Gotic, istorie sau... Castelul Huniazilor

Gotic, istorie sau... Castelul Huniazilor

26 noiembrie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
            Daca Branul sau Pelesul sunt niste destinatii arhicunoscute atat turistilor romani cat si celor din strainatate putini dintre noi stiu ca in Hunedoara se afla unul dintre cele mai importante monumente de arta feudala in stil gotic, din Europa. Este vorba despre Castelul Huniazilor, cunoscut si sub denumirea de Castelul Corvinestilor, monument construit in secolul XV pe amplasamentul unui vechi castru roman. Castelul a servit in special ca resedinta nobiliara.
           
            Marturii istorice
            Numele castelului apare mentionat pentru prima data in istorie in 1443 in documente privitoare la confirmari de privilegii, linii de mostenire a cetatii, donatii etc.
            Conform atestarilor istorice intemeietorul cetatii este Voicu, tatal lui Ioan de Hunedoara (Johannes de Hunyad). Inainte ca Voicu ca demareze extinderea ei aici era o fortificatie militara. Dupa ce acesta a fost numit Guvernator al Ungariei castelul a fost transformat in resedinta. Lucrarile de constructie continua si dupa moartea lui, sub supravegherea sotiei sale Elisabeta Szilagyi si a lui Matei Corvin - fiul sau, devenit ulterior rege al Ungariei. Momentul marcheaza de fapt desfiintarea garnizoanei si transformarea completa a castelului in resedinta.
            Dupa ce Matei Corvin doneaza castelul lui Ioan Corvin, la Hunedoara se succed mai multi proprietari pentru scurte perioade de timp. Unul din posesorii ce au si intervenit asupra constructiei (1618-1623) a fost si principele Gabriel Bethlen, cel care a avut initiativa construirii a inca doua etaje pe latura de sud si a unuia pe latura de nord.
            Castelul Huniazilor a suferit de-a lungul timpului mai multe incendii, fiind restaurat in 1870-1880, 1965-1970 si 1993-1995.
 
            Mitologia legata de castel
            In jurul existentei castelului s-au urzit nenumarate legende insa dintre acestea vom aminti numai doua.
            Se spune ca prezenta corbului (cu un inel in cioc) pe blazonul familiei Corvinilor este legata de o intamplare traita de Ioan de Hunedoara. Acesta primise de la tatal sau natural - Sigismund de Luxemburg – un inel de aur. Aflat intr-o calatorie, inelul i-a fost smuls de un corb. Pasarea a zburat cu obiectul in cioc insa Ioan ar fi reusit sa-l doboare si sa-si recupereze bijuteria.          
            Este cunoscuta si o alta legenda, legata de fantana din curtea castelului. Conform acesteia Ioan Corvin ar fi obligat trei prizonieri turci sa sape un put in curtea cetatii, promitandu-le in schimb eliberarea din robie. In 15 ani robii sapa pana la o adancime de 28 de metri si dau de apa. Intre timp cel ce le facuse promisiunea eliberarii murise iar sotia sa hotara ca turcii sa fie executati si nu eliberati. Avand dreptul la o ultima solicitare, turcilor li s-a permis ca inainte de executie sa inscriptioneze pe fantana cateva cuvinte in limba lor. Legenda spune ca acestia ar fi scris apa ai, inima nu, insa conform unei descifrari recente inscriptia spune de fapt Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri in cetatea de langa biserica.
 
            Elemente remarcabile de arhitectura
            In prima etapa Ioan de Hunedoara a dispus construirea a doua curtine in jurul vechii cetati, materialul folosit fiind calcarul dolomitic. Zidurile respective erau strajuite de turnuri circulare (Turnul Capistrano, Turnul Pustiu, Turnul Tobosarilor, Turnul Buzdugan) si rectangulare, primele dintre acestea reprezentand o noutate pentru arhitectura militara a Transilvaniei secolului XV. Turnul Capistrano are ceva remarcabil: cuprinde singurul semineu gotic din cadrul acestui castel. Turnurile rectangulare erau construite ca puncte de aparare. Accesul in castel se facea prin intermediul unor poduri mobile.
            Ulterior se construieste capela, pozitionata pe latura de rasarit a cetatii. Palatul cuprinde Sala Cavalerilor, Sala Dietei si o scara in forma de spirala. Cele doua mari incaperi sunt realizate in plan dreptunghiular, fiind impartite in doua sali cu cinci piloni octogonali realizati din marmura si avand nervuri in cruce si console decorative, cu chei de bolta in stil gotic tarziu.
            O constructie deosebita este si turnul Nje Boisia, ce cuprinde 5 niveluri, fiind prevazut cu deschideri pentru arme de foc. Comunicarea cu palatul se realizeaza prin intermediul unei galerii suspendate avand o lungime de peste 33 m. Dupa 1458 se construieste o noua aripa (Matia) ce are in componenta logii pictate cu scene cu subiect laic.
            In secolul XVII Gabriel Bethlen construieste pe latura de rasarit Palatul Mare, avand doua niveluri ce cuprind dormitoare si o sufragerie. In aceeasi perioda se construiesc Turnul Alb (cu 3 niveluri), Terasa de Artilerie (o rampa speciala pentru amplasarea armelor grele de foc) si curtea exterioara (curtea husarilor).
            Restaurat, extins si modificat de atatea ori Castelul Huniazilor este un exemplu autentic de arta medievala. In prezent, datorita conservarii atat de reusite a elementelor arhitecturale zeci de mii de turisti viziteaza aceasta adevarata emblema a Hunedoarei si a Transilvaniei.
 
 
Nota Redacției (în Noiembrie, 2023)
 
... ne-am întrebat: oare cum ar fi pictat van Gogh Castelul Corvineștilor, și am primit acest răspuns din partea lui Dall-E ... Desigur, ne vor bucura și asteptam pozele voastre de vacanță, pe adresa Redacției! Promitem că le vom publica la această rubrică, dedicată învățării prin călătorie!
 
 
 
castelul corvinestilor in pictura
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

5 destinatii ideale pentru ski 5 destinatii ideale pentru ski
Turnul cu ceas - poarta cetatii Sighisoarei Turnul cu ceas - poarta cetatii Sighisoarei
Vacanta exotica cu buget redus Vacanta exotica cu buget redus
Roche Mazet - Legatura puternica dintre Om, Natura si Arhitectura Roche Mazet - Legatura puternica dintre Om, Natura si Arhitectura
Urmele timpului peste Cetatea Fagarasului Urmele timpului peste Cetatea Fagarasului
Destinatii alternative de vacanta pentru 1 mai Destinatii alternative de vacanta pentru 1 mai

Vezi mai multe articole