Parfumul Asiei intr-o locuinta europeana

25 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Amenajari interioare in maniera orientala: japoneza, araba, africana. Mobilier din bambus si rattan.

Domeniul amenajarilor interioare reprezinta o permanenta provocare atat pentru specialisti cat si pentru profanii care nu doresc decat sa obtina o imbunatatire a confortului personal. Pentru toti acestia inspiratia din diverse culturi reprezinta o practica frecventa. Cei
interesati studiaza revistele de specialitate, viziteaza site-urile consacrate amenajarilor sau showroom-urile dedicate decoratiunilor de gen. In urma contactului cu astfel de surse beneficiarii aleg solutiile cele mai potrivite pentru locuintele lor. Au rezultat astfel camere sau locuinte intregi amenajate in maniera japoneza, araba, africana etc.
 
Vom incerca sa detaliem in continuare particularitatile unei amenajari in maniera orientala. Pornind de la certitudinea ca arta orientala imbina in chip armonios mostenirea culturala cu anumite principii religioase ancestrale nu ar trebui sa ne mire complexitatea motivelor intalnite. Preluate de catre designeri, acestea au devenit o moda pentru casele europenilor.
Caracteristicile principale ale unei astfel de amenajari sunt reprezentate de finisajele naturale si utilizarea cu precadere a culorilor minerale si a celor ce imita nuantele elegante ale pielii si fildesului. Elementele decorative reprezentative pentru aceasta zona sunt confectionate in mare masura din lemn, piele, matase, ceramica sau metal.
Exista doua variante de redare a spiritului unei culturi in maniera de amenajare a unei incaperi. Putem alinia toata camera / intreaga locuinta la stilul oriental sau putem insera din loc in loc elemente specifice care sa dea savoare intregului. Prin urmare vom identifica pozitiile ideale, cumva simetrice, pentru a amplasa statuete din ceramica sau metal, reprezentand zeitati de origine asiatica. In acelasi cadru putem insera casete de bijuterii confectionate manual, din lemn, eventual cu accesorii din bronz sau piele.
 
Mobilierul din bambus si rattan  creeaza o atmosfera deosebita
Folosit la noi mai mult pentru mobilierul exterior, bambusul are de fapt in Asia valente mult mai profunde. Pe acele meleaguri el poate fi modelat aproape in toate formele in care apare la noi lemnul. Intalnim chiar si mobilier masiv din bambus – sifoniere, paturi cu baldachin, biblioteci etc. Daca dorim sa asistam la niste combinatii de efect atunci putem opta pentru accesoriile confectionate prin asortarea bambusului cu sfoara din fibre naturale (bumbac, iuta, canepa etc.). Vom obtine o atmosfera intima, eleganta si naturala, apropiata de salbaticia naturii.
 
Nu trebuie sa scoatem din discutie si eventuale combinatii intre bambus si metal, sticla sau lemn masiv. O regula este totusi de luat in seama: orice astfel de combinatie trebuie sa aiba la baza culori naturale.
 
Impletiturile din fibre de bambus, rattan si zambila de apa sunt astazi foarte cautate pe piata interna. Elasticitatea, rezistenta dar in primul rand eleganta produselor din acest material au facut ca importurile si, mai nou, productia interna de astfel de impletituri sa se dezvolte vertiginos. Aceasta solutie inspirata a dus la confectionarea unor canapele, fotolii, scaune sau mese ce concureaza in mod real produsele marilor designeri europeni.
 
Importanta culorilor in traditia orientala
Un element prezent si in alte culturi dar regasit si la mobilierul de inspiratie orientala este prezenta pieselor pictate si lacuite. Modelele sunt insa specifice, traditionale, refractare la orice influenta din exteriorul acestui spatiu bine delimitat. Ornametele denota o imaginatie bogata a artistilor, temele fiind insa clasice, incadrandu-se in anumite norme impamantenite de-a lungul istoriei. Vom intalni prin urmate compozitii de factura religioasa, reprezentari desprinse din istorie si mitologie, motive florale si animaliere. Imaginatia artistilor joaca un rol important in ceea ce priveste sursele de inspiratie ale acestora; putem observa chiar si personaje fantastice, simboluri ascunse, blazoane sau elemente geometrice.
 
Exista similitudini dar si deosebiri flagrante intre semnificatiile anumitor culori in culturi diverse. Aceste culori sunt selectate cu grija in momentul in care artistul incearca reprezentarea unei imagini pe un obiect decorativ. Spre exemplu, verdele semnifica renasterea, primavara, viata. Daca scena reprezentata este bogata in rosu ori nuante apropiate precum portocaliul sau purpura, explicatia ar fi sugerarea verii sau a focului. Daca peisajul este dominat de maro ori de galben atunci cu siguranta ne ducem cu gandul la bogatiile toamnei, la recolta etc.
Exista multe elemente de admirat in ceea ce priveste arta amenajarilor interioare de inspiratie asiatica. Modelul este unul exotic si placut ochiului. Prin urmare alegerea amenajarii locuintei intr-o astfel de maniera ar fi una inspirata.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Transparenta in mobilier Transparenta in mobilier
Oculus devansat - Scrisoare catre un viitor student la arhitectura Oculus devansat - Scrisoare catre un viitor student la arhitectura
Decor in stil indian Decor in stil indian
Seminee ecologice cu design modern Seminee ecologice cu design modern
Teatrul Nottara Teatrul Nottara
Birouri personalizate Birouri personalizate

Vezi mai multe articole