Importul de muncitori platiti cu 400 - 600 de euro pe luna

14 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un roman castiga pe santierele din Italia aproximativ 1.000 de euro pe luna
 
Pe langa salariul unui lucrator strain, angajatorul trebuie sa plateasca in plus pana la 200 de euro pentru cazare, masa si translator
 
Privita ca un segment ce se dezvolta tot mai mult de la an la an, pe piata imobiliara din Romania sunt anuntate din ce in ce mai multe proiecte, fie ca sunt de retail, rezidentiale sau de office. Totusi, pentru a duce la bun sfarsit finalizarea acestor proiecte este nevoie de forta de munca. Potrivit datelor Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), deficitul de forta de munca din sectorul constructiilor este estimat la circa 170.000 de muncitori. In conditiile in care un muncitor in constructii la noi in tara castiga in jur de 300 - 400 de euro, iar in Italia castiga lunar in jur de 1.000 de euro, iar un inginer poate ajunge la un castig de aproximativ 4.000 de euro, forta de munca autohtona a migrat spre acele tari unde se castiga de pana la de trei ori mai mult.
 
Mai avem nevoie de minimum 100.000 de muncitori
 
„Noi estimam un deficit de muncitori din domeniul constructiilor de 80.000 – 100.000 de persoane. Am stabilit o politica pentru a putea acoperi acest deficit. Prima idee este sa aducem inapoi muncitorii romani plecati la lucru in strainatate prin consolidarea nivelului salariilor. In al doilea rand, ne propunem un atac agresiv asupra pietei negre, deoarece aici exista o resursa importanta de forta de munca. Totodata vrem sa atragem tineri, prin programe de pregatire profesionala, dar si de a ajuta anumiti muncitori care vor sa isi schimbe calificarea.
 
Daca nu vom reusi prin aceste puncte sa acoperim deficitul, solutia este sa importam forta de munca”, spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). In decembrie anul trecut, o delegatie din partea asociatiei a fost in Macedonia pentru a stabili contacte si pentru a recruta forta de munca. Plosceanu spune ca macedonenii si-au aratat interesul si disponibilitatea de a munci in Romania.
 
Pe lista de importuri se afla si muncitori din regiunea asiatica, precum chinezii, malayezienii si cetateni din India. Potrivit presedintelui ARACO, cei mai multi muncitori importati de Romania sunt turcii, angajati pentru construirea Autostrazii Transilvania, urmati de unguri si bulgari, dar si chinezi, chiar daca intr-o proportie mai mica. Forta de munca adusa in Romania se face prin agentii de recrutare, iar solicitarile salariale se situeaza intre 400 si 600 de euro pe luna pe muncitor. Pe langa salariu, angajatorul trebuie sa asigure masa, cazarea si translatorul, costuri estimate ca fiind de 150 – 200 de euro pe luna pe muncitor. 
 
Dezvoltatorii prefera muncitori straini
 
Pana cand deficitul de forta de munca va fi acoperit, dezvoltatorii imobiliari prefera sa aduca forta de munca straina pe santierele romanesti pentru ca sunt platiti cu salarii mai mici. „Cei mai multi muncitori vin din China. Principalul avantaj al acestei solutii este ca acesti lucratori vin din tari cu un nivel de trai foarte scazut si sunt platiti cu salarii mult mai mici, astfel incat, adaugand cazarea, costurile per muncitor devin considerabil mai mici.
 
Un alt avantaj este faptul ca muncitorii straini vin in Romania prin agentii de recrutare a fortei de munca si au semnat contracte pe unul sau doi ani, astfel incat nu exista riscul sa migreze de la o companie la alta si nici nu se pot intoarce la ei in tara pe durata contractului”, explica Nimrod Zvik, director de marketing Seven Hills, subsidiara in Romania a grupului BSG. Totodata, acesta considera ca un muncitor roman intors din strainatate va cere un salariu de 1.000 de euro, in timp ce unul adus din China se va multumi cu maximum 200 de euro.
 
„Cazand, in medie, sase oameni intr-un apartament se vor cheltui maximum 30 - 40 de euro, plus alti 10 - 20 de euro pentru hrana. Presupunand ca acestor oameni li se asigura toate conditiile necesare unui trai decent, inclusiv un translator si un medic pentru intregul grup de cateva sute de persoane, ajungem la suma de 300 de euro per muncitor, iar aceasta concluzie vorbeste de la sine”, adauga Nimrod Zvik.
 
 
500 Solicitarile salariale se situeaza intre 400 si 600 de euro pe luna pe muncitor.
 
„Un avantaj este faptul ca muncitorii straini vin in Romania prin agentii de recrutare a fortei de munca si au semnat contracte pe unul sau doi ani, astfel incat nu exista riscul sa migreze de la o companie la alta”. - Nimrod Zvik (director de marketing Seven Hills)
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Super-oferte la executari silite! Garsoniere in Bucuresti de la 25.000 de euro si apartamente noi de la 60.000 de euro! Super-oferte la executari silite! Garsoniere in Bucuresti de la 25.000 de euro si apartamente noi de la 60.000 de euro!
Agentiile imobiliare pierd teren. Proprietarii si cumparatorii renunta la serviciile lor Agentiile imobiliare pierd teren. Proprietarii si cumparatorii renunta la serviciile lor
Caravana „Inovatia Wienerberger mai aproape de tine” ajunge la Brasov! Caravana „Inovatia Wienerberger mai aproape de tine” ajunge la Brasov!
Daniel Guzu a lansat pe piata prima vopsea fara miros Daniel Guzu a lansat pe piata prima vopsea fara miros
Bancile nu rateaza Bancile nu rateaza "Prima Casa" - 26 Iunie 2009
Asigurari Asigurari

Vezi mai multe articole