Pavelele bat betonul la pret

21 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Numarul mare de case construite in ultimii ani a facut sa creasca cererea pentru materiale destinate amenajarii curtii.
 
Tot mai multi proprietari opteaza pentru amenajarea curtii cu pavele, in vreme ce varianta betonarii este considerata scumpa si nefunctionala. „Amenajarile moderne prevad montarea de pavele in locul variantei cu ciment, pentru ca pavelele arata mult mai bine“, ne-a spus Adrian Iovescu, designer in cadrul firmei Accent Design. Pavelele sunt indicate pentru pavarea de alei, curti interioare, terase, parcaje, trotuare cu trafic pietonal intens si mediu. in functie de grosime, pavelele suporta greutati de pana la 10 tone.
 
Cererea pentru pavele este in crestere chiar daca preturile sunt cu peste 20% mai mari. „Comparativ cu perioada similara a anului trecut pavelele s-au scumpit cu 20-30% din cauza cresterii pretului la ciment, care este materia principala pentru fabricarea pavelelor“, ne-a spus Nicu Stan, administratorul firmei Serpocom SRL.
 
Astfel, s-a ajuns ca modelul cel mai ieftin de pavea sa coste 29 de lei metrul patrat, fara TVA. Cele mai scumpe pavele sunt cele care, pe langa forma mai deosebita, sunt de culoare verde sau albastra. Acestea au un pret de aproximativ 20% mai mare. „Verde si albastru sunt culori de lux, intrucat oxidul care se foloseste pentru colorarea dalei este extrem de scump“, a precizat Nicu Stan. Chiar daca sunt mai scumpe, majoritatea clientilor prefera pavelele colorate. Cel mai scump pavaj costa aproximativ 42 de lei metrul patrat, fara TVA, este colorat, are o grosime de sase-sapte centimetri si este alcatuit din pavele diferite ca forma si dimensiuni.
 
La montarea pavelelor se folosesc si borduri din acelasi material. in functie de culoare acestea variaza ca pret intre 9 si 12 lei bucata de 50 de centimetri lungime. Avantajele pavelelor fata de alte solutii sunt multiple. Se monteaza pe pat de nisip, proprietarul netrebuind sa mai cheltuiasca bani pe adezivi. in plus, pavelele ofera siguranta contra alunecarii. „De asemenea, pot fi indepartate cu usurinta atunci cand este nevoie, iar apoi se pot monta la loc fara pierderi“, ne-a spus Mihai Gristan, administratorul firmei Olimpia. Manopera pentru montarea unui metru patrat de pavele este de aproximativ 20-25 de lei metrul patrat.
 
100 de lei metrul patrat de curte betonata
 
Proprietarii care prefera o curte betonata trebuie sa plateasca aproximativ 100 de lei/mp. „Metrul cub de beton de cifa este aproximativ 350 de lei, adica beton pentru aproximativ 10 metri patrati, la o grosime de 10 centimetri, plasa de Buzau, care costa 200 de lei zece metri patrati, balast, care mai costa 10 lei pentru metrul patrat, si manopera, care este de aproximativ 27 de lei metrul patrat“, ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum intretii gradina pe canicula Cum intretii gradina pe canicula
A mai ramas o luna pana la targul imobiliar al toamnei 2022! A mai ramas o luna pana la targul imobiliar al toamnei 2022!
As You Like It, Expozitie de Grafica Digitala pe teme shakespeariene As You Like It, Expozitie de Grafica Digitala pe teme shakespeariene
In 2010 au fost finalizate 48.800 de locuinte, in scadere cu 12.290 In 2010 au fost finalizate 48.800 de locuinte, in scadere cu 12.290
HORNBACH: Culoarea mobilierului, criteriu de baza in alegerile romanilor pentru amenajarea baii HORNBACH: Culoarea mobilierului, criteriu de baza in alegerile romanilor pentru amenajarea baii
RE/MAX anunță extinderea rețelei din România cu încă trei birouri! RE/MAX anunță extinderea rețelei din România cu încă trei birouri!

Vezi mai multe articole