on

Interviu TP-Link | Viitorul este SMART

24 iunie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Automatizarea locuinţei este realitatea omului modern. În prezent, cu toţii avem la dispoziţie o gamă variată de gadgeturi inteligente pe care le folosim pentru a ne uşura rutina zilnică, dar şi pentru a economisi timp şi bani. Şi pentru că avantajele aduse de soluţiile smart nu sunt deloc de ignorat, am stat de vorbă cu specialiştii TP-Link.

 

TP-Link este o companie fondată în 1996, furnizor global de dispozitive și accesorii de rețea și liderul pieței de echipamente WLAN, cu distribuție în peste 170 de țări și sute de milioane de clienți în întreaga lume.

 

 

Numele companiei are la bază conceptul „twisted pair link”, inventat de Alexander Graham Bell, care definește un tip de conexiune prin cablu pe bază de cupru, cu scopul de a reduce interferențele electromagnetice – de aici și abrevierea „TP”.

 

Compania și-a început expansiunea internațională în 2005, iar în 2007 aceasta și-a mutat sediul central într-un birou de 100.000 de metri pătrați din Hi-Tech Industry Park Shenzhen. În 2008, TP-Link a intrat pe piața din Statele Unite, extinzându-se ulterior la nivel global.

 

Povestea recentă a companiei este definită și de actualul logo și noul slogan dezvăluite în septembrie 2016 – „Reliably Smart”, o poziționare care consolidează direcția strategică smart home adoptată de companie și reafirmă angajamentul nostru de a oferi soluții de top atunci când vine vorba despre dispozitivele din sfera IoT și nu numai.

 

 

De-a lungul timpului, compania TP-Link a reușit să dezvolte câteva game de echipamente care au devenit deja cunoscute în întreaga lume. Fiecare dintre acestea are în centrul său un nucleu strategic, acoperind divizii de business diferite care vin să răspundă nevoilor tot mai diverse de conectivitate ale consumatorilor în prezent.

 

Iar pentru că în viețile noastre dispozitivele smart home au acum un loc deja bine definit, gama Tapo este răspunsul TP-Link la cererea tot mai mare pentru astfel de soluții dedicate caselor inteligente. Sunt proiecte pentru a simplifica viața cotidiană, și a fi cât mai eficiente din punct de vedere al costurilor. Fiecare device este conceput și realizat având în minte trei principii de bază: siguranță, inteligență, simplitate. Astfel, dispozitivele Tapo sunt echipate cu tehnologie avansată și materiale sigure, concepute pentru a elimina pericolele potențiale. Gama smart de gadget-uri Tapo integrează tehnologie AI, pentru optimizare în exploatare.

 

 

O altă gamă deja foarte populară a TP-Link este Deco, adică soluția mesh pentru conexiuni Wi-Fi rapide și stabile în fiecare colț al locuinței.

 

Ce e important de menționat este că dispozitivele Deco nu funcționează ca un router tradițional care emite semnal Wi-Fi dintr-un singur loc, ci din diferite puncte, având mai multe unități care pot fi plasate oriunde în casă, fără cabluri. Aceste puncte Wi-Fi formează împreună o singură rețea cu un singur nume și o parolă. Sunt interconectate fără fir, fiind dispozitive smart care asigură semnal Wi-Fi stabil atunci când utilizatorii se deplasează prin casă, dispozitivul Wi-Fi conectându-se automat la cea mai apropiată unitate Deco. Instalarea Sistemelor Mesh Deco este foarte ușoară, cu ajutorul aplicației TP-Link Deco disponibilă în limba română. Sistemele Deco funcționeaza cu serviciile oricărui furnizor de servicii. Instalarea se face rapid și ușor, iar securitatea și performanța sunt caracteristicile principale ale acestor sisteme.

 

 

 

1. Ce înseamnă pentru compania TP-Link dezvoltarea în direcția conceptului Internet of Things (IoT)? Care e filosofia, așa cum se desprinde ea din domeniile pe care ați „pariat” (exemplu - becurile sau prizele inteligente)?

