on

Iata de ce merita sa schimbi cazanul pe lemne cu o pompa de caldura electrica

21 septembrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Problematica asigurarii cu energie a locuintelor este cea mai importanta provocare pentru fiecare proprietar, indiferent ca discutam de o locuinta noua sau una existenta. In actuala conjunctura energetica si tinand cont de modul de dezvoltare al retelelor de utilitati la nivel de tara, directionarea catre o sursa de energie usor de accesat, sigura, cu un cost rezonabil si cu impact redus asupra mediului atat in la locul de producere (cu cat mai multa energie verde cu atat mai bine pentru fiecare dintre noi si pentru planeta!) cat si prin efectul produs la locul de consum, este din ce in ce mai clara. Putem spune ca tendinta care se contureaza pe termen mediu este utilizarea pe scara larga a solutiilor care au la baza energia electrica, utilizand echipamente de inalta tehnologie, inteligente si cu eficienta superioara.

 

Am pornit redactarea acestui articol avand la baza informatiile legate de impactul poluant al unor tipuri de centrale care utilizeaza gazele naturale si se pare ca tendinta in politica europeana este sa se ajunga la o taxare a celor care utilizeaza solutii ce polueaza la locul de consum.

 

Pentru ca nu este suficient sa avem doar o discutie teoretica si pentru ca forumul Misiunea Casa este spatiul virtual unde discutam despre optiunile de rezolvare a problemelor celor pasionati de constructii, dar si unde oferim sprijin celor care au nevoie de informatii pentru a-si ridica casuta mult visata, astazi venim in intampinarea tuturor cu un studiu de caz util in alegerea solutiei de incalzire, de preparare apa calda menajera, dar care poate asigura si racirea casei pe timp de vara.

 

Asadar, discutam de o casa reala cu o suprafata utila de circa 150 mp situata undeva in judetul Prahova. Structura casei de tip P+M este realizata din zidarie de caramida eficienta de 30 cm si structura de beton armat, izolatie exterioara realizata cu polistiren expandat tip EPS80 cu grosimea de 150 mm. Instalatia de distributie interioara a caldurii este realizata prin pardoseala, in toata locuinta. Pana acum 3 ani, asigurarea incalzirii locuintei era realizata cu ajutorul unui cazan pe lemne, clasic, iar apa calda se producea cu un boiler termoelectric pe timp de vara. Tinand cont de tipul de centrala utilizat, necesarul de lemn pentru foc varia in intervalul 7-9 mc. Costul aferent pentru un sezon de iarna insemna undeva in jur de 5.000 lei (9 mc x 550 lei/mc = 4.950 lei) la care adaugam consumul de energie pentru functionarea boilerului in regim de vara, de circa 500 lei. Aceasta inseamna ca la nivel de an aveam un cost pentru incalzire si preparare apa menajera de circa 5.500 lei.

 

Dincolo de acest cost anual cu energia, primara vor fi necesare diverse lucrari de aprovizionare, lucrari de intretinere obligatorii al echipamentelor si spatiului tehnic, toate  reprezentand cheltuieli suplimentare care se adauga la costuri, fiind generate de: 

  • transportul,  manevrarea, spargerea lemnelor;
  • depozitarea lemnelor intr-o incapere care sa permita pastrarea in conditii optime a lemnelor (cu cat lemnele sunt mai umede, cu atat apar defectiuni ale cazanelor, defectiuni care nu sunt acoperite de garantie si care in timp contribuie la diminuarea randamentul cazanului);
  • curatarea zilnica a cazanului de cenusa;
  • curatarea cos de fum in fiecare sezon;
  • camera centralei trebuie varuita dupa fiecare sezon;
  • sistemele de siguranta ale cazanului trebuie sa fie in perfecta stare de functionare pentru a evita aparitia accidentelor si chiar exploziei cazanului.

 

 

Pe langa aceste aspecte, cazanele standard nu sunt automatizate, iar alimentarea periodica cu lemne poate fi cel putin un element de disconfort. Costul investitional pentru un sistem cu cazan pe lemn sau unul pe peleti, cu toate accesoriile necesare poate sa varieze intr-un interval relativ ridicat, de la un minim de 1.500 Euro la 3.000 Euro, in functie de brand si complexitatea acestuia.

 

Cum vremea trece, solutia instalata la locuinta noastra din Prahova isi dovedeste limitele, limite ce atarna greu mai ales ca nu vom fi vesnic tineri si inaintarea in varsta poate sa ne creeze dificultati in utilizarea unei solutii greoaie si nu chiar asa ieftine pe cat se crede. Proprietarul a inteles corect situatia si in urma analizei personale a solutiilor disponibile, beneficiind de acces la reteaua de alimentare cu energie electrica opteaza pentru o solutie moderna, o pompa de caldura. Optiunea acestuia a fost motivata de faptul ca va elimina definitiv preocuparea permanenta de aprovizionare, depozitare, alimentare cu lemne de foc, disconfortul umplerii de cateva ori pe zi a centralei, precum si mizeria ce rezulta in urma utilizarii unui astfel de echipament. Nu mai trebuie sa se realizeze mentenanta zilnica si saptamanala a cazanului, sau curatarea periodica a echipamentelor si in special a cosului de fum.

