on

Mercusys Halo H80X

04 octombrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Astazi vom revizita un brand menit sa livreze solutii de networking de tip “value” sau, cum ar spune-o americanul, “bang for the buck”, este vorba de Mercusys.

Mi-au propus sa testez un produs care suna genial in ceea ce priveste specificatiile sale, un sistem mesh WI-FI 6 format din 3 sateliti, denumit H80x.

Daca inca nu sunteti familiarizati cu termenul de mesh, el se refera la plasarea mai multor unitati oriunde in casa, dintre care doar unul conectat la retea (prin WAN). Aceste puncte WI-FI formeaza impreuna o singura retea (un singur nume & parola). Ele sunt interconectate fara fir, asigurand un semnal WI-FI stabil in toata casa, dispozitivele Dvs conectandu-se automat la cel mai apropiat punct de acces.

O a doua intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem este „cu ce anume ar fi WI-FI 6 mai interesant decat WI-FI 5”? Un prim avantaj evident ar fi ca Wi-Fi 6 este in general cu 40% mai rapid ca predecesorul sau, atentie insa la compatibilitatea cu deviceurile Dvs, care, pentru a beneficia de aceasta imbunatatire, ar trebui sa fie si ele compatibile. Un alt avantaj mai putin cunoscut ar fi ca acesta permite evitarea congestionarii retelei printr-o partajare mult mai eficienta a datelor - ca si cand am compara o autostrada cu doua benzi pe sens cu alta cu 5, exista mai putine blocaje si nevoi de a restarta routerul.

 

 

● Overview & Key Features

Ce este Halo H80X?

Spre deosebire de sistemele Mesh pe care le-am testat in trecut (Halo S12 si Halo H50G), de data aceasta am fost placut surprins de un produs cu adevarat High-End. Mercusys intra in zona premium a sistemelor mesh.

Sistemul se vinde in pachet de 3 unitati, avand o acoperire de 650 m², la care se pot adauga mai multe unitati, ulterior. Link aici catre produs pe Emag sau aici catre shop-ul Mercusys.

● Design

Modern, minimalist.

Halo H80X dispune de un design simplu si minimalist, corp alb mat, decorat in partea de sus cu striatii asemanatoare routerelor MR de la Mercusys, alaturi de care arata foarte bine. In partea din fata, se afla un LED care va indica starea retelei prin diferite culori, insotit de subtilul logo “Mercusys”.

In partea din spate, se afla trei porturi LAN/WAN Gigabit, dar și portul de alimentare cat si un mic buton folosit la resetarea unitatilor.

Dimensiuni: 128 × 81 × 83.7 (L x l x H)

 

● Hardware

Specificatii tehnice (mai multe detalii aici):

Wireless:  Wi-Fi 6

2402 Mbps în banda de 5 GHz, 574 Mbps în banda de 2.4 GHz

Viteze:  574 + 2402 Mbps

Porturi:  3 × Porturi Gigabit Ethernet (WAN+LAN)

 

Modul de functionare al sistemului Halo poate fi rezumat astfel: unitatea principala se conecteaza fie la router-ul/modemul Dvs., fie direct la cablul de internet, iar celelalte unitati se vor conecta la aceasta, utilizand tehnologia Mesh pentru a va asigura locuinta cu acoperire Wi-Fi.

Un sistem Wi-Fi de tip “mesh” diferă de range-extenderele Wi-Fi. Un astfel de sistem va folosi acelasi nume si aceeasi parola Wi-Fi, permitand device-urilor Dvs. sa alterneze intre dispozitivele din retea in functie de puterea semnalului oferit de acestea.

Sistemul este unul unitar, formeaza o singura retea dual-band, cu viteze Wi-Fi combinate de până la 2402 Mbps si acopera o suprafata pana la 650 mp.

Spre exemplu, daca un dispozitiv se afla in casa iar celalalt in gradina, in momentul in care telefonul/laptopul Dvs. se indeparteaza de aria de conexiune a dispozitivului din casa, acesta se va conecta automat la cel din gradina, fara a fi nevoie sa introduceti parola/schimbati reteaua de Wi-Fi.

De asemenea, unitatile pot fi mutate dintr-o parte in cealalta a casei, dupa nevoie, fara a mai fi nevoie sa efectuati setup-ul din nou.

