Harta gigacaloriei in ianuarie

05 martie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In multe dintre orasele tarii facturile la caldura aferente lunii ianuarie au crescut cu 20 - 25 la suta fata de luna precedenta
In unele orase, insa, precum Targu Mures, majorarea a fost de 12 la suta, in timp ce la Galati a ajuns la cel putin 35 la suta
 
La Alba Iulia, oras in care nu mai exista de anul trecut sistem centralizat de termoficare, facturile platite de locuitori pentru gazul folosit la incalzirea apartamentelor au fost in ianuarie cu aproape 25 la suta mai mari fata de luna decembrie a anului trecut.
Pentru un apartament cu doua camere o familie a platit in medie intre 200 si 300 de lei, fata de 150 - 250 de lei, cat a fost factura in decembrie. Si in cazul apartamentelor cu trei camere cresterea a fost in medie de pana la 25 la suta, valoarea facturilor pentru ianuarie fiind cuprinsa intre 300 si 400 de lei, fata de 250 - 300 de lei in decembrie.
La Arad, reprezentantii Uniunii Locale a Asociatiilor Locative (ULt) au calculat ca factura pentru consumul de agent termic din ianuarie a crescut cu 25 la suta fata de luna anterioara.
Astfel, factura medie pentru caldura la o garsoniera de 30 de metri patrati dintr-un bloc care nu are repartitoare de costuri (astfel ca nu au fost oprite robinetele pentru a se realiza economii) este de 280 de lei. La un apartament cu doua camere factura medie este de 500 de lei, iar pentru trei camere se plateste in jur de 700 de lei.
La Botosani, costurile incalzirii pentru luna ianuarie fata de decembrie 2011 au fost cu 25 la suta mai mari.
Astfel, daca in decembrie costul mediu al incalzirii pentru o garsoniera a fost de 80 de lei, in ianuarie media a fost de 100 de lei, in timp ce la un apartament cu doua camere costul mediu al incalzirii pentru luna decembrie a fost de 170 de lei, iar in ianuarie este de 213 lei. Cei care locuiesc in apartamente cu trei camere au de platit pentru luna ianuarie 277 de lei, fata de 253 de lei, in timp ce pentru un apartament cu patru camere factura ajunge, in ianuarie, la 415 lei, fata de 345 de lei in decembrie.
 
143 lei, incalzirea unei garsoniere din Cluj
 
La Cluj-Napoca, facturile la incalzire pentru luna ianuarie au crescut cu 14 la suta fata de decembrie 2011.
Astfel, cei care locuiesc in garsoniere au de platit la incalzire pentru luna ianuarie 143 de lei, fata de 124 de lei in decembrie. Pentru un apartament cu doua camere, clujenii racordati la sistemul centralizat de termoficare au platit in ianuarie o factura la incalzire de 205 lei, fata de 177 de lei in luna precedenta, in timp ce pentru un apartament cu trei camere factura pentru ianuarie a fost de 246 de lei fata de 212 lei in decembrie. La un apartament cu patru camere, factura pentru ianuarie a fost in jur de 300 de lei, fata de 265 lei in decembrie 2011.
La Constanta, valoarea facturilor la incalzire pentru luna ianuarie a fost similara celei pentru luna decembrie, in conditiile in care temperaturile inregistrate in primele doua luni de iarna au fost apropiate si au coborat rar sub 0 grade.
Potrivit presedintelui Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Constanta, Marcel Dragu, constantenii care locuiesc in blocuri izolate termic si au montate repartitoare au platit in luna ianuarie, in medie, intre 220 si 250 de lei la un apartament cu doua camere, intre 250 si 270 de lei la trei camere, respectiv intre 250 si 350 de lei pentru un apartament cu patru camere. Chiar si la apartamentele fara repartitoare si neizolate termic, costurile au fost similare celor inregistrate in luna decembrie, respectiv 316 lei la doua camere, 384 de lei la trei camere si 547 de lei la patru camere.
 
