Hanul lui Manuc

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O surpriza arhitectonica impresionanta prezenta in cea mai aglomerata zona a Bucurestiului este Hanul Manuc.

Avand o vechime de aproape 200 de ani, Hanul Manuc a avut sansa de a rezista de-a lungul vremurilor in aceeasi forma arhitectonica, celelalte circa 70 de cladiri asemanatoare ca scop si design disparand cu desavarsire.

Constructia ii revine de drept lui Emanuel Mirsanian Manuc Bey, bogat negustor si om politic al anilor 1800, iar stilul arhitectural este specific familiei Brancoveanu. Forma circulara, de cetate, structurile interioare din lemn de stejar, arcadele, terasele escrise in cate interioare sprijinite de stalpi de lemn, senzatia de liniste, siguranta si buna primire, cu greu pot fi doua cuvinte. Constructia este uimitor de simpla, originala si practica, impletind armonios scopurile initiale precum spatiul de desfacere marfuri, depozite, bucatarii, pivnite, locuri de odihna, masa si protectie a vechilor negustori.

Hanul Manuc, fiind o cladire impunatoare fata de constructiile invecinate, a devenit la mijlocul secolului XVIII principalul complex comercial al vechiului Bucuresti, avind 15 depozite mari si boltite, 23 de magazine, 107 camere de gazduire si birouri, 2 saloane de primire si un birt popular.

In prezent, pastrandu-si neschimbata arhitectura originala, la care o contributie importanta o au pivnitele, arcadele, terasele sprijinite de stalpi de stejar si scarile de lemn cu acces din curte la cele 2 etaje, Hanul Manuc se prezinta vizitatorilor cu un hotel absolut original de circa 55 de locuri, un restaurant - „StA ARCADELOR", o crama amenajata in pivinitele existente - „CRAMA DOMNEASCA", un mini restaurant - „StA RUSTICA", o gradina de vara acoperita de frunzisul copacilor existenti, precum si un salon de protocol excelent pentru intruniri, simpozioane - „StONUL VOIEVODt" etc.

Dispunand de o suprafata totala de circa 3000 m2, Hanul Manuc reuseste sa faca fata in cele mai bune conditii unor evenimente mondene ce pot ajunge si pana la 800-1000 de participanti.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Impozanta turnului Impozanta turnului
Hearst Castle Hearst Castle
Arhitectul casei tale Arhitectul casei tale
Alegerea specialistului in design interior Alegerea specialistului in design interior
Teatrul Odeon Teatrul Odeon
Academia Militara Academia Militara

Vezi mai multe articole