Pata de culoare din locuinta ta

13 noiembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un covor cu valoare artistica poate fi punctul de plecare in decorarea unei incaperi. Perdelele draperiile si stofele pot fi ulterior asortate culorilor covorului. Sau invers, covorul poate fi ales ca element unificator al diferitelor culori asortate in decorarea incaperii.
 
Mai intai, trebuie sa iti pui o anumita intrebare: ce fel de covor ti se potriveste, tie ca si persoana : clasic-de tip oriental, modernist sau un covor traditional? De exemplu, interioarele cu mobila clasica, tablouri vechi, obiecte de arta sofisticate sunt bine completate de imbinarile ingenioase elaborate de desen si culori ale unui covor clasic de tip oriental. Incaperile cu mobila si accesorii moderniste permit o mai mare libertate in alegerea culorilor, a elementelor de desen, fapt pentru care aceste incaperi se pot bucura pe deplin de motivele si coloristica unui covor de tip modernist.
 
Nuantele calde si modelele geometrice raman preferatele pentru interioarele cu un stil modernist. Covoarele traditional oltenesti sunt pe deplin puse in evidenta intr-o incapere cu stil rustic. Stilul rustic reflecta cu succes apropierea de natura si iti transmite o nota familiara si de liniste. Este preferat caselor de vacanta sau a locuintelor cu o arhitectura care face trimitere la cea populara. Modelele potrivite sunt cele florale in principal sau cele in combinatie cu elemente geometrice. Paleta de culori evolueaza de la diferite tonuri de galbenuri aurii si tonuri de bej si pana la intense nuante de rosu rubiniu deosebit combinate cu alte nuante din gama noastra coloristica.  
In alegerea unui covor, totusi singura singura directie valabila este cea a gustului personal.
 
Armonizarea cu celelalte elemente decorative este de asemenea importanta, dar nu neaparat in sensul respectarii unor norme impuse de altii. Puteti asorta stiluri foarte diferite si si rezultatul va un efect original si frapant.
Covorul poate fi un punct focal intr-un spatiu, concentrand toataatentia asupra lui, mai ales daca este intr-adevar un covor frumos, cu o forma aparte sau o culoare contrastanta. Daca incaperea are pereti vopsiti in culori neutre sau o mobila inchisa la culoare atunci covorul va deveni centrul deatentie.
 
Foarte cautate si la moda sunt considerate covoarele orientale, care nu au doar o valoare decorativa. Ele sunt considerate obiecte originale de arta populara si poarta in fiecare motiv floral sau geometric o inimitabila si autentica traditie. Un covor oriental bine ales este o investitie, ca orice alt obiect de arta folosit in decorarea unei case. Pe piata europeana si americana exista o selectie vasta de covoare concepute de designeri moderni, in culori si desene contemporane, asemanatoare artei abstracte din pictura. Cei mai faimosi designeri folosesc ateliere din orient pentru a-si comanda propriile colectii de covoare innodate manual, dupa desenele si indicatiile lor coloristice. Aceste covoare pot avea un pret mai ridicat decat un covor traditional oriental, dar pot satisface gustul oricarui iubitor de arta contemporana.
Alte covoare ceva mai nou aparute pe piata, dar care nu se potrivesc chiar in orice locuinta, ci mai degraba in dormitorul de dimensiuni mari al unei vile, sunt cele din piele, care sunt si cele mai pretentioase si mai greu de intretinut.
Deci, pana la urma, alegerea unui covor, la fel ca orice este legat de amenajari interioare, este o chestiune care tine de gusturile fiecaruia, de personalitatea fiecaruia, si nu in cele din urma de ... bugetul fiecaruia.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Decorarea casei - cum pornesti proiectul Decorarea casei - cum pornesti proiectul
Alegerea bradului de Craciun Alegerea bradului de Craciun
Decorarea cu tablouri Decorarea cu tablouri
#BIFE, prin ochii unui designer de interior #BIFE, prin ochii unui designer de interior
Cum iti alegi Bradul de Craciun Cum iti alegi Bradul de Craciun
10 idei pentru decorarea dovlecilor de Halloween 10 idei pentru decorarea dovlecilor de Halloween

Vezi mai multe articole