Noutati

Piata imobiliara trage economia spaniola in jos

Piata imobiliara trage economia spaniola in jos

17 decembrie, 2007

O treime din cele trei milioane de noi locuinte construite ... De teama pierderilor, bancile spaniole acorda tot mai greu credite ipotecare, in timp ce si cererea consumatorilor scade Economia Spaniei duduie mai incet. Piata imobiliara din Peninsula Iberica se resimte tot mai mult dupa ce criza creditelor care a lovit SUA si-a facut simtite efectele si in restul lumii. Prabusirea pietei americane a creditelor ipotecare a provocat pierderi colaterale in Spania, o tara a carei economie a profitat in ultimii ani de un boom imobiliar. Ca sa se pazeasca de devalorizarea activelor, bancile spaniole le-au depasit pe cele europene inasprindu-si conditiile de acordare a creditelor atat de mult incat insusi premierul spaniol Jose Luis Rodriguez le-a cerut acestora sa nu stranguleze cresterea economica…

mai mult >
Credite bancare pentru lucrari majore necesare blocului

Credite bancare pentru lucrari majore necesare blocului

17 decembrie, 2007

Presedintele asociatiei si administratorul sustin ca este neaparat nevoie sa inlocuim toate tevile, fie ca sunt pentru calorifere si apa calda, fie pentru apa rece si canalizare. Pot ei sa hotarasca astfel de lucrari? Si daca lucrarile amintite sunt absolut necesare, nu exista posibilitatea vreunei inlesniri? Ca noi n-avem cum plati mii de lei lunar, cand pensiile noastre nu-s mai mari de 600 de lei. Marin Fotescu, Galati Raspuns: Atacarea unor astfel de lucrari implica aprobarea adunarii generale, pe baza unei expertize de specialitate care sa sublinieze depasirea duratei de utilizare a instalatiei. In conditiile in care s-a dovedit necesitatea unei interventii urgente si imposibilitatea strangerii in scurt timp a sumelor necesare lucrarilor, se poate recurge la firme care accepta plata in…

mai mult >
Dilema creditului de casa: lei sau valuta?

Dilema creditului de casa: lei sau valuta?

17 decembrie, 2007

In general, romanii prefera imprumuturile in alta moneda decit cea in care isi primesc salariile. Romanii se imprumuta in proportie de 95% in valuta si doar 5% fac imprumuri ipotecare si imobiliare in lei, potrivit unui studiu oferit in exclusivitate de Finzoom pentru Cotidianul. Cercetarea online mai afirma ca, din cei 95%, moneda euro este preferata de 85% dintre aplicanti, in timp ce 10% prefera imprumutul in franci elvetieni. Statisticile sint pentru 18.000 de aplicatii inregistrate de la inceputul anului 2007 pe FinZoom.ro. In cazul creditelor ipotecare, romanii apeleaza in proportie de 83% la creditele in euro, 11,5% la cele in franci, in timp ce finantarea in lei este preferata de doar 5,5%. In ceea ce priveste creditul imobiliar, 84% dintre aplicanti prefera moneda euro, 9% aleg francii…

mai mult >
Videanu repartizeaza casele de lux

Videanu repartizeaza casele de lux

14 decembrie, 2007

Apartamentele au 100 de metri patrati si sunt situate in ansambluri rezidentiale cu piscina. Consilierii generali au aprobat ieri repartizarea locuintelor de lux achizitionate de Primaria Capitalei in urma cu cateva luni, in doua complexuri rezidentiale noi din Bucuresti. Conform criteriilor aprobate de consilieri, primii care vor beneficia de apartamentele de aproximativ 100 de metri patrati situate in blocuri cu piscina si parcari subterane vor fi locatarii blocurilor supuse consolidarilor si bucurestenii expropriati de municipalitate, pentru cauze de utilitate publica. De exemplu, cei care au fost nevoiti sa-si paraseasca proprietatile aflate in zona Pasajului Basarab. Noutatea deciziei luate ieri de consilieri consta in faptul ca expropriatii vor primi locuintele direct de la municipalitate,…

mai mult >
Proprietarii vor da banii inapoi pe audit

Proprietarii vor da banii inapoi pe audit

14 decembrie, 2007

Reprezentantii asociatiilor de proprietari apeciaza masura ca fiind corecta, daca s-au folosit bani de la buget. Pentru un imobil mediu cu 20 de apartamente, auditul termic costa aproximativ 8.000 de euro. Pentru anul viitor s-au alocat de la buget 25 milioane lei pentru continuarea reabilitarii termice a blocurilor. Asociatiile de proprietari care au utilizat fonduri bugetare pentru expertiza si auditul energetic al imobilelor vor avea de acum de ales intre continuarea procedurilor de reabilitare sau restituirea sumelor primite. Reprezentantii asociatiilor de proprietari estimeaza ca maximum 20% dintre proprietarii care sunt inscrisi in programul national de reabilitare termica au intentia de a renunta la continuarea lucrarilor, invocand dificultati financiare sau neintelegeri intre locatari.…

mai mult >