Joc de glezne pentru creditul ipotecar

02 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Odata cu aprobarea de catre BNR a primelor seturi de norme proprii de creditare, creditul ipotecar a inceput sa-si faca incalzirea, piata asteptand o crestere mai accentuata a imprumuturilor pe acest segment.

Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank, prima banca cu norme proprii aprobate de BNR, declara inca de la lansarea noilor tipuri de imprumuturi ca mizeaza pe o dublare a volumului de credite acordate, dupa introducerea noilor conditii. Declaratiile sale au fost urmate pe aceeasi idee de cele ale celorlalti bancheri care au primit „verde“ de la banca centrala.

„Liberalizarea“ normelor de creditare, operata de BNR inca de la inceputul acestui an, a adus in prim plan imprumutul pentru locuinte. Cele mai avantajoase modificari ale conditiilor de creditare sunt posibilitatea reducerii avansului pentru un astfel de imprumut, chiar pana la zero, si majorarea gradului de indatorare pe familie pana la 50% sau chiar 70%, fata de 40%, cat era pana acum. Principalii castigatori ai noilor norme devin astfel persoanele cu venituri mari si bineinteles creditul ipotecar, singurul pentru care piata bancara mai solicita avans.

Ultimele cifre indica dealtfel ca populatia prefera in perioada de vara creditul bazat pe tranzactii imobiliare si nu cel de nevoi personale, asa cum s-a intamplat pana acum in fiecare an. Specialistii in retail ai bancilor comerciale spun ca romanii au ales mai degraba sa-si caute casa decat sa-si cumpere aer conditionat. Aceasta tendinta este de asteptat sa continue si in toamna, cele sase institutii de credit care si-au implementat deja norme noi fiind convinse ca segmentul de imprumuturi imobiliare le va asigura o mare parte din profitul din acest an.

Perioade de gratie si dobanzi mai mici

Bancile care fie nu au obtinut inca avizul BNR pentru acordarea de credite prin norme proprii, fie, pur si simplu, nu si-au depus inca documentatiile la banca centrala cauta solutii pentru a nu ramane in pierdere in fata competitorilor care s-au dovedit mai avansati in elaborarea noilor norme. In ultima saptamana, doua banci comerciale au dat tonul la „promotii ipotecare“. Cea de-a treia banca din sistem, Raiffeisen Bank, a coborat dobanda la creditele imobiliare in lei pana la nivelul de 5,5%, fixa in primul an de contract. Dobanda este cea mai mica din piata la ora actuala. Promotia initiata de Raiffeisen va dura insa pana la sfarsitul lunii septembrie, aceasta fiind cel mai probabil o perioada de testare a pietei.

Tot din luna iulie, Credit Europe Bank a lansat un nou produs pe piata creditelor ipotecare. CreditAvantaj Ipotecar aduce o perioada de gratie de patru ani, in care clientul plateste rate extrem de mici. Desi nu este vorba de un produs acordat dupa sistemul normelor relaxate, la Credit Europe Bank, gradul de indatorare al clientului poate merge pana la 95% din valoarea de achizitie a imobilului, deoarece banca ofera creditul ipotecar cu perioada de gratie la pachet cu un credit de nevoi personale.
Deoarece nu toate bancile vor merge rapid catre implementarea normelor proprii de creditare cu aprobarea BNR, este de asteptat ca si alte banci sau institutii financiare nebancare specializate in credite ipotecare sa umble la dobanzile imprumuturilor pentru locuinte. 
Raiffeisen Bank
REDUCERE Ca sa beneficieze de cresterea pe care o inregistreaza creditele ipotecare in ultima perioada, Raiffeisen Bank a luat decizia sa reduca dobanda la acest tip de imprumut pana la 5,5% pe an, fixa in primul an de contract.
PROMOTIE Dobanda este pentru creditul in lei si se ofera pana la sfarsitul lunii septembrie 2007. Aceasta este cea mai mica dobanda oferita pana acum de vreo banca, la creditele in lei.
Credit Europe Bank
GRATIE Credit Avantaj Ipotecar este un pachet de credite care asigura finantarea a maximum 95% din valoarea unui imobil achizitionat si pentru care clientul are o perioada de gratie de patru ani.
RATE MICI In primele sase luni, contractantul nu plateste nimic bancii (nici dobanda, nici principalul), iar urmatoarele 42 de luni plateste doar echivalentul dobanzii, in acest fel ratele pe primii patru ani fiind mult reduse.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Teama de blocaj duce la un razboi al promotiilor la case Teama de blocaj duce la un razboi al promotiilor la case
2008 a inceput cu mai putine autorizatii de construire 2008 a inceput cu mai putine autorizatii de construire
Pretul corect al caselor inca nu exista - 23 Aprilie 2009 Pretul corect al caselor inca nu exista - 23 Aprilie 2009
tIMOn: 500.000 euro, cea mai scumpa locuinta vanduta - 07 Decembrie 2009 tIMOn: 500.000 euro, cea mai scumpa locuinta vanduta - 07 Decembrie 2009
Dedeman: 12 mil. euro pentru primul magazin din Capitala - 27 Aprilie 2009 Dedeman: 12 mil. euro pentru primul magazin din Capitala - 27 Aprilie 2009
Ibiza House lanseaza un proiect imobiliar destinat tinerilor - 16 Iunie 2009 Ibiza House lanseaza un proiect imobiliar destinat tinerilor - 16 Iunie 2009

Vezi mai multe articole