on

Lectia Catedralei Notre-Dame

25 iunie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pe 15 aprilie 2019, lumea intreaga si-a indreptat privirea spre Paris. Catedrala Notre-Dame, veche de peste 8 secole si una dintre cele mai recognoscibile cladiri din intreaga lume, a fost cuprinsa de flacari. Desi lucrarile de consolidare si reconstructie erau incepute deja, magnitudinea distrugerilor lasate in urma de un incendiu atat de puternic aduc in prim plan provocari multiple, o parte dintre ele unice.

Cauza incendiului nu este, pana acum, foarte clara. Insa, investigatorii francezi considera ca un scurtcircuit electric ar sta la baza acestui nefericit eveniment, in timp ce incearca sa isi dea seama ce ar fi putut provoca acest incident. Acest lucru nu ar trebui sa ne surprinda. Stim prea bine, din pacate, ca partea electrica a unei cladiri vechi, fie ea si de patrimoniu, poate fi ultima grija. Iar intr-o cladire atat de veche, in mod cert instalatia electrica nu era “de ultima generatie”. Combinatia unei scantei sau a unei mici flacari pe invelisul unui cablu electric vechi si lemnul uscat ar fi putut duce usor la un incendiu.

Imediat dupa stingerea valvataii, discutiile despre renovare si reconstructie au acaparat spatiul media. Majoritatea dintre noi am avut, cel putin o data in viata, un proiect de constructie sau renovare. Asadar, putem intui care a fost prima problema ridicata. Nu complexitatea unui astfel de proiect, sau materialele deosebite care trebuie folosite, nici chiar cine se va ocupa de acest proiect. Prima problema a fost cea a fondurilor, cu atat mai mult cu cat si pentru un proiect obisnuit de renovare acesta este cel mai sensibil punct.

Asadar, de unde fonduri? Si, mai important decat atat, de cati bani va fi nevoie? Daca pentru o cladire ceva mai noua un astfel de calcul este dificil, dar nu imposibil, pentru o cladire veche de peste 800 de ani lucrurile sunt mai complicate. In primul rand pentru ca, in acest moment, un proiect clar de renovare nu exista, iar fara proiect nu poti estima un buget. Singurul lucru de care putem fi siguri este ca va costa mult. Foarte mult.

Aceasta prima provocare, cea a bugetului, ridica o intrebare fireasca pentru noi toti. Are Notre-Dame asigurare de incendiu, astfel incat macar o parte a costurilor sa fie acoperite? Raspunsul simplu: nu. Raspunsul intreg: de fapt, catedrala este asigurata de statul francez, ceea ce inseamna ca statul va trebui sa puna la dispozitie fondurile necesare. De un asigurator privat nici nu poate fi vorba.

De ce? Pentru ca, inainte de a asigura un imobil, sau orice, asiguratorul trebuie sa poata estima pretul. Ori, cum ar putea cineva estima valoarea imobiliara a unei cladiri de patrimoniu, nu doar veche de 9 secole, ci si cel putin la fel de celebra ca Parisul? Caci estimarea trebuie sa cuprinda si acest aspect. E ca si cum am incerca sa estimam valoarea de piata a Manastiri Voronet. E imposibil. Pe unele lucruri nu poti pune pret. Valoarea lor depaseste mercantilul lumii moderne.

Insa, aceasta prima provocare a fost deja depasita. Familia Pinaults a promis 100 de milioane de euro la scurt timp dupa miezul noptii, in noaptea incendiului, iar cei de la Arnaults au adaugat 200 de milioane de euro in dimineata urmatoare. Familia Bettencourt si compania italiana de cosmetice L'Oréal au anuntat ca vor dona 200 de milioane de euro. Si altii le-au urmat exemplul, fie cu donatii in bani, fie cu donatii in natura.

Air France-KLM a oferit zboruri gratuite pentru expertii care vor participa oficial la reconstructia Notre-Dame. La o zi dupa incendiu, asiguratorul Groupama a oferit 1300 de stejari din padurile pe care le detine in Normandia, presupunand ca acoperisul devastat al catedralei va fi reconstruit pentru a se potrivi originalului din secolul al XIII-lea. Steelmaker ArcelorMittal a oferit tel, iar Saint-Gobain si-a oferit expertiza in sticla. In acest moment, se estimeaza ca totalul donatiilor depaseste 1 miliard de euro. Notabil si de admirat este faptul ca oameni obisnuiti din toata lumea continua sa doneze.

