Mocheta sau linoleum: amandoua trebuie montate (I)

14 martie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cand intram intr-un magazin cu mocheta sau linoleum suntem coplesiti de varietatea de modele si culori. Din aceasta cauza suntem preocupati sa facem o alegere din punct de vedere estetic. Expunerea noastra va va ajuta sa faceti o selectie si in ceea ce priveste calitea si compatibilitea materialului cu incaperea pe care doriti sa o amenajati. Vom lua in considerare trasaturi precum rezistenta la uzura, calitati termoizolante si fonoabsorbante, precum si modalitati de montare. Cele doua materiale, alternative economice la placarile cu gresie sau parchet, au si avantajul ca pot fi montate chiar de dumneavoastra, daca aveti de acoperit suprafete mici. In caz ca va pregatiti pentru o lucrare de proportii, va recomandam sa va luati un mester si... sa-i dati sfaturi.

Daca le montam singuri, trebuie sa...
 
Metodele de montare ale linoleumului si mochetei sunt asemanatoare. O prima conditie a succesului nostru in acoperirea pardoselii cu unul dintre cele doua materiale este pregatirea substratului de aplicare (sapa), care trebuie sa fie cat mai plan si mai curat. Peste pardoseala din beton, lemn, gresie sau alt material rigid este necesara aplicarea unei amorse si, apoi, a turnarii unei sape (cea autonivelanta este mai eficienta si mai simplu de executat). Dupa ce s-a intarit sapa (va recomandam sa cititi prospectul produsului pentru a afla care este perioada de timp necesara), slefuiti si curatati suprafata rezultata. Abia dupa aceasta etapa aplicati adezivul pentru lipirea uneia dintre cele doua acoperiri. Va recomandam sa aveti grija ca sapa sa nu aiba urme de grasime sau mizerie inainte de punerea in practica a adezivului.
 
O alta conditie pentru o pardoseala de calitate este ca materialele pentru acoperire sa stea cel putin o zi in camera unde urmeaza sa fie montate. Produsele sintetice se deformeaza la variatii de temperatura.
Desi adezivii pentru mocheta si linoleum sunt asemanatori din punct de vedere al compozitiei (majoritatea sunt acrilici), exista si unele diferente, in special cu privire la timpul de „lucru“ al acestora. Prin urmare, vom respecta indicatiile de pe etichete in care este specificata destinatia produsului si modul de utilizare. Acesti adezivi sunt aplicati pe suprafata sapei, fie pe margini, fie pe toata aria de acoperire. Va fi utilizata o spatula sau gletiera zimtata pentru a-i intinde uniform si a economisi material.
Apoi vor fi aplicate mocheta sau linoleumul, avand grija sa evitam formarea cutelor prin trecerea unei role din cauciuc pe deasupra. PVC are nevoie de mai multa atentie pentru a nu „prinde“ goluri de aer. Daca sapa a fost executata corect, nu veti avea probleme la aplicarea materialelor. In acesta etapa vom putea vedea si daca produsele achizitionate sunt de buna calitate, mai exact daca sunt plane, taiate drept si suficient de rigide.
 
Daca montam singuri materialul, este de preferat sa alegem un adeziv cu timp mai lung de lipire, pentru a putea corecta eventualele defecte ale acestuia. Atat pentru linoleum, cat si pentru mocheta, exista variante autoadezive sau benzi speciale care se lipesc pe ambele fete. In ceea ce priveste imbinarea marginilor, pentru mocheta este suficienta o simpla alaturare a portiunilor componente. Pentru linoleum exista metode speciale de sudura la cald sau la rece, care confera continuitate suprafetei. Acestea sunt executate numai de catre specialisti.
Plintele sunt elemente ornamentale care ascund marginile inestetice, avand si rolul de a preveni destramarea sau dezlipirea. Acestea pot fi aplicate la baza peretelui sau la cativa centimetri de pardoseala, fiind elastice sau semielastice. Cele elastice pot fi indoite la colt, pe cand celelalte trebuie taiate dupa dimensiunile necesare. Ca accesorii amintim si pragurile de trecere realizate din PVC sau metal. Acestea acopera marginile unei suprafete cu mocheta sau linoleum, facand trecerea la un alt tip de pardoseala.
Gata, aici se termina prima parte din acest editorial, dar nu incheiam inainte de a va spune ca v-am pregatit o continuare pe masura.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pardoselile din pluta: caracteristici, sfaturi de montare si de intretinere Pardoselile din pluta: caracteristici, sfaturi de montare si de intretinere
3 motive sa alegi parchet rezistent la apa pentru baie si bucatarie 3 motive sa alegi parchet rezistent la apa pentru baie si bucatarie
Parchet laminat – Probleme si solutii Parchet laminat – Probleme si solutii
Parchet masiv sau parchet stratificat? Parchet masiv sau parchet stratificat?
Inlocuire pardoseala din lemn la casele vechi Inlocuire pardoseala din lemn la casele vechi
Parchet masiv versus laminat versus stratificat, avantaje si dezavantaje Parchet masiv versus laminat versus stratificat, avantaje si dezavantaje

Vezi mai multe articole