Tranzactiile imobiliare romanesti, cele mai scumpe din UE - 21 iulie 2010

21 iulie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Romanii platesc notarilor si agentilor cel mai mare cost real al unei tranzactii imobiliare, comparativ cu aceleasi costuri din Uniunea Europeana.
 
Potrivit Consiliului Concurentei, notarii si agentii imobiliari taxeaza si servicii pe care practic nu le presteaza, doar pentru a umfla sumele pe care le incaseaza. Si asa ajungem noi, poporul cu unul dintre cele mai mici venituri medii din Uniune, sa platim taxe notariale de 14 ori mai mari decat un neamt, pentru a vinde sau cumpara o proprietate.
 
Notarii, nejustificat de scumpi
 
Potrivit calculelor facute de Consiliul Concurentei, romanii platesc servicii juridice de 1.070 euro, acesta fiind tariful minim practicat de notari. Un cost care este de patru ori mai mare, daca facem comparatia cu media europeana si daca se tine cont de nivelul veniturilor medii. „Situatia in Romania este mult mai grava decat in Uniunea Europeana, unde exista preocupare pentru acest sector", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. Dar acest nivel mediu este chiar decent dupa o comparatie detaliata cu celelalte state membre.
 
Astfel, Romania are un cost al serviciilor notariale mai mare de 14 ori decat Germania, de sapte ori mai mare decat Portugalia, de sase ori mai mare decat Austria sau Spania, de cinci ori decat Franta si de patru ori decat Belgia. Strangand aria, chiar si in comparatie cu state central si est-europene, Romania are onorariile notariale reale mai mari decat in Polonia, Ungaria sau Slovenia. „Numai prin eliminarea taxei de redactare a contractelor, care este inutila, deoarece contractele sunt standard si notarii nu trebuie sa faca nimic la ele, romanii ar castiga intre 15-30 milioane de euro/an" a mentionat Chiritoiu.
 
Agentii imobiliari, la fel de pagubosi
 
Comisioanele agentilor imobiliari sunt la fel de dureroase pentru buzunarele romanilor ca si ale notarilor. Pentru aceeasi tranzactie in valoare de 100.000 euro, un roman lasa la agentul imobiliar pana la 5.000 euro. Si asta, in conditiile in care media europeana abia daca se ridica la 3.700 euro. Si in acest caz, platim agentilor imobiliari taxe mult mai mari decat in restul Uniunii.
 
Danemarca plateste 4.147 euro, Germania - 4.000 euro, iar Olanda plateste doar 1.850 euro, la fel Anglia, unde costurile medii nu trec de 1.651 euro. Platim considerabil mai mult pentru aceeasi munca prestata de aceeasi categorie de specialisti, iar pentru asta, sustin reprezentantii Consiliului Concurentei, am putea fi chiar noi de vina. Romanul nu pare sa aiba inca luciditatea necesara pentru a nu plati preturi nejustificat de mari. „Concurenta prin pret este destul de scazuta, acest fapt datorandu-se cel mai probabil unor factori care tin de specificul activitatii, cum ar fi: lipsa de experienta in negociere a consumatorilor, forma procentuala a comisioanelor determinata de necesitatea vanzatorilor de a stimula obtinerea unui pret mai mare sau existenta unor dimensiuni concurentiale suplimentare pentru agentiile imobiliare", se precizeaza in analiza Consiliului Concurentei.
 
Pe langa ineficienta structurala, piata imobiliara din Romania este expusa unor riscuri suplimentare. Acestea sunt generate de faptul ca toate tranzactiile imobiliare se fac la noi in moneda straina: euro. Alti factori de risc sunt scaderea populatiei si numarul extrem de mare de locuinte ocupate de proprietari, ceea ce inseamna ca piata chiriilor este foarte redusa. Solutia identificata de Consiliul Concurentei ar fi informarea cetatenilor.
 
Iar acest lucru s-ar putea concretiza sustinut de accesul la internet, platforma prin care se poate face o selectie mai eficienta a celor care urmeaza sa se ocupe de intermedierea tranzactiei. Criteriul principal de alegere ar trebui sa fie raportul corect calitate - pret.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

TeraPlast vinde linia de business profile de tamplarie catre Dynamic Selling Group TeraPlast vinde linia de business profile de tamplarie catre Dynamic Selling Group
Apartamentul mic este preferat vilei cu loc pentru gratar Apartamentul mic este preferat vilei cu loc pentru gratar
De ce sa stai cu chirie cand te poti muta la un hotel de patru stele? - 19 ianuarie 2010 De ce sa stai cu chirie cand te poti muta la un hotel de patru stele? - 19 ianuarie 2010
Mutatul in casa noua costa pina la 1.000 de euro Mutatul in casa noua costa pina la 1.000 de euro
Zitec a dezvoltat noul magazin online al Brico Dépôt pe platforma Magento 2 Commerce Cloud Zitec a dezvoltat noul magazin online al Brico Dépôt pe platforma Magento 2 Commerce Cloud
Blocurile cu bulina din Barlad stau sa cada Blocurile cu bulina din Barlad stau sa cada

Vezi mai multe articole