 

Estimările specialiștilor vorbesc despre 41,6 miliarde de dispozitive IoT conectate până în 2025, iar viitorul se va ghida conform principiului „orice lucru care poate fi conectat, va fi conectat”. Trăim deja într-o nouă lume a inovației și creativității. Deocamdată, cel mai bun lucru care se poate face este în direcția înțelegerii modului în care IoT ne afectează viața, care vor fi oportunitățile și provocările pe măsură ce conectăm tot mai multe dispozitive pentru a intra în sfera IoT și cum să îl utilizăm pentru a ne îmbunatați stilul de viață și programul de lucru.

 

 

Pentru TP-Link, această realitate se traduce în dezvoltarea și implementarea unor tehnologii de ultimă generație - precum cloud computing, gestionarea de date complexe, învățarea automată, inteligența artificială, analiza predictivă, tehnologiile mobile, totul pentru a ajunge la dispozitive care să asigure conectivitate wireless și comunicare diversificată, securitate maximă atunci când vine vorba despre colectarea, prelucrarea și aplicarea datelor.

 

 

2. Ar fi interesant să cunoaștem mai în detaliu contribuția organizației TP-Link la avansul acestei industrii de vârf, de exemplu unele patente/ soluții / produse originale care au primit recunoaștere internațională. 

 

Încă de la început, am fost printre cei care nu s-au ferit de puterea inovației, iar asta pentru că întotdeauna am avut o abordare concentrată pe cercetare și analiză solide, care ne-au ajutat să fim printre primii care descoperă și implementează noi tendințe.

 

Din această perspectivă, dispozitivele și tehnologiile noastre au primit de-a lungul timpului și o serie de distincții importante, printre cele mai recente fiind și Best Value Mesh Wi-Fi 2021, Best Whole Home Wi-Fi Solution 2021, la Best Budget Wi-Fi Router 2021 și multe altele. Distincțiile vin, de obicei, atât din partea utilizatorilor, cât și din partea presei și a specialiștilor în tehnologie, iar asta ne dă încredere că evoluăm în direcția potrivită.

 

La nivel de echipamente, putem menționa câteva care au câștigat aprecierea publicului de-a lungul timpului – precum Archer AXE11000, Archer AXE200 Omni, Deco Voice X20 – doar în ultimii ani.

 

 

TP-Link este compania lider global în ceea ce privește furnizarea echipamentelor de rețea pentru consumatori și mediul de afaceri, un rezultat care ne face mândri și care derivă inclusiv din succesul dispozitivelor noastre pe piața americană. Experiența și prezența îndelungată pe plan internațional ne-au ajutat să avem succes pe toate piețele pe care suntem prezenți, nu doar pe piața americană.

 

3. Routerul din casă a devenit mai puternic, trimite semnal până în grădină. Am observat însă cu plăcere că ați dezvoltat produse pentru exterior. În acest sens, care e viziunea TP-Link pentru orașele inteligente (SMART Cities)? Există un proiect-pilot (o investiție/un proiect într-un oraș, pe care-l puteți descrie?) 

 

 

În acest sens am colaborat cu mai multe autorități locale, intergatori, în proiecte de mici dimensiuni. Soluțiile noastre asigură în primul rând conectivitate în proiecte implementate la nivel de autorități locale, însă nu avem o soluție dedicată pentru Smart City. Este un domeniu pe care îl urmărim și pentru care facem pregătirile necesare, în acest moment.

 

4. Să discutăm și despre gama de business TP-Link Omada, care oferă soluții B2B pentru companii mai eficiente și mai conectate și, extrapolând, care pot contribui la construirea orașelor inteligente de mâine. Spuneți-ne mai multe despre aceste soluții de business.

 

 

Cum necesitatea de a beneficia de conexiune de top este una permanentă, ne-am dorit să ne extindem portofoliul și în direcția soluțiilor enterprise, așa că am dezvoltat gama TP-Link Omada. De la afaceri care necesită rețele cu maximum 100 de dispozitive conectate, până la business-uri care au nevoie de conexiuni complexe, cu sute de terminale care să funcționeze simultan, gama TP-Link Omada oferă soluții personalizate, pentru eficiență crescută și siguranță maximă.