310 lei pentru caldura unui apartament cu 2 camere in Galati
 
La Galati, facturile la incalzire pentru luna ianuarie au crescut cu cel putin 35 la suta fata de decembrie.
Astfel, daca in luna decembrie pentru o garsoniera valoarea facturii la incalzire era de 120 de lei, in ianuarie a ajuns la 160 de lei. Pentru un apartament cu doua camere valoarea facturii a crescut de la o medie de 230 de lei in decembrie la 310 lei in ianuarie, iar pentru un apartament cu trei camere o familie a platit in jur de 300 de lei in decembrie si 360 de lei in ianuarie. In cazul unui apartament cu patru camere, cresterea a fost de la 340 de lei pana la 410 de lei.
La Iasi, facturile pentru incalzirea apartamentelor racordate la sistemul centralizat de incalzire au crescut in ianuarie cu 25 la suta fata de ultima luna a anului trecut.
Daca pentru luna decembrie cei care locuiesc in garsoniere au platit aproximativ 150 de lei, in ianuarie au platit pentru incalzire 190 de lei. La doua camere, costul caldurii pe ianuarie se ridica la 250 de lei, fata de 200 de lei in decembrie, iar la trei camere facturile ajung la 325 de lei, comparativ cu 260 de lei in decembrie. In cazul apartamentelor cu patru camere, facturile la incalzire pentru ianuarie se ridica la 410 lei, fata de 330 de lei in decembrie.
 
Facturi cu 20% mai mari la Suceava, Timisoara si Vaslui
 
Facturile la incalzire pentru luna ianuarie sunt cu 20 la suta mai mari fata de decembrie 2011 in judetele Suceava, Timisoara si Vaslui.
Astfel, pentru o garsoniera din Suceava factura la incalzire a crescut de la 84 la 100 lei. Pentru un apartament cu doua camere, factura a ajuns167 de lei, pentru unul de trei camere 217 lei, iar pentru 4 camere 284 lei.
Cei care locuiesc in garsoniere din Timisoara au de platit pentru luna ianuarie aproximativ 250 de lei, fata de 200 de lei cat au platit in decembrie. La apartamentele cu doua camere, daca in luna decembrie costul mediu pentru incalzire a fost de 350 de lei, pentru luna ianuarie valoarea facturilor este de 450-500 de lei. In cazul apartamentelor cu trei camere costul incalzirii pentru luna ianuarie este de aproximativ 480 - 550 de lei, in comparatie cu 400 de lei, cat s-a platit pentru luna decembrie. La apartamentele cu patru camere costul incalzirii a fost de peste 600 de lei pentru luna ianuarie.
Potrivit Termica SA Vaslui, costul caldurii pentru o garsoniera s-a ridicat la 115 lei in ianuarie, fata de 95 lei in decembrie. Familiile care locuiesc in apartamente cu doua camere au platit 180 lei pentru ianuarie, in conditiile in care costurile incalzirii s-au ridicat la 145 lei in decembrie, iar vasluienii care locuiesc in apartamente cu trei camere au primit in ianuarie facturi la caldura de 215 lei, mai mari cu 40 lei fata de decembrie. Reprezentantii Termica au facut un calcul preliminar si pentru caldura furnizata in februarie, facturile urmand sa fie cu 18-20 la suta mai mari fata de ianuarie, pe fondul temperaturilor scazute care s-au mentinut pe tot parcursul lunii februarie, transmite Mediafax.
 
La Targu Mures, facturile la incalzire au crescut in ianuarie cu pana la 12 la suta fata de decembrie.
Astfel, in ianuarie, factura la un apartament cu doua camere a fost in medie de 220 de lei, cresterea inregistrata fiind de circa 5 la suta fata de decembrie, cand s-au platit facturi cu o valoare medie de 210 lei. In ianuarie, proprietarii unui apartament cu trei camere au de platit in medie 260 de lei, cresterea fiind de 12 la suta fata de decembrie.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Unde verificati contoarele de apa Unde verificati contoarele de apa
Criza a bagat la apa o parte din apartamente. Cum ramane cu restul? Criza a bagat la apa o parte din apartamente. Cum ramane cu restul?
480 de lei, repartitoarele pentru un apartament cu doua camere 480 de lei, repartitoarele pentru un apartament cu doua camere
Jardina.eu si initiativa "Livada scolii" Jardina.eu si initiativa "Livada scolii"
Centrul de Pregatire Rigips/Isover - 06 iulie 2010 Centrul de Pregatire Rigips/Isover - 06 iulie 2010
Vremea gratarelor – tema lunii iunie la HORNBACH Vremea gratarelor – tema lunii iunie la HORNBACH

Vezi mai multe articole