Noutati

Pretul gazelor, in aer

Pretul gazelor, in aer

19 decembrie, 2007

Gazele naturale se vor scumpi cu 30% in 2008, potrivit E.ON Gaz. Estimarea contrazice aprecierea lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei, potrivit careia anul viitor majorarea va fi sub 4%, cat e estimata rata inflatiei. Preturile la gazele naturale vor creste cu o treime in 2008 daca actualele cotatii ridicate ale titeiului pe plan international se vor mentine. Potrivit lui Achim Saul, presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania, se asteapta majorari de circa 10% incepand din ianuarie 2008. "Ca urmare a cresterii preturilor gazelor naturale din import, pretul final al gazelor la consumatori va trebui sa se majoreze cu circa 10% incepand din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30% este de asteptat pentru intreg anul 2008", a precizat Saul. Motivul cresterii este…

mai mult >
Instalarea panourilor solare, o afacere americana cooperatista

Instalarea panourilor solare, o afacere americana cooperatista

19 decembrie, 2007

Ca sa beneficieze de reduceri de pret, americanii au ... Un numar de 36 de familii din micul oras Clovis din California si-au unit fortele pentru a putea cumpara mai ieftin panouri solare. Pentru ca s-au asociat, localnicii au beneficiat la achizitionarea instalatiilor de o reducere de 20% din pretul normal si si-au asigurat astfel 215 de kilowati de energie solara. In urmatorii 30 de ani, cele 36 de familii vor scuti atmosfera de 1920 de tone de emisii de carbon si vor economisi echivalentul a 4.536 de barili de petrol. Comparativ cu alte sisteme comune instalate in zona, cea din Clovis este relativ mare, oferind un impuls localnicilor sa scape complet de dependenta de retelele de electricitate. Formand acest grup de cumparare, am facut in sfarsit rentabila instalarea panourilor solare. Am…

mai mult >
Cum puteti preveni declansarea incendiilor

Cum puteti preveni declansarea incendiilor

18 decembrie, 2007

In ultimii ani, in preajma Sarbatorilor de iarna, au fost mai multe incendii din cauza neatentiei, soldate cu victime. Pentru a preveni asemenea evenimente nefericite, specialistii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta recomanda: - Obiectele care se pot aprinde usor nu trebuie tinute aproape de soba; - Materialele consumabile (lemn, carbune etc.) trebuie sa permita inchiderea usilor sobei, pentru ca flacara sa nu patrunda in incapere; - E indicat ca in fatausei sobei sa se puna o bucata de tabla cu dimensiunea de cel putin 50-70 cm, ca eventualele scantei sa nu cada pe covor si sa ia foc; - Sobele si aparatele electrice de incalzire sub tensiune nu trebuie lasate nesupravegheate sau in grija copiilor. Periodic, se impune verificarea sau remedierea de catre personal autorizat…

mai mult >
Viitorul middle-class: locuinte mici in turnuri

Viitorul middle-class: locuinte mici in turnuri

18 decembrie, 2007

Apartamentele cu patru camere dispar din ofertele dezvoltatorilor care tintesc clasa de mijloc. Se cauta apartamente mici si ieftine. Pentru un pret mai mic se asteapta ca in doi-trei ani sa revina in actualitate prefabricatele din beton. Preferintele cumparatorilor de locuinte noi incep sa se cristalizeze, iar dezvoltatorii isi adapteaza oferta la cerere. Cuvintul de ordine nu este confort, ci utilitate. Suprafetele sint calculate in functie de necesitati pentru ca locuintele din noile proiecte sa concureze la pret cu cele din blocurile vechi. Mai mult, frica de cutremur nu pare sa fie reala in Romania, din moment ce numarul proiectelor care includ blocuri-turn creste. Si amintirile legate de regimul comunist s-au sters. Blocurile la minut, construite din prefabricate de beton, vor reprezenta…

mai mult >
Casele noi se lasa asteptate luni bune

Casele noi se lasa asteptate luni bune

18 decembrie, 2007

Autorizatiile de constructie si forta de munca intarzie complexurile imobiliare. Daca machetele de carton au aglomerat rapid piata imobiliara, constructia locuintelor da batai de cap multor dezvoltatori. Problema fortei de munca, a aprovizionarii cu materiale si planificarea defectuoasa a lucrarilor ii lasa pe noii proprietari sa astepte luni intregi apartamentele sau casele dorite. Surprize neplacute pot veni si din partea procesului greoi de avizare a documentatiilor, moment in care investitorii constata ca socoteala din birou nu se potriveste cu cea de la primarie. Probleme cu constructorul Anul acesta a adus Capitalei doar in jur de 500 de locuinte noi in patru proiecte imobiliare. Asta, in conditiile in care datele companiei de consultanta imobiliara Colliers International arata ca, numai…

mai mult >