Platim chirii mai mari decat in Suedia

30 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Este mai ieftin sa locuiesti in luxoasa cladire Turning Torso decat intr-un bloc comunist din Bucuresti.
 
O garsoniera de 45 de metri patrati cu un living spatios si o bucatarie pe masura in luxoasa cladire Turning Torso, din orasul suedez Malmö, se inchiriaza la aceleasi preturi ca in cartierul Drumul Taberei din Bucuresti. Chiar si comparatia intre apartamentele din doua cladiri rezidentiale proaspat construite arata ca este mai ieftin sa locuiesti in Suedia.
 
O garsoniera in Turning Torso este 700 de euro pe luna cu toate serviciile incluse, in timp ce agentiile de la noi inchiriaza garsoniere de 38 de metri patrati in fostul cartier muncitoresc Drumul Taberei din Bucuresti cu 550-600 si chiar 700 de euro.
 
700 de euro este chiria lunara pentru o garsoniera din luxoasa cladire Turning Torso
 
„Daca aveti chirii la fel de mari ca aici inseamna ca traiti o criza de proportii. Acesta este un bloc foarte luxos, iar in chiria apartamentului intra o serie de servicii, precum supraveghere video, portar si garaj“, explica administratorul cladirii Turning Torso.
 
Administratorul cladirii detinute de grupul suedez HSB: "Daca aveti chirii la fel de mari ca in Turning Torso, sigur traiti o criza de proportii. Aceasta este o cladire de lux, nu oricine isi permite sa locuiasca aici."
 
„Este 700 de euro pentru ca are imbunatatiri si mobila noua, este la etajul trei, cel mai cautat, si la doar cinci minute de mall“, motiveaza un agent imobiliar din Bucuresti pretul piperat al unei locuinte din Capitala.
 
In acelasi timp, salariul mediu in Suedia este de 2.500 de euro, in timp ce leafa unui roman nu trece de 300 de euro pe luna.
 
Situatia nu difera nici in ansamblurile rezidentiale noi: metrul patrat intr-un apartament sic se vinde cu 900 de euro in Suedia, iar la noi nimic nu mai scade sub 1.000 de euro si chiar 1.200 de euro in Bucuresti. Cele mai scumpe apartamente din lume sunt insa in afara Europei, in Hong Kong, Tokio si New York.
 
300 de persoane pe lista de asteptare
 
Ce este deosebit la „trunchiul rotativ“ din Malmö, de la granita Suediei cu Danemarca? Silueta cladirii este formata din 9 cuburi, cu taieturi triunghiulare, care se „rotesc“ in jurul unui ax central. Este a doua cea mai inalta cladire de apartamente din Europa (190 de metri), proiectata de arhitectul spaniol Santiago Calatrava, un discipol de-al lui Dali, si construita de grupul imobiliar suedez HSB. Turnul, vizibil si din Copenhaga, are 54 de etaje, din care 14 sunt inchiriate de companii, restul apartamente.
 
Primii locatari s-au mutat in cladire la inceputul lui noiembrie 2005, iar in prezent 300 de persoane asteapta sa inchirieze o locuinta aici. „Cu mult noroc, astepti un an“, spune administratorul.
 
Principalul motiv pentru care s-a ajuns la construirea turnului a fost acela ca Malmö avea nevoie de un simbol, iar ideea formei cladirii i-a venit presedintelui constructorului. Apoi, a devenit cea mai importanta parte a planului de dezvoltare a Portului Oresund, in apropierea podului care leaga Suedia de Danemarca.
 
Cererea ridicata e problema
 
Romania se confrunta cu un deficit in ceea ce priveste locuinta populara si ieftina, care nu exista decat in forma apartamentului de oras-satelit, unde cererea este extrem de ridicata, potrivit analistului imobiliar Artur Silvestri. Acesta a subliniat ca oferta este „scumpa si putina, nesatisfacatoare, iar proiectele noi aproape ca lipsesc si, prin urmare, vor trebui inventate“.
 
CONSTRUCTIE
 
Cu vedere la Podul Oresund
 
Apartamentele din Turning Torso au vedere splendida catre Podul Oresund, o minune inginereasca ce leaga Suedia de Danemarca, dar si catre plaja Marii Baltice. Podul Oresund, al doilea cel mai lung pod din lume, dupa cel de 36 de kilometri inaugurat recent la Beijing, face legatura de 16 kilometri intre orasul danez Helsingor, cu faimosul castel al lui Hamlet, si orasul suedez Malmö, schimband radical imaginea Scandinaviei. Podul a fost deschis in anul 2000. Taxa de traversare a acestuia se ridica la 260 de coroane daneze, echivalentul a 34 de euro.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Europa imobiliara da semne de boala Europa imobiliara da semne de boala
Flanco deschide cel mai mare magazin din tara in Afi Ploiesti Flanco deschide cel mai mare magazin din tara in Afi Ploiesti
Donatii de 60.000 lei la evenimentul "Cupa Elis" Donatii de 60.000 lei la evenimentul "Cupa Elis"
Energie - Accizele scumpesc viata romanilor Energie - Accizele scumpesc viata romanilor
Warren Buffett: Imobiliarele din SUA isi revin. In Romania preturile se prabusesc din nou - 01 martie 2010 Warren Buffett: Imobiliarele din SUA isi revin. In Romania preturile se prabusesc din nou - 01 martie 2010
Gigacaloria, mai scumpa din toamna Gigacaloria, mai scumpa din toamna

Vezi mai multe articole