In 2007, pretul locuintelor din Romania va creste cu peste 9%

06 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cererea ar putea impinge scumpirea caselor cu pana la 20%-30% pe an, in cazul in care creditele ipotecare ar ajunge, printr-o ieftinire rapida, la un nivel apropiat de cel al tarilor UE.
 
Casele noi vor avea preturi mai ridicate chiar de anul viitor, sustin constructorii si patronatele din domeniu. Oferta de apartamente si vile la cheie nu este si nu va fi atat de mare in urmatorii trei ani incat sa poata acoperi cererea si sa opreasca cresterea preturilor.
 
Principalele argumente aduse de specialisti sunt cresterea costurilor materialelor de constructii (intre 5% si 15%) si a manoperei (intre 15% si 20%).
 
Aceste scumpiri se incadreaza in trendul general al pietelor imobiliare din Uniunea Europeana, unde preturile locuintelor s-au marit de la an la an, in medie cu 7,7%. Campioane ale scumpirilor au fost Franta si Spania, cu cate 15% intr-un singur an.
 
In comparatie cu alte tari europene, Romania se afla "in prima parte" a plutonului, cu un pret mediu de 1.250 euro/mp construit, pentru spatii de locuit, situandu-se pe locul sase in topul celor mai ieftine state europene monitorizate de CEPI (Conseil Europeen des Professions Immobilieres).
 
Cele mai ieftine sunt Lituania si Turcia, cu o medie de doar 600 euro/mp construit (pret aplicat la nivelul intregului teritoriu, nu doar in capitale), iar cea mai scumpa este Franta, cu o medie de 5.564 euro/mp.
 
Bucurestiul, cel mai scump oras din tara
 
In Romania, pretul de 1.250 euro/mp construit, incluzand TVA, este valabil si pentru majoritatea apartamentelor noi scoase la vanzare in Capitala, in zone periferice ori semicentrale - in cel mai fericit caz.
 
Pentru zonele centrale, pretul total, cu TVA inclus, este de circa 1.750 euro/mp, la apartamente noi, iar pentru vilele deosebite sau alte tipuri de locuinte de lux se ajunge si la 2.500-3.000 euro/mp construit, cu tot cu TVA. Cu acesti bani se pot cumpara locuinte luxoase in cartierele Primaverii, Scoala Herastrau sau Aviatorilor.
 
"Se asteapta atat o crestere a preturilor pentru noile constructii si pentru cladirile renovate situate in partea de centru-nord, dar si o stagnare in ceea ce priveste zonele aglomerate precum Iancu Nicolae-Pipera, si chiar o scadere a preturilor in cazul apartamentelor in blocuri comuniste", declara Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul DTZ Echinox.
 
Constructorii nu vor soma
 
Nivelul de crestere a preturilor constructiilor noi, prognozat de agentiile imobiliare, este de 10%-15% pe an. De aceeasi parere este si Adriana Iftime, director executiv al Patronatului Societatilor de Constructii din Romania: "Piata constructiilor, si mai ales cea a locuintelor, va ramane una dinamica, in special in sectorul privat. Estimam ca, in prima parte a anului viitor, vom cunoaste din nou o crestere a preturilor cu 10% si 15%".
 
Si developerii cred acelasi lucru, dar dau marja de pornire cu un procent mai jos. "Este posibil ca variatiile de pret sa fie mai mici decat pana acum, dar mai mult ca sigur evolutia va fi ascendenta, pe termen mediu. Cresterea costurilor materiilor prime si a combustibililor, dar mai ales a manoperei in constructii va duce la o scumpire de minimum 5%-9% pe an in urmatorii patru ani", considera Dan Ioan Popp, presedinte al companiei Impact.
 
Vanzarile, dependente de cresterea salariului mediu
 
Pe termen mediu, spun specialistii, in stabilirea pretului locuintelor se va tine cont si de puterea de cumparare, care va avea un trend ascendent in Romania.
 
Daca, in 2006, cand inca ne aflam la un nivel al veniturilor cu mult sub media europeana, au fost inregistrate vanzari-record pe piata apartamentelor noi, este usor de imaginat cum va arata aceasta piata peste cativa ani.
 
In Bucuresti, salariul mediu este de 700 euro/luna (de peste trei ori mai mult decat media pe tara) si s-au vandut circa 2.000 de locuinte noi numai in primele opt luni ale anului.
 
Mult mai multe case noi se vor vinde in 2010, cand salariul mediu in Capitala se estimeaza ca va trece de 1.000 euro/luna, potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza.
 
Cum pana atunci mai sunt doar trei ani si o luna, si cum cererea de case este estimata la circa 300.000 unitati, potrivit agentiei Esop, este putin probabil ca preturile sa scada prea curand.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Noua colectie de imbracaminte TEX, Back to School Noua colectie de imbracaminte TEX, Back to School
Symmetrica, afaceri de 20 de milioane de euro in 2016 Symmetrica, afaceri de 20 de milioane de euro in 2016
Zitec a dezvoltat noul magazin online al Brico Dépôt pe platforma Magento 2 Commerce Cloud Zitec a dezvoltat noul magazin online al Brico Dépôt pe platforma Magento 2 Commerce Cloud
Citadella din Titan, 45 de familii in 224 de apartamente: din 100 de vizitatori cumpara doar unu Citadella din Titan, 45 de familii in 224 de apartamente: din 100 de vizitatori cumpara doar unu
Rowenta Wet & Dry – Fii barbatul care vrei sa fii Rowenta Wet & Dry – Fii barbatul care vrei sa fii
"Prima Casa" declanseaza isteria scumpirilor - 03 August 2009

Vezi mai multe articole