on

Misiunea Casa Noua, episodul 2: renovarea si amenajarea interioara

03 august, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In urma cu aproximativ o luna am inceput pe Misiunea Casa un mini-serial despre modul in care unul dintre membrii echipei Misiunea Casa a inceput procesul de amenajare a unui apartament. In primul episod, acesta a prezentat dificultatile de care s-a lovit pana la obtinerea creditului ipotecar. Acum, dupa depasirea acestei etape, a trecut la urmatorul pas: amenajarea locuintei.

Crezi ca in acest moment stii totul despre amenajarile interioare? Ei, bine, oricat de multa experienta ai avea in domeniu, nicio situatie nu seamana cu cealalta, motiv pentru care fiecare noua lucrare cere o expertiza specifica. O dovedeste situatia colegului nostru, care a angajat o echipa de meseriasi pentru a-l ajuta cu lucrarile. Iata ce ne-a povestit:

„Cel mai greu lucru pe timp de vara este sa gasesti meseriasi buni care sa execute lucrarea. Iar asta fie pentru ca majoritatea sunt ocupati cu alte lucrari, fie pentru ca sunt in concediu. In cele din urma am avut noroc cu recomandarea unui prieten pentru maestrul electrician, cel care intra, de regula, primul in santier. Iar cum in cazul meu instalatia electrica era veche, pe aluminiu, bineinteles ca am preferat sa trec pe cea de cupru, mult mai sigura si mai stabila. Cerinta mea a fost simpla: maestre, vreau sa pot  porni aerul conditionat, masina de spalat, frigiderul, televizorul, combina audio si masina de ras, iar instalatia sa nu cedeze. Se poate? Raspunsul a fost afirmativ. Bine, asta dupa ce era cat pe-aci sa-mi iau teapa de la un asa-zis electrician autorizat, care, chipurile, venea sa-mi desigileze contoarul pentru „infimul’ pret de 500 RON. Mare grija la acesti „meseriasi”, deoarece in functie de sectorul in care locuiesti, serviciile oferite pot fi gratuite. Noroc ca am sunat la Enel.

CITESTE SI: Misiunea Casa Noua, episodul 1: creditul ipotecar

Dupa aceste episod, a urmat faza a doua: gasirea mesterului instalator care sa asigure functionalitatea instalatiei sanitare. Aici am avut noroc, tot pe baza de recomandare, pentru ca am gasit un specialist cu cateva bai frumoase in portofoliu. In cazul meu a fost vorba, insa, si despre schimbarea apometrelor (atentie mare, in aceasta privinta nu este necesar sa apelezi de fiecare data la specialistii de la Techem, un telefon in prealabil te poate informa daca blocul in care locuiesti se afla in aria lor de repartizare sau nu), plus reconfigurarea unui traseu pentru masina de spalat, care sa ergonomizeze la maximum intregul spatiu de locuit. Din momentul in care aceasta etapa a fost gata, bineinteles cu bocaniturile si bormasinile de rigoare discutate in prealabil cu ceilalti locatari, etapa peste care recomand sa nu sari, pentru evitarea oricaror neplaceri, nu mai ramanea decat sa gasesc mesterul zugrav care, eventual, sa asigure amenajarea intregului spatiu de locuit. Am inclus aici, bineinteles, gresia, faianta, montarea parchetului, a usilor, dar si a tuturor celorlalte reparatii mici, care se aduna inevitabil cand ai de-a face cu o renovare.

Lucru care s-a si intamplat, in cele din urma, pentru ca mesterul instalator avea un frate cu care lucreaza in tandem si care exact cu asta se ocupa, cu livrarea casei la cheie din momentul in care partenerul sau termina cu instalatia sanitara. Astfel ca, din acest moment am inceput sa invat ca ceea ce pareau la inceput a fi indicativii ultimelor tipuri de motociclete japoneze de mare viteza sunt de fapt denumirile adezivilor de constructie, ale mortarului de zidarie, am invatat care sunt diferentele intre diversii furnizori de asemenea materiale etc. Iar daca mai ai si norocul ca meseriasul sa fie dispus sa doarma chiar in santier, se cheama ca vei economisi foarte mult timp, care altfel ar fi dedicat transportului, dar care in cazul de fata este dedicat exclusiv lucrarii.

A, si inca ceva foarte important: plasa de armare. Intrucat pana sa aleg sa lucrez cu mesterul actual, am avut ocazia de a „intervieva” inca alti cativa si am observat ca acest detaliu are tendinta de a ramane facultativ. Te asigur insa ca, indiferent daca adauga un pic la costul total al renovarii, este foarte importanta pentru calitatea intregii lucrari finale. Iar asta mai ales pentru ca reparatiile aflate dedesubt (vezi chiar circuitele electrice) au tendinta sa „lucreze” si ulterior, sa devina vizibile la o vreme dupa ce mesterii au iesit din santier, sub pretextul ca au terminat treaba.".

Pana la episodul urmator (si ultimul din aceasta mini-serie), in care iti vom prezenta etapa mobilarii proprietatii achizitionate de colegul nostru, iti reamintim un lucru esential: acorda o mare atentie planului initial de amenajare interioara, pe care este cel mai bine sa-l realizezi impreuna cu un specialist. Iar asta nu doar pentru ca astfel vei avea garantia unei lucrari profesioniste inca de la stadiul de concept, ci si pentru ca in felul acesta chiar si costurile vor ramane la un nivel mai scazut.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Etapele de construire a unei case Etapele de construire a unei case
Constructiile din zidarie si factorii care le deterioreaza Constructiile din zidarie si factorii care le deterioreaza
Tot ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa faci modificari in apartament Tot ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa faci modificari in apartament
PlanRadar, soluția digitală pentru proiectarea, construcția și întreținerea clădirilor sustenabile PlanRadar, soluția digitală pentru proiectarea, construcția și întreținerea clădirilor sustenabile
Fauritorii de vise – O casa de vis se construieste cu oameni dedicati Fauritorii de vise – O casa de vis se construieste cu oameni dedicati
Misiunea Casa Noua, episodul 3: mobilarea si utilitatile Misiunea Casa Noua, episodul 3: mobilarea si utilitatile

Vezi mai multe articole