Prima Casa 2, start pierdut - 28 mai 2010

28 mai, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Doar 3 % din numarul total de tranzactii de pe piata imobiliara s-au realizat prin Programul Prima Casa in anul 2009.
 
Facilitatile pe care le aduce programul Prima Casa 2 par mai degraba sa ii incurce pe tinerii care isi cauta o locuinta. Cu toate beneficiile pe care le ofera statul, cei mai multi prefera sa cumpere locuinte care nu se ­incadreaza in program, prin metodele clasice de creditare. Din cate se pare, birocratia pe care o presupune programul ii sperie pe potentialii cumparatori, sustin analistii pietei imobiliare.
 
Potrivit datelor Coldwell Banker, din toti clientii care trec pe la ei, doar 5, maximum 10% cauta o locuinta prin programul Prima Casa 2. 
„Nu stiu daca e vorba de neincredere sau de faptul ca de aceasta data programul nu a mai fost mediatizat suficient, dar e clar ca cel putin momentan, nu a aparut o dorinta puternica in ceea ce priveste achizitionarea de locuinte prin Prima Casa 2", a declarat Catalin Apetri, managing partner al agentiei Coldwell Banker.
De aceeasi parere este si Nimrod Zvik, reprezentantul Be Igloo: „Nu am simtit nicio diferenta de la aparitia programului Prima Casa 2. Dimpotriva, desi vanzarile au crescut, avem acelasi numar de clienti care cumpara prin acest program si procentajul lor ramane sub 10%".
A trecut ceva timp de cand a fost lansat al doilea program Prima Casa, iar majoritatea covarsitoare a celor 800 de cereri de credite ajunse la Fondul National de Garantare sunt pentru finantarea achizitiei de case vechi. Asta, desi prin noul program, statul a vrut sa incurajeze achizitia de locuinte, iar pretul multor apartamente noi se incadreaza in plafonul impus de stat.
„Suntem bucurosi ca guvernul cauta solutii pentru iesirea din acest impas, dar, personal, cred ca schimbarea ar trebui sa inceapa de la birocratia care ii tine departe pe romani de orice fel de programe, de la cele adresate achizitiei de locuinte pana la accesarea de fonduri europene", mai declara Nimrod Zvik, reprezentantul Be Igloo.
 
Romanii nu construiesc prin Prima Casa
Retineri apar si atunci cand este vorba de constructia unei locuinte prin Prima Casa.
„In primul rand, hartogaria e multa, procesul e greoi si mai e un aspect: romanilor nu prea le place sa locuiasca la comun. Mai mult, ar aparea si problemele legate de impartirea spatiilor comune. Programul e delicat ma tem ca nu are foarte multe sanse de reusita" a mai spus Catalin Apetri.
Un alt neajuns este si pretul cerut pentru terenuri. Clientii trebuie sa se asocieze, sa cumpere un teren de 80-100 euro/mp si abia apoi pot sa depuna actele pentru creditul de constructie. In cazul in care imprumutul nu le este acordat, raman cu terenul si fara constructie. Este loterie! Iar pentru toate acestea, cei mai multi romani prefera sa nu se lege la cap daca nu ii doare. Sa dea un ban in plus, dar sa aiba certitudinea ca urmeaza sa detina o proprietate numai a lor. Si inca repede!
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

DAIKIN lanseaza, in premiera, noua generatie de agenti frigorifici pentru reducerea consumului de energie electrica cu pana la 10% DAIKIN lanseaza, in premiera, noua generatie de agenti frigorifici pentru reducerea consumului de energie electrica cu pana la 10%
Cultura scandinava reflectata in colectiile KUMA: Fericire si confort sufletesc Cultura scandinava reflectata in colectiile KUMA: Fericire si confort sufletesc
125.000 dolari un apartament de lux in Rio de Janeiro 125.000 dolari un apartament de lux in Rio de Janeiro
Cum zugraviti singuri Cum zugraviti singuri
Proiect inedit la Flanco Baneasa: Expozitia Poarta catre Arta Proiect inedit la Flanco Baneasa: Expozitia Poarta catre Arta
EuroMetropola: Preturile proprietatilor rezidentiale de lux au scazut cu pana la 50%, afectate de criza - 9 DECEMBRIE 2008 EuroMetropola: Preturile proprietatilor rezidentiale de lux au scazut cu pana la 50%, afectate de criza - 9 DECEMBRIE 2008

Vezi mai multe articole