Muncitorul din constructii emigrat, la 300 de euro distanta

13 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Plosceanu: Deficitul de forta de munca poate fi acoperit doar prin cresterea salariilor
 
Companiile de constructii din Romania gasesc cu dificultate personal calificat, chiar daca asigura salarii la niveluri apropiate de cele din Uniunea Europeana, iar necesarul de forta de munca se ridica la 200.000-300.000 de persoane, a declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely. "In momentul de fata, industria constructiilor are un deficit de muncitori care se ridica la o treime din totalul fortei de munca din sector", ne-a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii. Singura solutie pentru acoperirea golului de personal este "corelarea salariilor din constructii cu cele din Europa Centrala, altfel, deficitul de forta de munca s-ar putea adanci. Avem de recuperat un decalaj salarial de 300 de euro", a incheiat Plosceanu. "In ultimii ani, domeniul constructiilor a crescut foarte mult, ajungand ca anul trecut valoarea pietei sa se majoreze cu 17-18%, iar in primele sase-sapte luni ale acestui an cu 30%. Si in aceste conditii, sunt unele probleme cu care firmele de constructii se confrunta, una dintre cele mai acute fiind lipsa fortei de munca", a afirmat ministrul. El a mentionat ca firmele de constructii din Bucuresti si din orasele mari acuza dificultati in gasirea de angajati, chiar daca asigura un salariu apropiat de nivelul din Uniunea Europeana. "Este greu sa gasim forta de munca calificata, pe piata muncii fiind nevoie de 200-300.000 de persoane care sa lucreze in domeniul constructiilor si nu ii avem", a spus Borbely.
 
Asocierea, drumul catre licitatii
 
Totodata, ministrul Dezvoltarii a recomandat inca o data firmelor din domeniul constructiilor sa se asocieze in vederea participarii la licitatiile pentru proiectele mari de investitii. "S-a pornit deja acest proces la nivelul Bucurestiului si in zona de sud a tarii. Firmele importante din aceste zone s-au asociat pentru a putea castiga licitatii. Din cate stiu, saptamana viitoare se va stabili o astfel de asociere si intre mai multe firme din zona Transilvaniei", a adaugat Borbely. Totodata, Borbely a spus ca in perioada urmatoare va fi introdus un sistem de certificare a firmelor de constructii. El a mentionat ca exista deja un concept care a fost discutat cu patronatele si firmele din domeniul constructiilor.
 
Noua lege a achizitiilor publice
 
Intr-o alta ordine de idei, Borbely a anuntat ca legea achizitiilor publice va fi modificata saptamana viitoare, iar schimbarile vizeaza in principal reducerea termenelor, inclusiv cele legate de solutionarea contestatiilor. "Vom umbla la reducerea termenelor, precum si la prevederile care privesc contestatiile. Dorim sa nu se mai taraganeze licitatiile din cauza termenelor si contestatiilor", a afirmat ministrul. El a mentionat ca in Romania trebuie realizate multe proiecte de investitii si de aceea este nevoie de modificarea legislatiei din domeniul achizitiilor publice.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat in luna august ca Guvernul se va consulta cu expertii Comisiei Europene asupra modificarilor privind derularea procedurilor de achizitie publica prin care se intentioneaza reducerea termenelor de solutionare a contestatiilor formulate la licitatii. Proiectul de modificare a Ordonantei de Urgenta 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, prezentat, in luna iunie, la Palatul Victoria, reduce perioada de asteptare intre anuntul rezultatului licitatiei si incheierea contractului de la 15 la 10 zile, pentru contractele cu o valoare estimata mai mare decat echivalentul in lei a 125.000 euro, si de la 7 la 5 zile pentru contractele cu o valoare mai mica sau egala cu acest nivel. Procedurile de licitatie vor putea continua daca participantii contesta rezultatul doar pentru un lot din mai multe oferte, iar firmele care nu notifica autoritatea contractanta asupra faptului ca au formulat o contestatie vor fi sanctionate.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fonduri pentru centralele termice Fonduri pentru centralele termice
Alege atent si monteaza \'ca la carte\' ferestrele termoizolante! Alege atent si monteaza \'ca la carte\' ferestrele termoizolante!
Energia se scumpeste cu 4% - Detaliile ascunse ale cresterii preturilor Energia se scumpeste cu 4% - Detaliile ascunse ale cresterii preturilor
Cumparatorii Blue Tower isi pot lua adio de la apartamente. Dezvoltatorul a intrat in faliment Cumparatorii Blue Tower isi pot lua adio de la apartamente. Dezvoltatorul a intrat in faliment
Cladirile vechi vor primi bulina rosie in 60 de zile Cladirile vechi vor primi bulina rosie in 60 de zile
Preturile terenurilor de pe Valea Prahovei s-au dublat in ultimul an Preturile terenurilor de pe Valea Prahovei s-au dublat in ultimul an

Vezi mai multe articole