La Iasi pretul apartamentelor incepe sa scada vizibil

09 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa ani in sir de cresteri spectaculoase de pret la apartamentele din Iasi, incepand cu aceasta luna, preturile au inceput sa scada semnificativ. Specialistii cred ca pana la finele anului, pretul locuintelor mai vechi de 15-20 de ani ar putea scadea cu 10-15%. Agentii imobiliari si bancherii specialisti in credite ipotecare au precizat ca acest trend se datoreaza faptului ca a slabit serios puterea de indatorare in euro a populatiei.
 
Deja cateva agentii imobiliare din Iasi au lansat noi oferte ajustate cu pana la 5%, dupa ce in ultimii ani tendinta a fost doar de scumpire. Pentru aceleasi amplasamente, in prezent, pretul mediu pe metru patrat este de aproximativ 1.200 de euro, fata de 1.300 - 1.400 euro acum cateva saptamani. Agentii imobiliari au precizat ca de la finele lunii februarie, preturile s-au stabilizat usor, iar apoi au inceput sa dea inapoi. Cele mai importante scaderi de pret se resimt la apartamentele la bloc construite in perioada 1980-1990. Un apartament cu trei camere costa in centru pana la 100.000 de euro si ajunge si la jumatate la periferie. La scaderea preturilor a contribuit cresterea dobanzii de referinta de catre BNR si deprecierea leului in raport cu euro.
 
Astfel, iesenii nu au mai contractat credite in aceeasi masura ca la inceputul anului pentru cumpararea unei locuinte. In paralel cu aceste scaderi usoare de pret se inregistreaza si o flexibilitate mult mai mare a vanzatorilor fata de cumparatori.
Astfel, de exemplu, un apartament pentru care s-a cerut initial 80.000 de euro, s-a vandut in final cu 68.000 de euro. Aceste situatii sunt tot mai numeroase, ceea ce arata clar ca ani in sir, preturile locuintelor au fost umflate artificial. Preturile au scazut in toate zonele din Iasi, dar, cu toate acestea, mai ales in zona centrala, preturile sunt in continuare exagerat de mari.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Locuintele din Pipera intra la apa - 23 Februarie 2009 Locuintele din Pipera intra la apa - 23 Februarie 2009
Pe ce sugereaza PRO BCA sa se focuseze Guvernul in perioada imediat urmatoare Pe ce sugereaza PRO BCA sa se focuseze Guvernul in perioada imediat urmatoare
Iti doresti ca obiectul de design de care te-ai indragostit sa dureze cat mai mult? Iti doresti ca obiectul de design de care te-ai indragostit sa dureze cat mai mult?
Englezii vor proprietati mioritice Englezii vor proprietati mioritice
\ \"Case care plang\" la Anuala de Arhitectura
TeraSteel lanseaza Lead, o solutie inovatoare pentru cladirile viitorului TeraSteel lanseaza Lead, o solutie inovatoare pentru cladirile viitorului

Vezi mai multe articole