Gradina

Daca esti fericitul posesor al unei gradini, afla cum poti crea o oaza verde de relaxare. Oricat ar fi de mica sau de mare, orice gradina poate fi transformata intr-un loc infloritor. Aici gasesti informatii despre ingrijirea plantelor, unelte de gradinarit, mobilier pentru gradina, iluminat si construirea teraselor.

on

Cum sa ai o gradina sanatoasa!

08 iulie, 2019

Beneficiile pentru sanatate ale gradinaritului sunt la fel de abundente ca si productiile acesteia. Dar pentru ca plantele sunt organisme vulnerabile ele pot fi afectate cu usurinta de boli, daunatori sau de schimbarile bruste de temperatura. Astfel ca nu este usor sa mentii o gradina sanatoasa. Vineri, 05.07.2019, secretele unei gradini sanatoase, au fost impartasite de specialistii Valentin Tofan, Director de Vanzari -Marcoser, Daniel Agapie, Director - Executiv Zeolites Production si Calin Diaconu, Project Manager Misiunea Casa, in cadrul emisiunii “Vrem Sa Stii”, de la Radio Romania Antena Satelor. Legumicultura romaneasca incepe sa creasca, sa respecte niste standarde si sa se faca cunoscuta la nivel european. Solul nostru este exceptional, iar clima ne permite sa cultivam. Unii dintre…

mai mult >
on

COMBATEREA DAUNATORILOR VITEI-DE-VIE (II)

05 iunie, 2019

Pe langa bolile care ataca vita-de-vie, planta trebuie aparata si de numerosi daunatori: filoxera, paianjeni, molii etc. Filoxera(Phylloxera vastratix sin. Daktulosphaira vitifoliae) este unul dinmtre daunatorii foarte periculosi ai vitei-de-vie. Atacul ei a provocat distrugerea viilor europene, a caror refacere nu a fost posibila decat prin folosirea la plantare a vitelor altoite pe portaltoi din speciile americane rezistente la filoxera. Exista doua forme: filoxera radicicola (traieste pe radacini) si galicola (pe frunze). Filoxera, forma radicicola ataca radacinile soiurilor nobile roditoare nealtoite. Pe radacinile intepate de filoxera se formeaza nodozitati si tuberozitati; in zona acestor deformatii tesuturile se necrozeaza, formandu-se porti de patrundere a unor microorganisme, care…

mai mult >
on

Combaterea chimica a melcului cenusiu fara cochilie

31 mai, 2019

Melcul cenusiu fara cochilie - limaxul cenusiu (deroceras reticulatum -O.F.Muller, 1774; eng. Grey fieldslug) - este un daunator deosebit de periculos pentru culturile de legume din cauza pagubelor insemnate provocate prin hranirea vorace cu diferite parti alte plantei. Limaxul se hraneste de obicei noaptea, in timpul zilei nefiind observat in cultura de legume. El prefera cele mai suculente parti alte plantelor - varfurile de creste, fructele noi etc. Rasadurile, plantutele mici, fructele in crestere fiind printre cele mai atacate surse de hrana. Pe timpul zilei se retrage in sol sau in zone foarte umbrite, intunecoase si cu multa umezeala - expunerea la lumina si un mediu uscat ii provoaca rapid moartea. Cele mai mari pagube le provoca la culturile de salata, varza, tomate si ardei gras.…

mai mult >
on

Cum punem "melcii pe fuga”?!

30 mai, 2019

Melcii cu cochilie si limacsii se numara printre cei mai comuni daunatori din gradinile noastre. Melcul face parte din clasa Gastropoda, cel mai numeros grup de moluste (80% din totalul molustelor). Pana in prezent sunt peste 150 000 de specii cunoscute, acestea fiind adaptate atat la viata acvatica, cat si la cea terestra. Un melcii pot atinge si varste de peste 10 ani. Melcul de gradina are un singur dinte pe falca superioara si peste 14.000 de dinti pe cea inferioara. Melcul este un daunator nocturn care se hraneste cu frunzele plantelor, dar daca are parte de suficienta umiditate el va fi activ si pe timpul zilei. De cele mai multe ori, o planta care a cazut prada melcilor se va ofili, fiind afectata de virusi, baterii sau ciuperci. Combaterea ecologica a melcilor cu sau fara cochilie…

mai mult >
on

COMBATEREA BOLILOR SI DAUNATORILOR LA VITA-DE-VIE (I)

29 mai, 2019

Soiurile nobile de vita-de-vie (cele care apartin speciei Vitis vinifera) sunt afectate de un numar apreciabil de boli si daunatori; de aceea masurile de protectie fitosanitara ocupa un loc important in tehnologia de cultura. Pe langa masurile preventive (efectuarea la timp a lucrarilor solului, distrugerea buruienilor, aplicarea lucrarilor in verde, fertilizarea echilibrata etc.), un rol important in mentinerea sanatatii plantelor si evitarea pierderilor de recolta, combaterea chimica ramane mijlocul de baza in tratarea bolilor si daunatorilor. In cazul soiurilor de hibrizi direct producatori (rezultate in urma incrucisarii dintre diferite specii americane si soiuri „nobile”) rezistente la boli, combaterea chimica se reduce, sau nu mai este necesara, decat in cazul unor presiuni ridicate…

mai mult >