Ieftinirea cartii funciare ramane in stand by

01 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

» Asteptata de cei care nu au reusit sa-si intabuleze proprietatile, legea este contestata de experti.
» Ieftinirea cartii funciare asteapta elaborarea normelor metodologice de catre Guvern.
» Neinscrierea in cartea funciara va pune probleme Romaniei cand vor veni banii europeni.
» Specialistii in cadastru sustin ca speculantii se vor imbogati, legea protejandu-i pe cei care fac afaceri imobiliare.
 
Legea prin care se ieftineste cartea funciara, adoptata de parlamentari inainte de intrarea lor in vacanta de vara, nu poate fi aplicata, avand de asteptat pana cand Guvernul Romaniei – care nu a sustinut-o in faza de propunere legislativa – va elabora normele metodologice de aplicare. Prin urmare, deocamdata, este inoperabila.

Publicat in Monitorul Oficial nr. 454 din 5 iulie 2007, actul normativ este asteptat de milioane de oameni care nu au reusit sa-si intabuleze proprietatile din cauza taxelor exorbitante. Cu toate acestea, legea este contestata de expertii din domeniul cadastrului imobiliar. Motivatia reala a promovarii acestei legi ar fi trecerea terenurilor din extravilan in intravilan la un pret cat mai mic, sustin acestia. In spatele actului normativ se ascund interese imobiliare – considera ei – si avertizeaza ca vor fi scoase terenuri din circuitul extravilan a caror valoare nu este foarte mare, fiind apoi introduse in intravilan, acolo unde metrul patrat se vinde cu cateva mii de euro. Specialistii in cadastru sustin ca speculantii se vor imbogati, legea protejandu-i pe cei care fac afaceri imobiliare.

Peste 70% din terenuri, neintabulateIn schimb, initiatorii legii motiveaza ca actul normativ a fost elaborat dupa ce s-au primit reclamatii de la oameni simpli care sesizau faptul ca tarifele pentru cadastru sunt exagerate si ca de multe ori persoanele autorizate refuza sa faca lucrarea daca aceasta nu are o valoare mare. "Problemele ridicate de expertii cadastrali sunt niste speculatii, pe care nu le inteleg", ne-a declarat surprins Nicolae Popa, deputat PC, unul dintre initiatorii legii. "In Romania, peste 70 la suta din terenuri sunt neintabulate si nu sunt inscrise in cartea funciara, din cauza lacomiei lor si a dorintei lor de a scoate cat mai multi bani si a se inavuti", a continuat Popa. "Majoritatea vanzarilor de terenuri s-a facut pe fituici, pe procese-verbale, fara valoare juridica, semnate intre ei pentru a se da in judecata unii pe altii pentru ca au cerut prea multi bani. Pe mine nu ma intereseaza, si nici pe colegii mei, acuzatiile expertilor cadastrali. Noi ne-am gandit la milioanele de tarani si proprietari care n-au putut timp de 17 ani sa-si intabuleze terenurile".

Dezvoltarea oraselor, favorizataValeriu Tabara, deputat PD, si el unul dintre initiatori, spune ca de aceasta lege au nevoie, pe de o parte, cei care fac planurile de urbanism si vad in perspectiva dezvoltarea oraselor. si, pe de alta parte, proprietarii de terenuri. In opinia sa, "oficiile si agentiile de cadastru au un comportament care nu este deloc la locul lor fata de ceea ce inseamna taxa funciara si proprietatea. De aceea, una din cele mai mari probleme ale Romaniei este inscrierea in cartea funciara, care ne va face probleme cand vor veni banii europeni". Valeriu Tabara precizeaza ca legea a fost facuta in favoarea cetatenilor, tocmai pentru a rezolva problemele mentionate, si nu in favoarea unei institutii. "Institutiile trebuie sa aplice legea, nu sa o analizeze si comenteze. Institutia nu trage concluzii, aplica legea. Cea care analizeaza e justitia", ne-a declarat, revoltat, Valeriu Tabara. "Nu avem voie sa marim costurile la scoaterea terenurilor agricole din circuit, la valori mai mari decat valoarea lor. Intentia noastra a fost de a usura investitiile, de a nu incarca costurile investitiilor care se pot face in zonele imobiliare".

Etape pana la aplicare
In primul rand, legea dupa promulgare are la dispozitie 90 de zile pentru elaborarea normelor metodologice si a pregati etapele de aplicabilitate. Asta inseamna sfarsitul lunii septembrie. Cel mai tarziu in luna octombrie ar trebui ca legea sa-si intre in drepturi.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

TeraPlast se pozitioneaza in top 10 reciclatori din Europa, dupa o investitie de 3,5 milioane de euro TeraPlast se pozitioneaza in top 10 reciclatori din Europa, dupa o investitie de 3,5 milioane de euro
Guvernul subventioneaza 50% din valoarea proiectelor de reabilitare termica a locuintelor - 05 Martie 2009 Guvernul subventioneaza 50% din valoarea proiectelor de reabilitare termica a locuintelor - 05 Martie 2009
Preturile apartamentelor noi vor creste cu 2,5% Preturile apartamentelor noi vor creste cu 2,5%
Portal imobiliar: Terenurile intravilane domina anunturile de executari silite - 07 iunie 2010 Portal imobiliar: Terenurile intravilane domina anunturile de executari silite - 07 iunie 2010
Brico Depot Romania, alaturi de WWF pentru reducerea riscurilor de taieri ilegale de paduri Brico Depot Romania, alaturi de WWF pentru reducerea riscurilor de taieri ilegale de paduri
Chiriile Chiriile

Vezi mai multe articole