Penalizarile la bloc se dau dupa 45 de zile

11 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In urma zecilor de intrebari adresate ziarului nostru de cititori pe tema intretinerii sau a problemelor legate de administrarea imobilelor, l-am invitat ieri la redactie pe Radu Opaina , presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania. Acesta a raspuns la telefon tuturor celor care au avut nelamuriri.
 
Dupa cate zile se calculeaza penalizarea unei intretineri neachitate?
Smaranda Olariu, Bucuresti
 
Radu Opaina: Daca data scadenta a platii este la 15 zile, incepand cu a 46-a zi de la data afisarii listei de plata se calculeaza penalizarea unei intretineri restante. Daca doriti in scris acest lucru trebuie sa veniti la sediul nostru
de pe strada Sfintii Apostoli nr. 44. Aveti termen de raspuns doua saptamani
si detalii despre acest lucru gasiti in Legea 230 din 2007 art. 49.
 
Sunt trecuta pe listele de intretinere din 2003 si 2004 cu datorii pentru care nu am fost somata, nu am fost data in judecata si la care mi s-au pus si penalizari. Datoria aceea trebuie sa o platesc?
Sanda Dobrin, Bucuresti,
 
Radu Opaina: Daca nu ati fost somata, nici notificata, dupa 3 ani, datoria se prescrie. Veniti la noi la sediu, faceti o adresa in scris si va dam raspuns tot in scris. Pana atunci trebuie sa faceti o cerere la presedintele blocului, sa solicitati radierea acestei sume. Daca presedintele nu se conformeaza, ii faceti o notificare in care ii spuneti ca daca nu radiaza suma, ii veti solicita pagube materiale pentru ca va afiseaza o suma care nu vi se cuvine si va produce daune morale. Chiar e indicat sa contactati de urgenta un avocat.
 
Firma care administreaza blocul a bagat fond de reparatii si de rulment fara stirea noastra. Cum trebuie sa actionam daca face lucruri fara sa ne consulte?
Lenuta Cernat, Bucuresti
 
Radu Opaina: Trebuie sa faceti un tabel cu toti proprietarii, sa vedeti cati sunt de acord cu ce se intampla in bloc si cati nu. Daca majoritatea nu sunt multumiti, mergeti la presedinte, ii spuneti sa faceti o adunare generala extraordinara, sa schimbati situatia.
 
Am centrala termica de apartament si tevile din casa le-am izolat termic.
E corect sa platesc contributie la incalzire pentru aceste tevi?
Horia Pop, Bucuresti
 
Radu Opaina: Nu sunteti obligati sa platiti nimic pentru aceste tevi, pentru ca tot ce este izolat termic nu radiaza caldura. Va adresati presedintelui asociatiei printr-o instiintare si daca ei insista sa va taxeze puteti sa refuzati plata respectivei sume care practic reprezinta un abuz.
 
E normal sa se aplice pentru incalzirea comuna 25%, cand noi am renuntat la calorifere pe palier?
Emilia Chis, Bucuresti
 
Radu Opaina: Nu este normal. Sunt doua variante de solutionare. Una e sa refuzati sa platiti, alta sa platiti si sa ii reclamati cu o plangere penala la politie, ca vi s-au luat niste bani fara sa aiba o justificare legala. Puteti, de asemenea, sa le spuneti ca trebuie sa masoare ce-a mai ramas pe spatiile comune (calorifere si tevi) si sa le raporteze la total suprafata masurata care e pe factura RADET, rezultand procentul corect.
 
Daca am o centrala de apartament, sunt obligat sa mai suport cheltuielile de reparatii la tevile de apa calda si caldura?
Mihai Lupescu, Bucuresti
Radu Opaina: Da, pentru ca tevile din subsol si pe vertical sunt in proprietatea comuna a tuturor. In bloc sunt anumite lucruri care nu pot fi separate si toti proprietarii au obligatia, prin lege, sa plateasca pentru ele.
 
Avem magazine la parterul blocului, care s-au vandut catre diverse persoane. Pot sa ii oblig sa plateasca o cota indiviza la reparatiile blocului?
Anghel Dumitrescu, Bucuresti
Radu Opaina: Trebuie sa ii introduceti in lista de plata ca pe oricare alt proprietar ca sa puteti lua banii de la ei, inclusiv pentru reparatii. Conform Legii 230, sunt vreo 7 articole care spun ca pe lista de plata se trec toti proprietarii din acel imobil cu cotele lor. Daca nu sunt trecuti acolo, nu se poate pretinde plata unei sume si pentru ei cotizeaza ceilalti locatari. l Delia Chilianu
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Divizia Bosch Scule electrice atinge un record de vanzari Divizia Bosch Scule electrice atinge un record de vanzari
Philips Lighting devine Signify Philips Lighting devine Signify
Alpha isi curata rapid portofoliul imobiliar. Vedeti aici ce scoate din bilant pentru indicatori mai buni Alpha isi curata rapid portofoliul imobiliar. Vedeti aici ce scoate din bilant pentru indicatori mai buni
Bucurestiul prin ochii dezvoltatorilor rezidentiali Bucurestiul prin ochii dezvoltatorilor rezidentiali
Thermomix lansează în România „Ferrari-ul bucătăriilor” Thermomix lansează în România „Ferrari-ul bucătăriilor”
Mio Technology lanseaza in Romania Mio MiVue Drive, noua gama de Navigatie video pentru autovehicule Mio Technology lanseaza in Romania Mio MiVue Drive, noua gama de Navigatie video pentru autovehicule

Vezi mai multe articole