Intretinerea la bloc - mai scumpa in martie decat in lunile de iarna

03 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi si-au inchis caloriferele, multi locatari au constatat ca nu au facut nici o economie, platind cheltuieli comune
 
FENOMEN ABERANT, specific Romaniei: zeci de mii de proprietari de apartamente din blocurile contorizate sunt obligati sa achite facturi pentru incalzire mai mari in lunile de primavara (martie - aprilie) decat in cele de iarna. Desi consumul se reduce, iar costul gigacaloriei e acelasi, facturile se ingroasa. Cauza? Ca de obicei, indolenta autoritatilor, care nu si-au adaptat reglementarile, pentru a fi in pas cu noile tehnologii de masurare, pe care tot ele (autoritatile) le-au impus. E vorba de celebrele repartitoare - contoarele consumului de caldura din apartamente.
 
In blocurile locuite preponderent de familii cu venituri modeste, acestea au inchis complet robinetele termostatice, inca din luna martie, desi vremea a ramas rece, in special in timpul noptii.
Urmarea e ca cei care au continuat sa consume caldura trebuie sa suporte si costurile comune, care le sunt repartizate, aproape in exclusivitate. Iata cum. O anumita scara de bloc primeste o anumita cantitate de apa calda pentru incalzire, masurata de contorul de bloc. O buna parte din consumul de caldura al blocului (30-40%) este reprezentata de caldura care se distribuie in tot imobilul, prin tevile comune, calorifere din spatiile comune si mai ales prin pereti.
 
Or, reglementarea in vigoare prevede ca doar caldura radiata de conducte (7-12%) este inclusa in cheltuielile comune, care se impart in mod egal intre toti proprietarii. Diferenta de 20-30 de procente e suportata de proprietarii apartamentelor care tin robinetele termostatice deschise. Cu cat consumatorii de caldura sunt mai putini, cu atat facturile lor sunt mai mari, intrucat cresc procentele din cheltuielile comune ce le revin. Asa se face ca daca o familie cu 2 persoane, locuind intr-un apartament de 2 camere, a platit o intretinere de 300 de lei pentru luna februarie, in martie, daca a continuat sa consume caldura, iar majoritatea vecinilor, nu, a ajuns sa plateasca 400 de lei sau chiar mai mult. Toate astea se intampla desi, repetam, consumul masurat de repartitoare este mai mic. Altfel spus, creste, artificial, costul unitatii de consum. La ce bun, atunci, sa mai folosim repartitoare? Marius Leucutia, director la firma ista Romania, lider pe piata locala a repartitoarelor, sustine ca responsabilitatea acestei situatii este a Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC). "Stim problema, dar suntem legati de maini. Deocamdata, ANRSC refuza, sub sanctiunea retragerii autorizatiei de functionare, sa accepte includerea in cota comuna a transferului termic care se face prin peretii blocului. Din aceasta cauza, cota comuna este, la noi, de 7-12%. In tarile cu traditie in utilizarea repartitoarelor, cum este Germania, cota comuna este de 30-40%. Diferenta este suportata de cei care consuma. Speram sa determinam ANRSC sa isi schimbe atitudinea. Am facut o asociatie profesionala si presam sa se intample acest lucru."
 
Am solicitat un punct de vedere al ANRSC, dar acesta urmeaza sa ne parvina abia dupa intoarcerea din concediu a responsabilului cu repartitoarele. Neoficial, de la biroul de presa al institutiei ni s-a comunicat ca reglementarile referitoare la repartitoare "sunt in curs de modificare". Pana una-alta, cetatenii platesc din greu ce nu consuma.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ghidul Hornbach pentru intretinerea si protejarea constructiilor din lemn Ghidul Hornbach pentru intretinerea si protejarea constructiilor din lemn
Cumparatorii de case dau cu pumnul in masa - 17 Martie 2009 Cumparatorii de case dau cu pumnul in masa - 17 Martie 2009
Repartitie ANL: Repartitie ANL: "Eu votez pentru copilul tau, tu pentru al meu"
Romania mai are nevoie de 1 milion de locuinte - 07 octombrie 2010 Romania mai are nevoie de 1 milion de locuinte - 07 octombrie 2010
Evaluatorii triaza milioane de euro Evaluatorii triaza milioane de euro
Tefal Resource - Tu reciclezi, noi te rasplatim! Tefal Resource - Tu reciclezi, noi te rasplatim!

Vezi mai multe articole