Inchirierea unui apartament fara contract poate scoate din buzunarul proprietarului pana la 15.000.000 de lei vechi

10 august, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inainte de a inchiria o locuinta sau un spatiu de birouri trebuie sa puneti anumite intrebari agentului imobiliar si proprietarului pentru a va asigura ca faceti cea mai buna afacere. Fiecare contract de inchiriere este diferit si trebuie revazut cu atentie. Contractul presupune obligatii din punct de vedere juridic, neputand fi incalcat sau modificat dupa nevoile ulterioare. Desi legea prevede existenta in forma scrisa a unui contract de inchiriere intre proprietar si chirias, de cele mai multe ori proprietarul prefera un acord verbal, pentru a se sustrage de la plata impozitului aferent chiriei incasate. Neplata impozitelor aferente acestei chirii este considerata a fi evaziune fiscala si este pedepsita prin lege, amenzile fiind cuprinse intre 50 si 1 500 RON. De ce nu incheie unii proprietari de apartamente contracte? Un prim motiv ar fi acela al platii de comision catre agentia care a intermediat contractul. Agentiile imobiliare percep un comision la fiecare contract de inchiriere incheiat, care este, de obicei, de 100% din chiria lunara, comisionul fiind perceput in cote egale, 50% de la chiriasi si 50% de la proprietari. De asemenea, potrivit Codului Fiscal, plata de taxe si impozite pe chirie este in sarcina proprietarului. Iar incheierea de contract inseamna obligarea proprietarului la aceste plati catre stat.
           
 
Avantaje pentru proprietar
 
De cealalta parte, potrivit Legii Locuintei (Legea nr.144/1996), reparatiile de simpla intretinere a imobilului cad in sarcina chiriasului din momentul intrarii in folosinta a imobilului inchiriat. Absenta unui contract il poate face bun de plata pe proprietar pentru toate pagubele provocate de chirias. Alte avantaje oferite de un contract pentru proprietar sunt posibilitatea obligarii chiriasului la plata la timp a chiriei, intretinerea imobilului in conditii adecvate si prevazute in contract, plata cheltuielilor de intretinere. Daca proprietarul doreste evacuarea chiriasului pe orice motiv, o poate face daca acesta a incalcat prevederile contractului. In plus, in cazul in care proprietarul vrea sa obtina un credit imobiliar, sunt banci care accepta ca venituri si pe cele provenite din inchirieri.
 
Avantaje pentru chirias
 
Incheierea unui contract, pe langa intrarea in legalitate, aduce avantaje si chiriasului: reparatiile necesare pentru a mentine imobilul in stare de intrebuintare revin proprietarului pe tot parcursul derularii contractului de inchiriere. Chiriasul nu va fi pus in situatia de a fi obligat sa paraseasca apartamentul decat in cazul in care incalca una dintre prevederile contractului. Mai mult, in Capitala, in cazul in care chiriasul este din provincie, daca are incheiat un contract cu proprietarul imobilului in care s-a mutat, poate sa isi faca viza de flotant pe perioada in care actul este in vigoare.
 
Actele cerute pentru incheierea unui contract de inchiriere sunt -contract inchiriere, tipizat completat, timbre fiscale in valoare de 20 RON, copii dupa cartea de identitate pentru proprietar si chirias. Daca este vorba de o firma, la aceste acte se va adauga si certificatul fiscal.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Bani multi pentru curent ieftin Bani multi pentru curent ieftin
Vom plati peste 500 milioane de euro pentru casele confiscate de comunisti Vom plati peste 500 milioane de euro pentru casele confiscate de comunisti
Explozie de cereri pentru inchirieri Explozie de cereri pentru inchirieri
Angajari masive si salarii mai mari in constructii Angajari masive si salarii mai mari in constructii
Saint-Gobain sprijina Saptamana Mondiala a Cladirilor Verzi Saint-Gobain sprijina Saptamana Mondiala a Cladirilor Verzi
Acces la arta si spatii de creatie din toate domeniile artistice - „Ateliere de Arta Deschise in Bucuresti – Editia Enescu” Acces la arta si spatii de creatie din toate domeniile artistice - „Ateliere de Arta Deschise in Bucuresti – Editia Enescu”

Vezi mai multe articole