on

Amenajarea gradinii: totul despre amenajarea cu pavele

17 iulie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In urma cu mai multi ani, daca s-ar fi facut un sondaj, probabil ca pavelele nu s-ar fi numarat printre optiunile la moda pentru amenajarea spatiilor circulabile dintr-o curte. Insa, iata cum rezistenta si aspectul deosebit al acestora le-au propulsat in topul preferintelor proprietarilor de curti. Desigur, un argument decisiv in acest sens il reprezinta si montarea usoara, despre care vom discuta in continuare.

Civilizatiile trecute s-au remarcat prin diverse inovatii, care au trecut testul timpului datorita caracteristicilor lor functionale, dar si estetice. Conceptul de unitati pentru pavare fixate pe un strat de nisip este folosit de mult timp. Cele mai vechi marturii ale acestor “inventii” au fost localizate in zona de origine a civilizatiei minoice, care se pare ca a descoperit pavelele in urma cu 5.000 de ani. Totusi, romanii aveau sa fie primii care sa demonstreze calitatile acestor tipuri de amenajari prin construirea acum mai bine de 2.000 de ani a unei retele de drumuri care faceau legatura intre provinciile imperiului. Aceasta masura peste 80.000 km si avea sa fie folosita inclusiv de cruciati, un mileniu mai tarziu, in drumul lor spre Ierusalim. Asadar, scopul pavelelor era sa reziste la cele mai dure conditii de trafic si uzura.

In timpul reconstructiei Europei dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial, se poate spune ca folosirea pavelelor a cunoscut o perioada de renastere. La acel moment, un inginer german a diversificat formele de productie si a integrat culori in cele din beton, pentru a adauga un plus aspectului acestora. In anii ’60, germanii, cu ajutorul unor utilaje speciale, au facilitat productia pe scara larga a pavelelor din beton. Datorita cererii tot mai mari din anii ’70, producatorii s-au vazut nevoiti sa achizitioneze aceste utilaje si, astfel, productia a ajuns la cote de vanzare nemaintalnite pana atunci. Astazi, Germania produce peste un miliard de metri patrati de pavele pe an, ceea ce reprezinta un sfert din totalul vanzarilor in lume.

Rezistenta “flexibila”

Pavelele reprezinta o alegere atractiva pentru toate suprafetele circulabile. Pot fi aplicate atat in curtile cladirilor rezidentiale, cat si pe aleile din jurul celor comerciale. Prin caracteristicile pe care le intrunesc, se poate spune ca reprezinta cea mai buna solutie in ceea ce priveste “comportamentul” la abraziune, flexibilitatea si rezistenta la crapare, ceea ce le face potrivite atat pentru traficul pietonal, cat si pentru cel rutier, fara o intretinere deosebita.

Asadar, chiar daca este vorba despre o suprafata care urmeaza sa fie pavata sau despre una demodata ori distrusa, pavelele pot fi prima optiune pentru aceste operatiuni.

Zonele astfel acoperite pot fi utilizate imediat dupa montare, spre deosebire de cazurile in care este turnat ciment sau asfalt. Totusi, daca la fixarea acestora va fi folosit ciment, este recomandata o perioada de asteptare pana la intarirea materialului. Datorita formelor bine definite, imbinarea se face fara probleme, iar rezultatul este o suprafata mai rezistenta decat cimentul si mai durabila ca asfaltul. Modul de executie face ca pavajul sa fie suficient de flexibil. Aceasta proprietate se traduce prin faptul ca incarcatura este distribuita doar pe suprafata atinsa, iar daca este mult prea mare, o parte din solicitare este atenuata de nisip.

Partea cea mai interesanta este ca, daca o pavela sau mai multe se deplaseaza in urma unei incarcari prea mari, nisipul le ajuta sa revina in pozitia initiala. Aceasta caracteristica ii ofera un avantaj clar in fata acoperirilor monolitice, precum asfaltul sau cimentul, care, din cauza rigiditatii, sunt mult mai sensibile la actiunea incarcarilor. Pentru cei care au probleme cu aderenta, pavelele din beton sunt ideale, deoarece majoritatea au ambele suprafete antiderapante, atat cea circulabila, cat si cea de dedesubt.

Atentie la calitate!

Indiferent ce se afla dedesubtul aleilor (tevi, conducte, instalatii etc), acestea nu vor ramane acolo pe vecie. Aici poate fi mentionat cel mai mare avantaj al pavelelor, si anume posibilitatea demontarii si remontarii lor cu usurinta. Daca cele de dimensiuni relativ mici arata bine intr-o gardina sau in jurul locuintei, pavelele foarte late (15-20 cm) sunt de obicei folosite la trotuare, strazi sau alte drumuri intens circulate. Pentru o lucrare de calitate, este recomandata alegerea cu girja a firmei producatoare. Provenienta indoielnica a utilajelor folosite si nerespectarea normelor de calitate ar putea avea drept urmare obtinerea unor produse usor degradabile. De aceea, poate aparea surpriza ca in foarte scurt timp sa fie necesara inlocuirea a jumatate dintre pavele.

