Arhitectura japoneza - casa din Japonia cu arhitectura specifica Japoniei.

Arhitectura japoneza: intre traditional si futurist

16 martie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cand te gandesti la Japonia iti vin in minte tot felul de situatii in care tehnologia se impleteste cu traditia. Marile orase ale Japoniei sunt pline de cladiri construite pe verticala, cu pereti cat mai transparenti, designuri simple si curate. Insa, pentru a intelege arhitectura contemporana nipona e nevoie sa cunosti si modul de concepere a constructiilor din trecut.
Arhitectura japoneza inglobeaza in mod traditional structuri de lemn, usor elevate deasupra solului, cu acoperisuri din placi ceramice sau stuf. Usile glisante erau folosite in locul peretilor pentru a permite o configurare diferita a spatiului interior in functie de fiecare ocazie in parte. Oamenii obisnuiau sa se aseze pe perne sau direct pe podea. Scaunele si mesele inalte au inceput sa fie folosite la scara larga abia in secolul XIX. Din acest moment, Japonia a incorporat in propriul mod de gandire a arhitecturii stilul occidental modern si post-modern.

O mare parte din stilul traditional nu este originar din Japonia, ci importat din China si alte culturi asiatice de-a lungul veacurilor. Acoperisul usor curbat este cea mai impresionanta parte avand in vedere ca reprezinta jumatatea din intreaga constructie. Cladirile japoneze pot fi reconfigurate, peretii mobili putand fi scosi sau mutati pentru a deschide spatiul. O caracteristica a arhitecturii japoneze traditionale este aceea de a integra si armoniza constructia cu mediul natural exterior.

Acum Japonia a devenit lider in domeniul arhitecturii si tehnologiei inovative. Arhitectura japoneza contemporana este dominata de minimalism si isi propune eficientizarea spatiilor mici. Arhitectii au fost nevoiti sa caute cele mai inovatoare solutii de optimizare a spatiului inghesuit de care dispun, creand adevarate opere futuriste. De asemenea, constructiile lor trebuie sa fie foarte rezistente din cauza cutremurelor frecvente care au loc in Japonia. Obiectivele arhitectilor japonezi sunt: conectarea casei la mediul exterior, fara a sacrifica intimitatea locuitorilor, integrarea mediului exterior in cel interior pentru a spori impresia de spatiu si accesul la lumina solara pentru fiecare incapere. O alta caracteristica a cladirilor japoneze este aceea ca sunt proiectate pentru a fi ecologice si sustenabile.

Japonezii au devenit recunoscuti si premiati la nivel mondial pentru proiectele arhitecturale. Printre atractiile actuale ale tarii se numara cladirile desprinse parca dintr-un muzeu de arta contemporana. Anumite districte din Tokyo arata ca veritabile galerii de arhitectura moderna.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Confortul camerelor de camin Confortul camerelor de camin
Amenajarea spatiului comunitar: locuinte sociale Amenajarea spatiului comunitar: locuinte sociale
Design interior: aceasta este culoarea anului 2017 Design interior: aceasta este culoarea anului 2017
Redecoreaza rapid si ieftin Redecoreaza rapid si ieftin
Cetatea din Lipscani Cetatea din Lipscani
Negrul in designul interior Negrul in designul interior

Vezi mai multe articole