on

Parchet laminat – Probleme si solutii

10 februarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atunci cand vine vorba de pardoseli, parchetul reuseste intotdeauna sa ne incante prin aspectul sau deosebit. Parchetul laminat este extrem de apreciat datorita proprietatilor sale. El este disponibil intr-o gama variata de tonuri si texturi. De asemenea, este usor de montat, iar acest lucru se datoreaza sistemului click, este usor de intretinut, iar pretul este unul avantajos.

Dar la fel ca orice alta lucrare si parchetul laminat ne poate pune in dificultate, iata cu ce probleme se confrunta forumistii MisiuneaCasa.

Bogdandoru, forumist incepator MisiuneaCasa: Am montat de curand parchet laminat cu click, dar atunci cand calc pe el, in anumite zone, apare o senzatie de "plutire" si in zona respectiva parchetul se lasa usor. Este normal acest lucru? Montatorii sustin ca este normal avand in vedere stratul izolator montat sub parchet si ca dupa o perioada acesta se va tasa si parchetul se va "aseza".

Parerea mea este ca suprafata pe care a fost aplicat parchetul nu a fost perfect plana, dar montatorii sustin ca nu este necesara o planeitate perfecta. Puteti sa ma ajutati cu informatii in legatura cu planeitatea necesara pentru suprafetele pe care urmeaza sa se monteze acest tip de parchet?

Specialistul MC, moderator MisiuneaCasa: O planeitate acceptabila este de 2-3 mm. /m.l. Aceste precizari nu sunt normate in legislatia tehnica in vigoare. Oricum parchetul laminat, avand in vedere ca nu este lipit pe stratul suport, suna a "gol" atunci cand se calca pe el cu incaltaminte cu talpa tare.

EduardDum, forumist incepator Misiunea Casa: Care este ordinea de montaj antre baza si parchet laminat?

Este corecta ordinea?

1. Folie plastic

2. Pasla antifonica (izolatoare)

3. Parchetul laminat.

Specialistul MC, moderator MisiuneaCasa: Ordinea este corecta in cazul unor suprafete minerale.
Daca suprafata pe care se monteaza parchetul laminat nu este o suprafata minerala (beton, sapa, gresie, mozaic) nu este necesar sa mai puneti folia de polietilena.

Opinion, forumist incepator MisiuneaCasa: Am doua camere la bloc pe care le renovez si intre ele si hol exista o diferenta de 5-6cm, camerele sunt mai jos. Pentru ca nu pot lua in considerare turnarea unei sape pentru a ridica nivelul in camera, ma gandeam daca este corect sa pun urmatoarele straturi peste podeaua de beton:

- Polistiren extrudat de 20mm

- OSB de 10-20 mm

- Izolator x mm

- Parchet laminat de 12-14 mm

Tymotyman, membru marcant MisiuneaCasa.ro: Daca aveti placa dreapta este buna configuratia aleasa. Cautati OSB-ul cu nuturi.

Specialistul MC, moderator MisiuneaCasa: Este bine, insa as dori sa va fac cateva precizari:

- Polistirenul extrudat sa il fixati de placa de BA atat mecanic cat si cu un adeziv.

- Placile OSB3 se fixeaza pe polistirenul extrudat cu un adeziv specific si mecanic cu suruburi autoforante. Placile se aseaza in asiza lasand rosturi intre placi de circa 5-8 mm si rosturi marginale de 10 mm latime.

- Peste placile OSB3 asezati o folie pentru parchet cat mai groasa (3-5 mm grosime) pentru a reduce zgomotul de impact.

Opinion, forumist incepator MisiuneaCasa: Multumesc mult pentru informatii, as mai avea nevoie de niste clarificari:

- Montajul in asiza inseamna ca se pun placile intercalat, ca si la zidarie caramizile, nu?

- Polistirenul se fixeaza mecanic de placa cu ciuperci din acelea de plastic ca la izolatiile exterioare?

- OSB spuneati ca se fixeaza si mecanic, asta inseamna ca trebuie sa cumpar suruburi autorofante care sa treaca prin BCA si sa mai intre 3-4 cm in beton, nu?

 Specialistul MC, moderator MisiuneaCasa: Da, placile se vor monta cu rosturile decalate. Placile de polistiren se vor fixa si cu elemente de fixare tip ciuperca. Suruburile autoforante trebuie sa fie destul de lungi pentru a putea fixa placile OSB si in placa de beton.

Ionutdragos, forumist incepator Misiunea Casa: Am o pardoseala putin flexibila la mansarda. As dori sa pun parchet laminat, dar ma gandesc ca datorita flexibilitatii podelei se va distruge imbinarea click. Credeti ca se poate monta lipit parchetul laminat, la fel ca si cel stratificat de exemplu? Ce adeziv flexibil ar fi necesar avand in vedere ca fata de asezare care trebuie lipita este un fel de plastic lucios.

Specialistul MC, moderator MisiuneaCasa: Parchetul laminat nu se poate fixa prin lipire. Cat de flexibil este planseul mansardei?

Ionutdragos, forumist incepator Misiunea Casa: Am facut o dala flotanta pe o structura a planseului de lemn. Structura este urmatoarea, de jos in sus: grinzi de lemn, OSB de 22 si fixat cu suruburi de grinzi (inainte de asezarea OSB-ului pe grinzi am dat cu spuma), vata de 10 cm, asezata liber pe acest strat de OSB. Peste vata am asezat o plasa de fibra de sticla armata cu adeziv. Dupa aceea am trecut la turnarea unei sape autonivelante. Dupa urcarea sapei am pus OSB de 18 mm asezat flotant un strat si in final OSB de 10 montat cu rosturile intercalate fata de cel de 18. Am stropit cu adeziv podeaua si am prins cele 2 straturi de OSB, de 10 si 18, si cu suruburi de rigips-negrese. A rezultat o podea putin flexibila, dar care nu transmite zgomotul la parter. Suprafata este de 35 mp, un open space. Iar flexibilitatea este mica, max 2-3 mm pe metru. Sau e mare, nu stiu...
De ce parchetul laminat nu se poate lipi? Astfel cred ca solicitarile nu ar fii la nivelul click-ului si acesta nu s-ar rupe sau desface.

 

Specialistul MC, moderator MisiuneaCasa: Va recomand sa montati parchetul laminat fie pe un strat de polistiren extrudat de cel mult 5 mm grosime fie pe folie pentru parchet de 3 mm grosime. Parchetul laminat se va monta clasic, prin imbinarea lamelelor.

Citeste intreaga conversatie aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Termoizolarea pardoselii: sfaturi pentru o montare corecta Termoizolarea pardoselii: sfaturi pentru o montare corecta
Inlocuire pardoseala din lemn la casele vechi Inlocuire pardoseala din lemn la casele vechi
Placi mai mari, pentru detalii mai fine Placi mai mari, pentru detalii mai fine
Avantajele si conditiile finisarii pardoselii cu un covor din PVC Avantajele si conditiile finisarii pardoselii cu un covor din PVC
Cum poti cumpara produse de amenajare la ce pret vrei tu Cum poti cumpara produse de amenajare la ce pret vrei tu
Maiestria covoarelor tesute manual | Galeria Buhara Maiestria covoarelor tesute manual | Galeria Buhara

Vezi mai multe articole