Izolarea peretilor exteriori

30 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi noi am mai scris despre acest subiect, atat in revista Misiunea Casa, cat si pe site, am vazut in discutiile de pe forum, ca multi cititori sunt inca nelamuriti.
 
Care sunt avantajele izolarii peretilor exteriori? In primul rand, economia de energie. Sa nu uitam, ca aproximativ 35% din caldura unei camere se pierde prin peretii exteriori, ceea ce inseamna cheltuieli mai mari pentru caldura. In cazul izolarii exterioare, peretele, fiind mai masiv, acumuleaza caldura din incapere si are rol echilibrator. Daca se folosesc
materiale de constructie de calitate, peretele nu va fi afectat de inghet, oricat de scazuta ar fi temperatura de afara. In al doilea rand, vara, cand chiar nu va doriti caldura in casa, un perete exterior bine izolat mentine o temperatura medie in apartament. Chiar si rezistenta constructiei de ansamblu va fi mai mare, pentru ca se reduc tensiunile cauzate de temperatura intre partile de constructie si cele de sustinere.
 
Bineinteles ca exista si dezavantaje : in cazul unui astfel de perete finisajele (montarea pervazului, a burlanelor de ploaie) necesita un efort de munca mai mare, iar incaperile care sunt folosite mai rar necesita iarna un timp mai mare de incalzire.
 
Dar, pana la urma, specialistii aduc o multime de argumente in favoarea izolarii peretilor exteriori ai unei cladiri, mai ales atunci cand este vorba de un bloc de locuinte. In principiu, la o cladire sau o componenta a acesteia construita pe mai multe straturi, bariera antivapori trebuie sa se afle la exterior. La izolarea termica interioara a peretelui, bariera antivapori trebuie sa se afle in interior.
 
Montarea unei bariere antivapori pe interiorul peretelui este necesara in urmatoarele situatii: la utilizarea materialelor de izolare pe baza de vata minerala, la izolarea interioara a unui perete de beton, la izolarea ulterioara a peretilor unui subsol si atunci cand exista un grad ridicat de umezeala in incaperi (in baie sau in bucatarie).
 
Un caz aparte il constituie materialul izolator pe baza de spuma poliuretanica, deoarece incorporeaza atat calitatile unei bariere impotriva vaporilor cat si cele ale izolantilor, putandu-se utiliza fara probleme in orice situatie.
 
Daca pe pereti au aparut deja urme de umezeala sau mucegai intai trebuie neaparat tratat peretele cu solutii speciale, care se gasesc in comert. Dar ideal este sa consultati un specialist pentru a afla de fapt care este cauza aparitiei petelor respective, pentru ca altfel riscati sa va cheltuiti banii pe un produs care va da rezultate doar pe termen scurt, iar umezeala va reaparea. In cazul in care tavanele sunt facute din grinzi de lemn, studiati capetele grinzilor care nu sunt suficient protejate de umezeala care patrunde in camera. Formarea condensului poate duce la putrezirea lemnului.
 
Cum se face, in principiu izolarea exterioara a unui bloc? Peretii se placheaza cu placi de polistiren expandat, disponibil in diferite grosimi (cu cat este mai gros cu atat mai bine), care se lipesc cu un adeziv similar cu cel folosit la montarea faiantei, dupa care fixeaza din loc in loc cu suporti speciali si se acopera cu tencuiala de mortar.
 
Izolarea interioara cu polistiren expandat se face aproximativ la fel, dar pe langa avantajele legate de montarea relativ usoara si de faptul ca nu reduce mult din spatiul camerei, are si o serie de dezavantaje. In primul rand nu corecteaza inclinatiile peretilor iar suprafata rezultata nu este foarte rezistenta. In al doilea rand, caloriferele din camera trebuie mutate spre interior si prinse de perete cu dibluri foarte mari care sa treca prin izolatie si sa se prinda de beton.
 
Izolarea interioara cu rigips si vata minerala se face ceva mai complicat. Pe o grila construita din profile speciale, rigidizata cu peretele in discutie, se montaza placile de rigips. Inainte de fixarea placilor, intre perete si grila de sustinere se fixeaza un strat de vata minerala. Lipsa acesteia duce la racirea peretilor, motiv pentru care in scurt timp apare igrasie pe rigips. Dupa fixarea placilor, peste imbinari se aplica o banda adeziva (previne aparitia crapaturilor), apoi acestea se finiseaza cu glet de rigips. 
Avantajele acestui sistem sunt:poate fi folosit si in cazul tavanului, se pot corecta imperfectiunile de verticalitate ale peretilor, tevile de la calorifer se pot masca in spatele peretelui, peretele este mai rezistent, chiar si doar in rigips se pot agata sarcini semnificative cu ajutorul diblurilor speciale. Bineinteles, exista si un dezavantaj: se pierde din spatiul camerei (cca 7-8 cm pentru fiecare perete izolat cu profil de 30 mm, vata minerala de 50 mm si placa de 12,5 mm).
 
Oricare ar fi modalitatea prin care alegeti sa va izolati peretii exteriori ai locuintei, ca rezultatele sa fie semnificative, ar fi necesar sa luati in calcul si schimbarea ferestrelor existente cu unele cu rupere termica. Dar despre asta vom vorbi saptamana viitoare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

 Care e diferenta dintre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica? Care e diferenta dintre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica?
Izolarea locuintei cu vata bazaltica Izolarea locuintei cu vata bazaltica
Polistiren extrudat Polistiren extrudat
Primele sfaturi din 2018 (I): “Asa vreau sa izolez podul. Este in regula?” Primele sfaturi din 2018 (I): “Asa vreau sa izolez podul. Este in regula?”
Cum putem izola casa pentru orice anotimp Cum putem izola casa pentru orice anotimp
Frumusetea si siguranta fatadei devin obligatorii Frumusetea si siguranta fatadei devin obligatorii

Vezi mai multe articole