. In cazul in care frunzele cad, lamaiul formeaza alti lastari cu frunze, dar in anul urmator nu va face rod. Lamaiul este o planta vesnic verde.
Frunzele traiesc 2-3 ani si se reinnoiesc treptat. 

Daca este ingrijit corespunzator, sunt sanse mari ca lamaiul pe care il cresti in casa sa-ti faca lamai.

Sfaturi despre cum poti creste un lamai in casa:
Desi poti creste un lamai chiar din samanta luata de la o lamaie, dezvoltarea va dura foarte mult, de aceea iti recomandam sa cumperi un puiet de calitate, cu varsta de 2-3 ani.

Cumpara un ghiveci de aproximativ 50 litri, cu gauri de scurgere, care sa ii permita lamaiului sa creasca circa 2,5 metri, in conditii obisnuite. Cumpara un amestec de sol pentru orice tip de planta, usor acid, in care amesteci niste nisip.

Aseaza ghiveciul pe o tavita suficient de mare. Pune cateva pietre sub ghiveci si toarna apa in tavita pentru a mentine o umiditate adecvata in jurul arbustului.

Pe fundul ghiveciului pune un strat de panza pentru a impiedica solul sa se piarda prin gaurile de scurgere de la baza, atunci cand uzi lamaiul.

Verifica periodic pamantul din ghiveci. Daca stratul superior este putin uscat, uda pana cand excesul de apa se scurge in tavita de sub ghiveci.

Pulverizeaza zilnic apa pe lamai, oferind astfel plantei umiditatea naturala de care ar avea parte daca nu ar creste in casa.

Foloseste un umidificator pentru a mentine umiditatea in incapere. Primavara si vara, nivelul de umezeala ar trebui sa fie de 50% primavara si vara.

Tine sub control temperatura camerei in care se afla lamaiul. Aceasta ar trebui sa fie de minimum 21oC ziua si 12oC noaptea.

Daca este posibil, aseaza lamaiul langa o fereastra orientata spre sud. Suplimenteaza lumina naturala cu una fluorecenta de 40 de W, plasata la aproximativ 20 de cm deasupra arbustului. Tine aceasta lumina aprinsa astfel incat lamaiul sa absoarba echivalentul a 8-12 ore de lumina.

Din cauza faptului ca se afla in interior, lamaiul nu va putea fi polenizat de insecte, astfel ca va fi nevoie sa il polenizezi manual.

Dupa toate aceste sfaturi, ti se pare prea complicat sa cresti un lamai la tine in casa?

 

Sursa poza: thegreenhead.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Rumegus pentru afumat: ce trebuie sa stiu? Rumegus pentru afumat: ce trebuie sa stiu?
Sa incondeiem ... Sa incondeiem ...
Decorarea casei de Halloween Decorarea casei de Halloween
2 idei de martisoare handmade 2 idei de martisoare handmade
Cum poti construi o casuta in copac Cum poti construi o casuta in copac
Cum plantezi si ingrijesti lamaii ca arbusti de interior Cum plantezi si ingrijesti lamaii ca arbusti de interior

Vezi mai multe articole