Piscina sau jacuzzi?

07 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Piscina cea de taina...
 
Atunci cand vorbim despre o casa, functia ei de "adapost", de loc de odihna si relaxare, nu va putea fi insusita, daca nu este luat in considerare intregul teren aferent constructiei.
In copilarie avusese o singura mare dragoste - iazul morii si o singura mare spaima - un jerseuas de PNA, de la care il manca pielea. Tata si mama n-a prea avut, si era normal, odata ce a devenit om mare sa nu mai aiba tata si mama. Sa calce peste cadavre, sa faca orice ca sa-si implineasca visul de-a avea iaz in curtea lui. Sau piscina, ma rog, cum ii zice la oras. Si-a avut. De toate, si chiar mult mai mult decat i-ar fi trebuit. Numai spaima de PNA, nu i-a trecut. Asta a ramas taina lui. Cu ceva vreme inainte de a primi o invitatie ferma de-a se racori cativa ani, isi amintea ca le-ar fi zis alor sai, membrilor familiei, extaziati pe marginea piscinei: „Unul dintre voi ma va vinde…"
 
Si totusi, piscina
 
Viata casei nu se limiteaza intre peretii ei, ci se continua in afara si capata diverse functii (de reprezentare), stabilind anumite relatii de vecinatate.
Acest spatiu exterior al locuintei (curtea) este cel care „tradeaza" cel mai usor „raporturile" in care se afla constructia cu mediul natural, cat de mult se doreste pastrarea, modelarea sau transformarea lui. Amenajarea acestei curti cu terasa, piscina si alte elemente este bine sa se subordoneze conceptului arhitectural al casei pentru a nu se intrerupe „dialogul" dintre interior si exterior.
Apa, element natural introdus in amenajare prin intermediul piscinei, raspunde nevoii de relaxare, dar poate deveni si un simbol sau o metafora a locului prin imaterialitatea si jocul luminii reflectate de oglinda sa.
O piscina nu este doar o investitie costisitoare, ci este un mod original de a pune in
valoare curtea. Contrastul puternic dintre apa si materialitatea constructiei, prelungirea terasei cu piscina sau dezvoltarea casei in jurul piscinei, jocul dintre geometria cladirii si forma bazinului constituie elemente ale unui limbaj arhitectural contemporan. Daca forma piscinei este in mare parte o optiune estetica, materialele cu care alegem sa realizam peretii piscinei trebuie sa raspunda in primul rand unor criterii tehnice de calitate. Fie ca este mozaic sau PVC, sticla sau placi ceramice, materialul trebuie sa fie unul rezistent la apa si durabil.
 
Cum, n-ai jacuzzi?!
 
Daca incercam sa cautam un corespondent al acestui tip de element exterior in intimitatea casei, atunci acesta ar putea fi cada cu hidromasaj si spatiul aferent ei.
Construirea unei platforme in jurul cazii cu hidromasaj creeaza un spatiu virtual independent in interiorul camerei baii. Cand bugetul ne permite, putem crea un spatiu  separat destinat acestei cazi pentru a accentua atmosfera de intimitate. Aceasta separare poate fi una partiala, cu elemente din diverse materiale: caramida de sticla, zidarie, lemn, panouri de gips-carton rezistente in mediu umed.
Este de asemenea interesanta cada cu hidromasaj ingropata in placa de beton, atunci cand proiectul casei a anticipat aceasta dorinta. Rezultatul final este obtinerea unei suprafete de apa la nivelul de calcare al pardoselii. Impactul creat de acest spatiu creste si mai mult atunci cand exista si o relatie vizuala cu exteriorul prin intermediul unei ferestre sau a unui perete de sticla.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Piscine gonflabile pentru gradini mici Piscine gonflabile pentru gradini mici
Piscina din curte: sfaturi si ponturi Piscina din curte: sfaturi si ponturi
Cum iti pregatesti piscine pentru vara Cum iti pregatesti piscine pentru vara
Cat costa constructia unei piscine subterane pe piata din Romania Cat costa constructia unei piscine subterane pe piata din Romania
Sanatatea piscinei: Cum mentinem calitatea apei [Partea a II-a] Sanatatea piscinei: Cum mentinem calitatea apei [Partea a II-a]
Construirea piscinei: solutia care iti permite sa faci economii importante Construirea piscinei: solutia care iti permite sa faci economii importante

Vezi mai multe articole