STIATI CA? 

O pompa de caldura foloseste numai curent electric, si chiar daca in ultimii ani s-a scumpit constant, costurile finale pe sezon sunt mai mici decat achizitia de lemne sau peleti pentru a acoperi intreg sezonul rece.

Pentru a nu ramane doar la stadiu de poveste, hai sa detaliem solutia aleasa de proprietarul nostru.

 

Investitia a fost realizata prin achizitia unei pompe de caldura NIBE, tip AER-Apa, model AMS, cu unitate interioara compacta BA-SVM. Costul pachetului promo pentru aceasta pompa de caldura NIBE a fost de 36.731 lei (TVA inclus). Montajul pachetului s-a realizat la un cost distinct de 6.000 lei prin sistemul NIVE VIP Installer.

Pentru a face o comparare a costurilor de functionare, consumul anual total pentru acest sistem cu pompa de caldura, calculat la o temperatura interioara de +22°C si temperatura exterioara -18°C, in zona climatica 3 si cu incalzire prin pardoseala la interior este de 5.680 kW/h. Daca inmultim cu costul energiei electrice constatam usor ca valorile costurilor de functionare ale doua sisteme: centrala pe lemne vs. pompa de caldura sunt aproape la fel, o mica diferenta de cateva procente care sigur se compenseaza cu acele costuri suplimentare enumerate mai sus si necontabilizate in costuri.

 

Noul modul interior NIBE BA-SVM este un modul interior compact pentru pompele de caldura AER-APA. Este creat special pentru sistemele tip split, acesta contine schimbatorul de caldura freon – apa, cat si restul instalatiei precum boiler de apa calda, automatizare, aditional electric, vane, supape etc., toate acestea montate intr-o singura unitate compacta cu dimensiunile de 60 x 60 cm (latime si adancime) si 160 cm inaltime.

Schimbatorul de caldura freon – apa este integrat, pentru conectarea la unitatea externa sunt necesare doar tevile de legatura, tevi prin care va circula freon, astfel intreg sistemul are o protectie completa anti-inghet in cazul unor intreruperi de curent accidentale. Este solutia perfecta pentru case pana in 200 mp la care nu exista spatiul tehnic necesar pentru echipamente termice individuale. Practic unitatea interioara se conecteaza printr-un circuit frigorific direct la unitatea exterioara NIBE AMS.

 

Nu sunt necesare alte echipamente precum boilere, vane, sisteme aditionale etc. Unitatea interioara NIBE BA-SVM este tot ce ai nevoie intr-un sistem de incalzire, racire si apa calda menajera.

Caracteristici principale pompa de caldura:

 

  • Pentru pompe de 6 – 12 kW;
  • Compatibila doar cu NIBE AMS 10-6, 10-8 si 10-12;
  • Sistem cu boiler apa calda inclus cu o capacitate de 180 l;
  • Temperatura maxima 65 grade;
  • Aditional electric inclus 4.5kW (230V) 9kW (400V);
  • Latime / Adancime / Inaltime: 600 / 600 / 1600 mm;
  • Sistem split cu freon intre unitatea exterioara si schimbatorul interior;
  • Functioneaza pe monofazat 230V sau pe trifazat 400V;
  • Control si monitorizare online prin NIBE Uplink.

 

Unitatea interioara NIBE BA-SVM functioneaza atat la curent electric trifazat 400V, cat si la curent electric monofazat 230V prin introducerea unui pin in clemele de montaj (pin inclus in pachetul de montaj). Astfel nu trebuie sa mai schimbi intreg sistemul daca faci upgrade la reteaua electrica de la monofazat 230V la trifazat 400V.

 

Prin urmare, pompa de caldura este solutia optima care ne aduce avantajul tehnologiei inalte intr-un echipament compact cu randament superior. Daca adaugam accesul usor la sursa de energie pentru care nu sunt necesare aprobari si verificari periodice, nu sunt necesare conducte si nici spatii de depozitate pentru combustibil, iar daca energia va reusi sa fie produsa din surse regenerabile, atunci vom beneficia de cea mai buna solutie de incalzire, racire si preparare apa calda menajera, cu impact minim asupra mediului.

 

Daca te-am convins sa optezi pentru analiza unei solutii cu pompa caldura, incearca configuratorul Trust Expert, este usor sa gasesti solutia potrivita casei tale!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Panouri solare nepresurizate pentru apa calda menajera Panouri solare nepresurizate pentru apa calda menajera
Cea mai mica centrala murala din Romania o gasesti la Avi Compact Cea mai mica centrala murala din Romania o gasesti la Avi Compact
Cazane termice pe lemne cu gazeificare: Avantaje, Mod de utilizare si Intretinere Cazane termice pe lemne cu gazeificare: Avantaje, Mod de utilizare si Intretinere
Subventii pentru caldura Subventii pentru caldura
Cum se regleaza presiunea in vasul de expansiune al centralei Cum se regleaza presiunea in vasul de expansiune al centralei
Incalzirea prin pardoseala (I) Incalzirea prin pardoseala (I)

Vezi mai multe articole