Cu fondurile asigurate, putem gandi ca renovarea va incepe in curand. Din pacate, vom mai avea de asteptat. Domnul Paolo Vannucci, inginer mecanic la Universitatea din Versailles si acelasi cercetator al carui echipa a avertizat despre eventualele devastari pe care le-ar aduce un incendiu in catedrala, a sustinut pentru ziarul italian Repubblica faptul ca structura de piatra a Notre-Dame nu mai poate suporta rafale puternice de vant. Conform estimarilor echipei sale, in cazul unor rafale de peste 200 km pe ora, cladirea se va prabusi. Chiar si rafale mai slabe de vant pot cauza daune suplimentare, ce pot duce chiar la prabusirea completa a cladirii.

In cazul oricarei cladiri afectate de incendiu, siguranta echipelor de interventie, indiferent de tipul lor, este principala preocupare. Un incendiu de aceasta magnitudine afecteaza toata structura unei cladiri. In acest caz, structura principala (si doua clopotnite) ar fi putut fi "salvate si conservate", conform autoritatilor franceze, insa parti ale catedralei ar putea fi in continuare amenintate de colapsuri localizate si de caderi de resturi. Acum, principala preocupare este luarea de masuri pentru prevenirea daunelor suplimentare, inclusiv constructia unui acoperis temporar. Nu doar focul distruge, ci mai ales apa.

Daca tot vorbim despre acoperisuri, e de notat faptul ca cele 10 renovari, facute de-a lungul a sute de ani, nu s-au concentrat pe integritatea acoperisului. De fapt, singura informatie publica referitoare la interventii asupra acoperisului se refera la adaugarea unui sistem de fire electrice pe acoperisul cladirii pentru a indeparta porumbeii in anii ‘90. E posibil ca mici parti ale acoperisului sa fi fost renovate, insa nimic de anvergura nu este mentionat. Si asta desi pasarile pot provoca daune majore unui acoperis, iar contractia materialelor folosite provoaca probleme serioase.

Am putea crede ca vinovatul principal pentru situatia in care se afla Catedrala Notre-Dame este nepasarea. In atatea sute de ani, doar in cateva cazuri renovarea a fost ampla. Dar si nepriceperea a avut un cuvant de spus. In fond, cate cladiri de o asemenea anvergura si vechime mai sunt in lume? Si cate dintre acestea au fost complet renovate? Rarele renovari mai creeaza o mare problema, cu care cei ce vor renova Notre-Dame se vor confrunta din plin: foarte putini specialisti capabili sa faca un astfel de proiect. Si nu ne referim doar la ingineri, ci mai ales la mana de lucru, cei care efectiv vor renova, cu mainile si priceperea lor, catedrala.

In plus, timpul distruge orice. Iar cand oamenii ii ofera sprijinul, fie prin nepasare, fie prin provocarea de daune marunte si numeroase, timpul poate distruge complet. E momentul sa invatam ca doar acele lucruri pe care le intretinem vor rezista peste secole. E momentul sa invatam ca nu doar zidurile sunt importante, ci si acoperisul. Degeaba fundatia este solida, daca prin acoperis se infiltreaza apa. Degeaba renovam ornamentele, daca structura de rezistenta este afectata.

Acum, e cruciala constructia unui acoperis provizoriu pentru protejarea structurii. Si, la fel de important, sa avem rabdare: rabdarea de a intelege cum a fost construita Notre-Dame (nu exista izvoare scrise); rabdarea de a gasi si instrui muncitorii; rabdarea de a repara si renova fiecare parte a catedralei. Cei cinci ani anuntati de Macron sunt insuficienti, asta spun toti expertii. Probabil vor trece cel putin zece ani, suficient timp sa invatam o lectie simpla: doar lucrurile pe care le intretinem constant vor rezista in timp.

Credits: ID 144942152 © Matthew Lockhart | Dreamstime.com

ID 145002564 © Sergii Kolesnyk | Dreamstime.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Travertinul in tendinte Travertinul in tendinte
Design minimalist Design minimalist
Neogoticul de Bucuresti Neogoticul de Bucuresti
Podeaua de apa Podeaua de apa
Aeroportul care se scufunda Aeroportul care se scufunda
Cum va arata 2013 pentru designul de interior? Cum va arata 2013 pentru designul de interior?

Vezi mai multe articole