Pretul terenurilor pentru constructia de locuinte va creste cu 10%

02 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Romanii nu au putere de cumparare, dar vor case de sute de mii de euro
 
Terenurile pentru constructia de locuinte se vor scumpi, in urmatoarele luni, cu pana la 10%, estimeaza analistii imobiliari. Acestia spun ca preturile vor continua sa creasca, desi puterea de cumparare a romanilor este inca foarte redusa.
 
 
Pretul terenurilor din jurul Capitalei, si nu numai, destinate constructiei de locuinte, va creste, in urmatoatele luni, cu circa 10%, in conditiile in care tara noastra va deveni membra a Uniunii Europene, sunt de parere analistii imobiliari. Ei nu-si pot explica de ce preturile terenurilor au luat un asemenea avant in ultimii doi ani, avand in vedere ca puterea de cumparare a populatiei este destul de restransa. Pe de alta parte, analistii estimeaza ca terenurile pentru constructia de supermarketuri nu vor suferi modificari, ci vor continua sa aiba aproximativ aceeasi valoare ca si acum, chiar daca retailerii spun ca pretul lor este mult prea mare, comparativ cu alte state europene.
 
Banca Centrala monitorizeaza segmentul terenurilor, iar cresterea valorii acestora peste 10%, in urmatoarea perioada, ar putea-o determina sa ia decizii mult mai riguroase decat pana acum in privinta creditarii. „Daca
s-ar intampla ca pretul terenurilor sa creasca mai mult de 10%, sa spunem cu pana la 25%, atunci riscam sa nu mai putem lua un credit. Spre exemplu, daca terenul costa 100.000 euro, prin normele pe care BNR le-ar putea aplica, nu am reusi sa luam credit decat pentru 60.000 sau 80.000 euro“, ne-a explicat Liviu Ureche, analist imobiliar. El si-a aratat nedumerirea pentru faptul ca „nu avem nici o justificare referitor la preturile mari care caracterizeaza acest segment, mai ales ca romanii nu au putere de cumparare“. In plus, Ureche este de parere ca, pe viitor, va exista o reticenta in privinta cererii, iar valoarea terenurilor ar putea creste proportional cu salariile. „Daca ne cresc salariile, este normal sa putem justifica si o crestere a preturilor la terenuri, chiar daca la noi lefurile au valori mult prea mici“, ne-a explicat analistul imobiliar. Acesta ne-a precizat ca, intr-adevar, au existat investitori care s-au retras din Romania pe motiv ca preturile terenurilor sunt mult prea mari. „O investitie pentru un supermarket atinge 20-25 milioane de euro. De aceea, in ultima perioada a existat o reticenta a unor companii de a intra pe piata romaneasca. Succes au avut cei care si-au inceput afacerea mai devreme, inainte ca pretul terenurilor sa ia avant“, a spus Liviu Ureche.
 
Retailerii straini spun ca avem terenuri prea scumpe
Pe de alta parte, retailerii straini afirma ca pretul terenurilor in Romania a atins valori exagerate, motiv pentru care au fost foarte multi investitori care au renuntat sa-si construiasca o afacere in Romania. Retelele de retail care au intrat in ultimii ani pe piata romaneasca au anuntat de-a lungul timpului planuri de investitii ambitioase, vizand extinderea rapida, dar reprezentantii acestora s-au declarat nemultumiti de pretul terenurilor, situat adeseori peste nivelul din alte tari europene, potrivit Mediafax, care citeaza FOCUS.
 
Aceasta opinie este contrazisa de Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliare. Acesta spune ca in Romania preturile terenurilor nu sunt mari, comparativ cu majoritatea statelor din Uniunea Europeana, dar birocratia este foarte mare.
 
Cresteri de pret in orasele mari
Compania imobiliara Eurisko a previzionat, pentru acest an, cresteri ale preturilor terenurilor in toate orasele importante din Romania, potrivit Mediafax. Astfel, estimarile analistilor imobiliari indica pentru Cluj cresteri de pret cu circa 20%, ajungand la pana la 200 euro metrul patrat in afara localitatii, in timp ce in Brasov cresterea preconizata este de 50%, pana la 200-700 euro metrul patrat in oras si 10-100 euro in afara. In Ploiesti, un metru de teren in zona DN1 variaza intre 20 euro si 50 euro.
 
O analiza realizata de CB Richard Ellis pentru piata imobiliara din Capitala arata ca in urmatoarele 12-18 luni preturile vor creste usor, dar intr-un ritm mai scazut fata de anul trecut, in conditiile in care pretul ridicat al terenurilor a inceput sa limiteze profitabilitatea investitiilor.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Adezivul Baumit, bată-l vina: așa arată o investiție după câteva luni Adezivul Baumit, bată-l vina: așa arată o investiție după câteva luni
Sistemul unic de inregistrare Sistemul unic de inregistrare
Prea multe probleme de ordin tehnic Prea multe probleme de ordin tehnic
Adela Smeu a fost numita CEO Brico Depot Romania Adela Smeu a fost numita CEO Brico Depot Romania
Cadastrul si publicitatea imobiliara Cadastrul si publicitatea imobiliara
Ariston Thermo lanseaza noile modele de boilere  cu design special VELIS Evo Ariston Thermo lanseaza noile modele de boilere cu design special VELIS Evo

Vezi mai multe articole