● Setup

Simplu si usor.

Setup-ul unui sistem Halo H80X se bazeaza doar pe aplicatia oferita de cei de la Mercusys, fara alt software aditional.
In doar cativa pasi simpli unitatile sunt instalate si reteaua devine functionala:

1. Instalati aplicatia Mercusys si creati-va un cont.
2. Conectati unitatile conform indicatiilor din aplicatie.
3. Asteptati pana led-ul lumineaza albastru intermitent
4. Conectati-va la reteaua WI-FI emisa de unitatea Halo din setarile telefonului Dvs (parola se afla pe spatele unitatii).
5. Continuati cu setup-ul in aplicatie (alegeti numele & parola retelei, tipul de conexiune etc.)
6. Adaugati celelalte unitati din aplicatie. Acestea vor fi detectate automat.

Pentru mai multe detalii puteti accesa video-ul urmator: How to Set Up Mercusys Whole Home Mesh Wi-Fi System - YouTube

 


● Aplicatia Mercusys

Aplicatia Mercusys are un UI intuitiv si usor de utilizat. In aplicatie avem optiunile esentiale, cum ar fi IPV6, port forwarding, access point etc.

De asemenea putem crea o noua retea, avem posibilitatea de a ne configura dispozitivele Halo si de a vedea latimea benzii fiecarei unitati. Avem si o lista cu dispozitivele conectate si, in cazul in care vrem sa le restrictionam accesul la internet, le putem bloca.

Tot in aplicatie vom gasi, din cand in cand, update-uri pentru firmware-ul sistemului Halo H80X. Cu un singur click si putina rabdare, update-ul este gata si ne putem bucura de cele mai noi imbunatatiri.

 

 

 

● Performanta Wi-Fi

Am instalat cele 3 unitati Halo la o distanta de 1 etaj fiecare si am realizat niste speed-test-uri pentru a observa capabilitatile sistemului.

Trebuie mentionat faptul ca abonamentul la internet imi pune la dispozitie internet prin cablu cu o viteza de 1Gb/s. Astfel, rezultatele au fost urmatoarele:


- Langa unitatea “Mama” internetul a avut viteza de 330 Mb/s cu un ping de 7 ms:

 

- Aproape de unitatea de la etaj: 130 Mb/s; ping 6 ms:

 

- Langa unitatea cu numarul 3 am masurat o viteza de 86 Mb/s cu un ping de 5ms:

● Concluzie

Deal or No Deal?

Mercusys Halo H80X s-a dovedit a fi un adevarat upgrade in ceea ce priveste atat aria de conectivitate cat si viteza la internet, in special pentru device-urile mele compatibile WI-FI 6.

Daca ar trebui sa declar atuul acestui sistem mesh, as alege cu siguranta noul standard Wi-Fi, Wi-Fi6, de care am beneficiat din plin. Ca argument ar fi suficient sa mentionez ca, desi am avut in jur de 10 dispozitive conectate la retea aproape zilnic (TV, smartphone-uri, laptopuri dar si tableta si e-readerul meu), nu a fost nevoie de nici un restart. Acest fapt nu doar ca atesta stabilitatea retelei, ci asigura confortul utilizatorului.

Pot chiar spune ca nu am mai fost asa placut surprins de la testarea Tp-Link Deco X68, sistemul mesh premium al celor de la TP-Link de anul trecut.

In concluzie, pot recomanda acest sistem pentru cei ce au o casa mai mare sau isi doresc un semnal WI-FI puternic in fiecare colt al locuintei lor si isi doresc un sistem mesh budget-friendly.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Termostatele Smart Home de la Tech Cuisine, pentru Case Eficiente Energetic Termostatele Smart Home de la Tech Cuisine, pentru Case Eficiente Energetic
Design bazat pe tehnologie LED Design bazat pe tehnologie LED
Interviu TP-Link | Viitorul este SMART Interviu TP-Link | Viitorul este SMART
Obiectele cu design inovator ne fac viata mai usoara Obiectele cu design inovator ne fac viata mai usoara
Bucharest Tech Week - Cel mai mare festival de tehnologie din Romania Bucharest Tech Week - Cel mai mare festival de tehnologie din Romania
Cum va transforma Microsoft HoloLens casa viitorului Cum va transforma Microsoft HoloLens casa viitorului

Vezi mai multe articole