 

  

 

Performanța oferită de gama Omada SDN se bazează pe trei tehnologii principale, care asigură configurarea unei rețele de top, în funcție de nevoile fiecărui business în parte:  

 

  • algoritmii bazați pe inteligență artificială (AI-driven*), care asigură o performanță wireless de top, prin ajustarea automată a setărilor canalelor de transmisie și a nivelurilor de încărcare a access point-urilor (AP) din aceeași rețea. Aceștia analizează potențialele probleme de rețea, îi avertizează pe utilizatori cu privire la ele și oferă soluții personalizate relevante.  
  • Implementarea Zero-Touch* - implementarea Zero-Touch* oferă posibilitatea configurării unor rețele complexe de la distanță, care să se plieze perfect pe nevoile și dorințele utilizatorilor.  
  • fiabilitate sporită în ceea ce privește conexiunea Wi-Fi în medii de mare densitate 

 

 

Prin atenția pe care o acordăm procesului de design și fabricație, cât și sistemului de management centralizat și a dezvoltărilor software, reușim să oferim echipamente fiabile și performante, pentru care asigurăm 5 ani garanție. Mai mult, avem o echipă locală specializată, datorită căreia putem oferi suport comercial, consultanță tehnică gratuită pre și post-vânzare, și nu numai.

 

Toate echipamentele TP-Link beneficiază de calitatea specifică brandului numărul 1 în lume pe segmentul WLAN. Mai mult, partenerii care își doresc să încerce soluțiile de business oferite de TP-Link au posibilitatea de a ne contacta și de a solicita echipamente demo pentru teste.

 

5. Există proiecte / studii de caz / implementări B2B la noi în țară (sau în Europa, în lume) despre care ne puteți spune mai multe?

 

Avem chiar în România o serie de implementări de succes a soluțiilor de business din gama TP-Link Omada, iar una dintre ele ar fi proiectul dezvoltat pentru hotelul Lebăda Luxury Resort & SPA, deci un exemplu clar de ce putem face pentru industria HoReCa. Principala provocare aici a fost reprezentată de dimensiunea complexului, mediul înconjurător și structura clădirilor. Complexul Lebăda Luxury Resort & SPA***** se întinde pe o suprafață de 3 hectare, având numeroase bungalow-uri și alte spații interioare și exterioare (restaurante, terase, piscine etc.) plasate aleatoriu. Totodată, dorind să aducă clienții cât mai aproape de natură și să le ofere o atmosferă prietenoasă cu mediul, în interiorul complexului există multă vegetație, lucru care implică anumite provocări atunci când vine vorba de implementarea unei rețele wireless sau prin cablu. În cadrul acestei implementări de rețea, vedeta a fost soluția TP-Link Omada SDN, compusă din echipamente de tip Access Point, cu tehnologie Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6. Această platformă Software Defined Networking (SDN), cu acces via Cloud, integrează dispozitive de rețea, inclusiv Access Point-uri, Switch-uri și Gateway-uri, oferind administrare centralizată 100% via cloud.

 

 

Soluția TP-Link Omada SDN creează o rețea extrem de scalabilă - controlată dintr-o singură interfață, fiind oferite atât conexiuni wireless, cât și prin cablu, ideale pentru utilizarea în cadrul complexului de 5 stele, Lebăda Luxury Resort & SPA*****. Astfel, odată cu implementarea soluțiilor și echipamentelor TP-Link Omada, clientul a remarcat o vizibilă schimbare în bine în ceea ce privește calitatea serviciilor de telecomunicații, pe segmentul wireless.

 

 

 

Un alt exemplu foarte relevant este susținerea, an de an, a evenimentului East European Comic Con, ce necesită conexiuni stabile și rapide, atât pentru staff, cât și pentru vizitatori. Partenerii evenimentului și sponsorii organizează activități interactive pentru vizitatori pentru a genera interes, activități care au avut nevoie de o rețea performantă care să nu limiteze distracția și jocurile. Pentru realizarea rețelei wireless au fost folosite cu această ocazie echipamente TP-Link Omada de tip EAP, modelele EAP660 HD (Access Point Wireless Dual-Band Multi-Gigabit AX3600), EAP620 HD (Access Point Wireless Dual-Band AX1800), EAP245 (Access Point Wireless Dual Band Gigabit AC1750) și controller-ul Cloud Omada OC300 (pentru management centralizat profesional al rețelei Wi-Fi), iar soluția a făcut față cu brio tuturor cerințelor de rețea ale unui astfel e eveniment atât de popular. Echipamentele business din gama TP-Link Omada, EAP660 HD si EAP620 HD, alături de OC300, au menținut participanții permanent conectați la Internet, adică o multitudine de dispozitive care rulau simultan. Soluția TP-Link Omada a asigurat acoperire Wi-Fi fără probleme în toate zonele evenimentului, inclusiv în zonele exterioare. Echipamentele TP-Link Omada au furnizat conexiuni wireless de înaltă densitate pentru miile de participanți, soluția Omada SDN fiind potrivită pentru conectarea în mediile aglomerate, unde multiple dispozitive rulează simultan la capacitate maximă.