Un produs standard are introdusi aditivi de impermeabilizare, care ofera protectie impotriva distrugerilor cauzate de efectul inghet/ dezghet. Pe cat de variate sunt formele in care pot fi achizitionate pavelele, pe atat de variate sunt culorile lor, obtinute cu pigmenti speciali rezistenti la “imbatranire”. Un alt aspect important este acela ca solul beneficiaza de o buna aerisire si de un drenaj eficient, datorita rosturilor dintre ele. Daca aria pavata nu este delimitata de o margine din beton, va fi necesara si achizitionarea unor elemente de bordura. Acestea impiedica deplasarea sau dezmembrarea pavelelor, dar au si rol estetic.

Cand vei lua in calcul costul intretinerii si inlocuirii aleilor, vei descoperi ca investitia facuta a fost una pe termen lung. Daca vrei sa inlocuiesti o pavela, trebuie doar sa inlaturi nisipul dintre rosturi, dupa care aceasta poate fi scoasa cu o parghie sau chiar cu mana. Dupa inlocuire, nisipul trebuie bagat inapoi intre rosturi, iar pavela trebuie presata cu un ciocan din cauciuc. Pentru a preveni mucegaiul si/ sau ciupercile, este necesar ca dragul de inclinare al pavajului sa permita scurgerea apei cu usurinta. De asemenea, pot aparea probleme cu nisipul dintre rosturi, daca acesta nu a fost asezat corect in faza initiala, deoarece exista riscul ca acesta sa fie maturat de apa sau de vant. In cazul in care nu doresti iarba intre rosturi, dar nici nu vrei sa o smulgi, poti apela la un furnizor de substante chimice pentru sterilizarea pamantului.

Infrastructura si montare

Prima etapa in montarea pavelelor este reprezentata de proiectarea “infrastructurii” din curte. In ceea ce priveste solul, este necesar ca acesta sa fie cat mai stabil cu putinta, deoarece unul degradat poate compromite planeitatea lucrarii. In functie de destinatia pavajului, suportul trebuie realizat din mai multe straturi cu amestecuri granulare simple sau combinate cu unele pe baza de ciment.

Dupa cum am specificat si mai sus, acoperirea trebuie sa aiba un anumit grad de inclinatie (panta) pentru evacuarea apei. Aceasta panta trebuie executata si ajustata in faza incipienta, respectiv in momentul pregatirii straturilor de la baza. Totusi, nu putini sunt cei care sar peste aceste lucrari. Explicatia este ca etapa nu este necesara in orice situatie, precum in cazul unei gradini unde traficul este aproape inexistent comparativ cu cel de pe strada sau trotuar.

Cel mai potrivit material pentru stratul suport (de poza) este nisipul de rau. Grosimea acestuia poate fi de la 3 cm pana la 6 cm, insa prima dimensiune este cel mai des utilizata in cazul pavarii curtilor. Stratul nu trebuie tasat inaintea montarii pavelelor, asadar trebuie evitata calcarea. O atentie deosebita trebuie acordata montarii primelor pavele, pentru ca acest lucru va influenta amenajarea tuturor celorlalte. Mesterii spun ca, pana nu sunt montate tre sau patru randuri, ritmul de lucru nu poate intra in normal. Acestea necesita cea mai mare atentie si, totodata, timp.

Bordurile trebuie montate pe o fundatie din beton, iar la final este necesara utilizarea unui compactor pentru o mai buna potrivire si nivelare a stratului de pavaj. Suprafata compactorului care intra in contact cu pavelele trebuie sa fie din cauciuc, pentru a nu le distruge si pentru a le uniformiza cat mai bine posibil. Cei mai multi meseriasi sau chiar unii dintre cei care se decid sa le monteze singuri nu au in dotare un astfel de utilaj, insa folosesc un ciocan din cauciuc, o solutie, de asemenea, foarte buna.

Recomandarea noastra este ca operatiunea de montare a pavelelor sa fie realizata numai dupa finalizarea casei, nu inainte. Altfel, se poate ajunge in situatia in care aria pavata sa aiba nevoie de modificari, in urma traficului intens.
Spor la treaba!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casuta in copac – O surpriza inspirata pentru Ziua Copilului Casuta in copac – O surpriza inspirata pentru Ziua Copilului
Plasa anticartite - Cum ne protejam gazonul in mod ecologic? Plasa anticartite - Cum ne protejam gazonul in mod ecologic?
Begoniile: sfaturi complete de ingrijire si inmultire Begoniile: sfaturi complete de ingrijire si inmultire
Gradina cu mozaic Gradina cu mozaic
3 idei DIY pentru amenajarea practica a gradinii vara 3 idei DIY pentru amenajarea practica a gradinii vara
10 sfaturi utile despre alegerea si ingrijirea arbustilor fructiferi 10 sfaturi utile despre alegerea si ingrijirea arbustilor fructiferi

Vezi mai multe articole