on

Inlocuirea caloriferului in regim DIY

19 ianuarie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca vara sau sezonul cald este mai potrivit pentru executia lucrarilor in domeniul instalatiilor de incalzire si preparare apa calda, poate ca acum, in sezonul rece, avem tot timpul pentru a pune la punct planurile pentru proiectele din urmatorul an, fie ca avem o casa in constructie, fie ca dorim sa inlocuim sau imbunatatim modul de functionare al instalatiilor termice.

Exista situatii cand se impune interventia pe instalatiile de incalzire existente, cu precadere la locuintele aflate in blocuri. Mare parte din acestea sunt realizate acum multi ani, utilizand solutii şi materialele de la acea vreme, nu intotdeauna avand o calitate ridicata. Daca ne referim la instalatiile din blocuri, principalele elemente ale instalatiei sunt traseele de tur-retur, corpurile de incalzire (caloriferele), robinetele aflate peste acestea şi elementele de imbinare ale tevilor (fitingurile).

Atunci cand este o problema cu incalzirea locuintei, primul element asupra caruia ne indreptam este corpul de incalzire – caloriferul. Constatam ca este partial incalzit, rece sau uneori poate sa prezinte scurgeri de apa. De multe ori nu el este elementul vinovat pentru lipsa caldurii in casa, dar atunci cand este subdimensionat, colmatat sau fisurat/spart nu avem decat sa intervenim asupra lui.

Colmatarea se poate rezolva in majoritatea cazurilor prin realizarea unor operatiuni de curatare şi spalare interioara, pentru inceput cu apa apoi cu ajutorul unor solutii chimice care sa indeparteze depunerile şi sa permit un transfer termic optim. Avand in vedere utilizarea solutiilor chimice, operatiunea se va efectua numai de persoane abilitate şi in spatii tehnice specializate.

Subdimensionarea sau deteriorarea caloriferelor se rezolva prin inlocuirea efectiva dar numai dupa un calcul atent al puterii necesare.
Avem trei variante de calorifere disponibile pe piata, din punct de vedere al materialului din care sunt realizate exista calorifere din fonta, aluminiu şi cele mai populare – din otel. Odata cu alegerea caloriferului trebuie sa avem in vedere şi achizitionarea unor noi robineti pentru racordurile tur-retur, daca este nevoie. Ii putem achizitiona la set sau individual, fiind variante constructive diferite pe tur fata de retur. Avem optiunea ca pentru robinetul pentru tur sa utilizam un robinet termostatat, acesta ne va permite un reglaj al caloriferului ce permite pastrarea unei temepraturi aproximativ constante şi realizarea economiei de energie termica. Este foarte important sa cunoaştem dimensiunile acestor elemente de izolare şi a dimensiunilor fitingurilor aflate pe tevile de legatura şi pe capetele caloriferului, aceste trei elemente trebuind sa se potriveasca. Se intalnesc doua marimi principale pentru caloriferele standard, racorduri 3/8” sau1/2”.

Cu noul calorifer şi elementele de izolare (robinetele) achizitionate putem trece la montarea efectiva. Primul pas este pozitionarea caloriferului pentru a se potrivi la tevile de legatura, in acest pas se va stabili cu precizie locul unde se fixeaza suporturile caloriferelor. Fiind un calorifer ce se inlocuieşte, scapam de grija inaltimii de montaj, aceasta fiind stablita deja.

Odata fixare suporturile caloriferului pe perete, pozitionam caloriferul pe acestea. Avem grija sa montam pe reductiile caloriferului partea de racord la robinete, iar pe tevile de tur şi retur cealalta parte a acestora. Urmeaza strangerea robinetelor cu ajutorul piulitelor şi fixarea tevilor in bridele de sustinere, daca acestea au fost slabite sau demontate in faza de eliminare a caloriferului vechi.

In cateva fraze am reusit sa ne facem ideee despre operatiunile şi aspectele avute in vedere la o astfel de lucrare ce nu are un grad mare de dificultate şi care se poate face de oricine are doua maini indemnatice plus cateva scule care sa permite executia.

Am schimbat caloriferul dar mai avem de realizat punerea in fucntiune. Pentru aceasta trebuie sa facem aerisirea acestuia,presupunand ca am fost inspirati ca odata cu noul calorifer sa prevedem şi un aerisitor, montat pe racordul opus turului, in partea de sus a caloriferului.
Pentru a face aerisirea ne asiguram ca avem ambele robinete de tur-retur inchise şi deschidem acest aerisitor, avand grija sa pozitionam sub el un borcan sau un vas de ~ 1 litru in care vom colecta apa ce iese odata cu aerul din calorifer. Se va deschide robinetul de retur, moment in care apa din instalatie va umple incet-incet caloriferul. Pe parcurs ce nivelul apei creşte in calorifer, aerul este eliminat prin aerisitor pana intr-un moment cand jetul de apa-aer nu va bolborosi. Este momentul sa inchidem aerisitorul, caloriferul este plin numai cu apa şi se poate intregi circulatia prin calorifer, deschizand robinetul de tur.

Daca toate recordurile sunt corect montate constatam ca nu exista pierderi de apa la niciuna dintre robinete sau fitinguri, circulatia de apa se realizeaza corect şi caloriferul se incalzeşte in totalitate, asigurand confortul termic necesar.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tehnologia condensatiei - Sisteme de incalzire inovatoare si eficiente Tehnologia condensatiei - Sisteme de incalzire inovatoare si eficiente
Incalzirea unui apartament cu 3 camere Incalzirea unui apartament cu 3 camere
Incalzirea locuintei: cum se monteaza folia carbonica Incalzirea locuintei: cum se monteaza folia carbonica
Instalarea centralei termice Instalarea centralei termice
Panouri solare nepresurizate pentru apa calda menajera Panouri solare nepresurizate pentru apa calda menajera
Semineul Electric – avantaje si dezavantaje Semineul Electric – avantaje si dezavantaje

Vezi mai multe articole