Gletuirea si vopsirea peretilor

29 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sut si hoool! 

Fie ca ne gandim la o garsoniera sau la apartamente, destinatia holului ramane aceeasi, bine definita: spatiu de acces, de tranzit si, foarte important, de primire. Primire, adica functionalitate si imagine, cartea de
vizita a casei noastre.
Ramanem si saptamana aceasta tot la bloc, iar obiectul nostru este sa obtinem un spatiu cat mai generos pentru hol. Atentie deci la alegerea dulapioarelor si a corpurilor de iluminare. Cu ajutorul acestora din urma atragem atentia asupra anumitor detalii: colturi sau pereti cu oglinzi. Pentru pardoseala folosim materiale rezistente la trafic. Folosim culori deschise pentru a da senzatia de spatiu amplu si nu aglomeram in hol obiecte de-a valma, doar pentru ca suntem convinsi ca dau bine. Adevaratul castig il ofera spatiul cat mai aerisit. In felul acesta ne bucuram si noi si-i facem fericiti si pe copiii nostri care, in zilele ploioase, isi prelungesc spatiile de joaca din camera lor in hol. Iata in continuare o varianta extrem de eficienta pentru amenajarea holului.
 
Gletuirea peretilor
 
Sugestia noastra vizeaza sistemul de gleturi Ceresit. Pentru inceput, curatati peretii holului de orice urma de praf, grasime sau vopsea veche. Cei mai multi pereti fiind din beton (material absorbant), dam inainte o mana de grund Ceresit CT 17 cu bidineaua. Pentru indreptarea denivelarilor va sugeram utilizarea gletului Ceresit CT 126, care permite egalizarea suprafetei prin incarcari de pana la 10 mm, intr-un singur strat, avand rezistenta mare la fisurare. La un sac de 25 de kilograme adaugati 13 litri de apa.
Gletul si apa se amesteca mecanic, cu viteza mica; astfel, evitati antrenarea de aer in masa de material. Dupa 3 minute, necesare maturarii, se amesteca din nou. Pasta obtinuta se aplica cu o gletiera neteda de inox. Intai se incarca peretele, apoi se intinde pasta cu miscari scurte, verticale si paralele, de jos in sus. Pentru un strat de 5 mm, timpul de uscare este de o zi. Dupa intarire, aplicam un strat de Ceresit CT 127. Suprafata astfel gletuita va fi foarte fina si de un alb imaculat. Aspectul sau va fi de finisaj final.
 
Vopsirea peretilor
 
Esential este ca suprafata ce urmeaza sa fie vopsita sa aiba o culoare uniforma, fara pete si un grad cat mai redus de absorbtie. In acest caz fericit, putem aplica direct prima mana de vopsea, fara alta pregatire prealabila.
Alegeti o vopsea lavabila de interior, fara solventi de intarire, de inalta calitate. Diluati cu maxim 5% apa si amestecati mecanic, pentru o cat mai fina omogenizare. Vopseaua se aplica cu trafaletele, in dungi paralele. Inlaturati excesul de vopsea de pe trafalet cu un gratar de plastic. O vopsea cu putere dubla de acoperire nu mai face necesara si o "a doua" mana. Culoarea finala apare imediat dupa uscare. Pentru a putea ocupa imediat spatiul, dupa vopsire, alegeti o vopsea fara miros. Dati un ban (si nu neaparat mult), dar stati in fata!
Pentru inlaturarea senzatiei de spatiu extins, in hol folositi aceeasi gresie aplicata in baie. Veti obtine un excelent efect de continuitate.
 
Bucataria, celula de baza a familiei
 
Spatiu imbietor si cald, atat la propriu, cat si la figurat, bucataria este pentru roman spatiul de socializare aflat mai la indemana. Aici se intalneste cu familia la masa si pune tara la cale; tot aici se strange cu prietenii la un pahar, sa evalueze potentialul unei afaceri sau sa injure un arbitru partinitor. In bucatarie, se fac, deopotriva, mancare si politica. Romanul n-are, deocamdata, cultura livingului si poate ca nici nu-i trebuie. Lui ii trebuie o bucatarie pusa la punct. Acolo e celula de baza a familiei, de-acolo ajuta el natiunea sa creasca in greutate.
In cazul apartamentelor noastre de la bloc, spatiul bucatariei e, din ce in ce mai mult, reconfigurat. Astfel bucataria poate deveni un spatiu deschis, integrat camerei de zi sau poate ramane un spatiu, inchis, dar care stabileste un contact vizual cu livingul prin intermediul unui perete de sticla.
Configurarea unei bucatarii spatioase tine cont de pozitionarea eficienta a zonei de lucru (foto). Blaturile mobilierului trebuie sa fie accesibile si usor de curatat. Cand e vorba de bucataria noastra, n-are rost sa ne zgarcim. Folositi materiale de calitate: Pt melaminat, lemn natural, marmura sau inox. Pardoseala bucatariei este o alta suprafata pentru care vom alege atent materialele. Lumina si culoarea au si ele rolul lor (si sunt actori de prima mana, nu niscaiva figuranti fara scoala). Fiti cu bagare de seama: culorile inchise absorb lumina si fac spatiul sa para mai mic. Corpurile de iluminat vor fi amplasate in functie de locurile pe care vrem sa le personalizam. Forma si dimensiunile acestor corpuri trebuie armonizate cu stilul mobilierului, culoarea finisajelor, cu forma intregului spatiu.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Despre lambriuri Despre lambriuri
Cum alegem vopseaua lavabila pentru baie? Cum alegem vopseaua lavabila pentru baie?
Fototapetul: sfaturi complete de montare pe cont propriu Fototapetul: sfaturi complete de montare pe cont propriu
Lacuri si amorse ecologice Lacuri si amorse ecologice
Piatra decorativa – personalitate, versatilitate si idei de amenajari Piatra decorativa – personalitate, versatilitate si idei de amenajari
Pereti interiori decorati cu caramida - partea a II-a Pereti interiori decorati cu caramida - partea a II-a

Vezi mai multe articole