Casa termoizolata cu polistiren extrudat si polistiren grafitat.

Dezvaluiri despre piata polistirenului. Produse care pot induce in eroare

12 aprilie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Subiectul polistirenului si al termoizolarii nu se va epuiza prea curand. Din contra, tot mai multi cititori Misiunea Casa sunt interesati sa-si termoizoleze casele sau apartamentele, fie in regie proprie, fie apeland la o firma specializata. Iar tot mai multe intrebari se refera la calitatea polistirenului, proprietatile sale fizice, care este mai bun, care este recomandat sau ce inseamna terminologia si codurile inscrise pe ambalaje.

Ideea este ca nu exista produse care sa fie si foarte ieftine, si foarte bune, in acelasi timp. Si atunci, unii producatori de polistiren folosesc denumiri care nu au legatura cu proprietatile produsului, dar care pot fi percepute ca fiind anumiti indici care definesc calitatea produsului comercializat. Unul dintre acesti indici este rezistenta la compresiune, care incepand cu 01 ianuarie 2007 a devenit cel mai important factor de clasificare a produselor termoizolante din polistiren expandat, conform standardului de produs SR EN 13163. Insa, ca lucrurile sa fie mai clare, o sa dam un exemplu de producator de polistiren care nu incearca sa pacaleasca clientii: Austrotherm. Acest producator foloseste in denumirea produselor indici care au corespondent de 1 la 1 cu ce se gaseste in tabelul cu specificatii tehnice. De exemplu, denumirea Austrotherm EPS® - A50 inseamna ca este vorba despre un polistiren expandat care are rezistenta la compresiune (la o deformare de 10%) CS(10)50 ≥ 50 kPa (5 t/m2). Ceea ce inseamna ca denumirea produsului nu este inselatoare, dat fiind ca exprima corect calitatile si proprietatile fizice ale produsului.

Daca privim ambalajele produselor altor producatori de polistiren, ale caror nume nu le putem dezvalui din cauza prevederilor legale, constatam ca si produsele acestora prezinta probleme asemanatoare. Spre exemplu, pe ambalajul unei marci de polistiren gasim in componenta denumirii ADP 70, dar la citirea atenta a specificatiilor produsului constatam ca numarul 70 nu se refera la rezistenta la compresiune, asa cum ne-am fi asteptat, aceasta fiind de doar 50 kPa. Mai pe romaneste, un cumparator neavizat sau care nu citeste cu atentie toate specificatiile tehnice inscrise pe ambalaj ar putea sa creada ca polistirenul care are codul ADP 70 este superior calitativ polistirenului Austrotherm EPS® - A50, desi, in realitate, cele doua au caracteristicile tehnice asemanatoare, aflandu-se aproximativ pe acelasi palier calitativ.

Aceeasi poveste se intampla si in cazul altui producator de polistiren care comercializeaza produse cu denumiri ce pot induce in eroare clientul. Este vorba despre EPSF60, care se dovedeste a fi, de fapt, EPS 50, EPSF70, care este, in realizate, EPS 60 si polistirenul expandat pentru fatada EPSF80, care este echivalentul lui Austrotherm EPS® AF70. Concluzia este ca nu toate produsele sunt ceea ce par a fi, iar atunci cand te afli in fata deciziei de cumparare, documenteaza-te si citeste cu atentie toate specificatiile tehnice ale produselor si nu te lasa indus in eroare de numele produselor, alese cu o singura intentie: sa-l convinga pe client de niste calitati care nu corespund cu realitatea.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Placari de pereti - o termoizolatie buna cu economie de bani Placari de pereti - o termoizolatie buna cu economie de bani
Pretul locuintei in functie de termoizolatie Pretul locuintei in functie de termoizolatie
Avantajele folosirii polistirenului extrudat in izolarea termica a acoperisului Avantajele folosirii polistirenului extrudat in izolarea termica a acoperisului
Izolatia termica a casei – de ce izolam, cum izolam si  mai ales de ce alegem spuma poliuretanica? Izolatia termica a casei – de ce izolam, cum izolam si mai ales de ce alegem spuma poliuretanica?
Termoizolarea suplimentara Termoizolarea suplimentara
Spuma poliuretanica - solutia optima pentru izolatia termica a podului Spuma poliuretanica - solutia optima pentru izolatia termica a podului

Vezi mai multe articole