 

6. Spuneți-ne mai multe despre aplicațiile dezvoltate de TP-Link și dedicate SMART Home (gestionarii unor programe / mood-uri).

 

Zona de dezvoltare software și de realizare a aplicațiilor prin care pot fi gestionate produsele TP-Link este, de asemenea, una care ne preocupă în mod deosebit, pentru că ne dorim ca dispozitivele noastre să poată fi instalate și configurate extrem de simplu și rapid, fără să fie nevoie de suportul unor specialiști în rețelistică.

 

Una dintre aplicațiile noastre de bază este TP-Link Tether, care oferă cel mai simplu mod de a accesa și gestiona de la distanță router-ul sau range extender-ul prin intermediul dispozitivelor iOS sau Android. TP-Link Tether oferă o interfață simplă și intuitivă destinată utilizatorilor, pentru a verifica starea dispozitivelor de rețea și a adăuga cât mai multe setări personalizate acesteia, totul în Cloud.

 

 

Tot din această categorie a aplicațiilor originale TP-Link face parte și aplicația Deco, prin care pot fi gestionate la fel de rapid și ușor sistemele mesh ale companiei.

 

 

Aceasta îi ghidează pe utilizatori printr-un proces de configurare ușor, care permite fiecărei unități să funcționeze și astfel toate dispozitivele utilizatorului vor fi conectate și online, fiind compatibilă atât cu smartphone-urile Android, cât și cu cele iOS. Pe aceleași principii funcționează și aplicația Tapo, dedicată produselor noastre smart home, care oferă o experiență la fel de securizată, rapidă și simplă pentru gestionarea dispozitivelor inteligente din locuință.

 

 

7. Ce presupune garanția produselor, care este avantajul TP-Link din acest punct de vedere și cum se acreditează un service pentru echipamente? 

 

Politica referitoare la garanția produselor TP-Link este un factor care reflectă încrederea pe care o avem în produsele noastre, asta pentru că începând din 2017 am extins intervalul de garanție de la 2 la 3 (în funcție de gama) sau chiar 5 ani pentru echipamentele business de la data cumpărării. Prin această perioadă mai lungă în care garantăm înlocuirea echipamentelor ne dorim să le inspirăm și clienților noștri, și potențialilor cumpărători, încrederea că se pot bucura mult timp de dispozitive de calitate, la performanțe maxime, iar în cazul în care este nevoie, specialiștii noștri le stau tot timpul la dispoziție pentru suport și asistență tehnică în limba română. În acest moment tipul de garanție pe care îl oferim se bazează pe principiul swap, deci nu putem discuta despre acreditarea unei entități pentru a realiza activități de service.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tesla Solar Roof: acoperisul viitorului apropiat Tesla Solar Roof: acoperisul viitorului apropiat
Mercusys lansează noul său flagship, primul sistem Mesh compatibil Wi-Fi 6 din portofoliul său, modelul Halo H80X Mercusys lansează noul său flagship, primul sistem Mesh compatibil Wi-Fi 6 din portofoliul său, modelul Halo H80X
Scaunul pentru internet surfing (Surf Chair) Scaunul pentru internet surfing (Surf Chair)
Bucharest Tech Week - Cel mai mare festival de tehnologie din Romania Bucharest Tech Week - Cel mai mare festival de tehnologie din Romania
G-pod: casele mobile ale viitorului. G-pod: casele mobile ale viitorului.
TP-Link a lansat in Romania routerul Wi-Fi 6 Tri-Band Gigabit Archer AX90, cu tehnologie OneMesh™ TP-Link a lansat in Romania routerul Wi-Fi 6 Tri-Band Gigabit Archer AX90, cu tehnologie OneMesh™

Vezi mai multe articole