Daca doriti ca designul caminului dumneavoastra sa nu fie afectat de calorifere, aveti la indemana o solutie practica si estetica: masca pentru calorifere. Pe langa faptul ca poate deveni un adevarat element de mobilier, masca are si un rol de protectie, in cazul in acre aveti copii, reducandu-se riscul accidentelor cauzate de temperaturile ridicate sau de muchiile metalice.
Masca din lemn si sticla
Materialele utilizate pentru confectionarea mastilor de calorifer sunt diverse: lemn masiv(de fag, salcam, stejar, mai rar cires, deoarece este mai scump, acesta pretandu-se interioarelor de lux) si, mai nou, sticla, pentru casele moderne. Indiferent ca este vorba de lemn sau de sticla, important este sa stiti materialele din care se face o masca pentru calorifer necesita un tratament special. De pilda, lemnul, in prealabil, este tratat termic si uscat la temperaturi
ridicate, iar sticla este una speciala. In aceasta situatie, ar fi indicat sa consultati un specialist.
Mastile de calorifer sunt, ca dimensiuni si forma, foarte variate. Nu exista un anumit model standard. Ele pot fi adaptate in functie de contextul locuintei, avand in vedere spatial disponibil, forma cloriferului sin u in ultimul rand materialul pe care-l alegeti, pentru a confectiona masca.
Regulile montarii mastii
Ideal este, ca inca dinainte de a instala caloriferul sa-l instiintati pe specialist ca intentionati sa folositi o masca, pentru ca s-ar putea ca mai tarziu sa aveti surprize din cauza dimensiunilor prea mari ale caloriferului mascat sau a pierderilor de caldura.
In mod obligatoriu, masca aleasa trebuie sa aiba usa de acces la robinetii de reglaj, sau o rama de fata detasabila, care se poate fixa cu ajutorul opritorilor magnetici sau cu bila. Pe rama de fata se pot fixa baghete orizontale sau verticale din lamela continua (format fix, fara imbinari).
In acelasi timp, distanta de la masca la suprafata superioara a caloriferului e bine sa nu fie mai mica de 50 mm. In partea inferioara, de asemenea, este indicat, sa existe un spatiu liber cuprins intre 60-100 mm, de la sol pana la marginea inferioara a ramei de fata, pentru a se asigura o buna circulatie a aerului.
Se recomanda ca placa superioara sa aiba gauri de aerisire sau rama cu plasa, pe zona in care se afla caloriferul. Unde exista tevi inestetice aparente, se pot construi rame-paravan, care sa le acopere, fara a atenua puterea de degajare a caldurii, fiind prevazute cu plase ori baghete sau gauri, dupa caz.
Modele mastilor pentru calorifer sunt diverse: zabrele orizontale, verticale, impletituri, cu fata eleganta din plasa de orez, sau pur si simplu cu un dulapior inglobat.
Astfel, mastile capata atributele unor piese de mobilier, care pe langa aspectul placut sunt functionale. Pot sustine rafturi cu carti sau obiecte decorative.
Comentarii
Nu exista comentarii.