Programul Prima Casa continua si in 2011. Ce modificari sunt fata de 2010

24 ianuarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

"Prima Casa" continua in 2011, cu garantii de 200 milioane euro. Plafonul ar putea fi suplimentat
 
Guvernul a decis ca programul "Prima Casa" sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200
milioane euro, care ar putea fi suplimentat in luna iulie pentru a doua parte a anului
 
lafonul garantiilor care pot fi emise in 2011, de 200 milioane euro, reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.
 
Persoanele care vor lua credite Prima Casa vor pune insa conturile curente drept gaj in favoarea bancii, vor avea posibilitatea sa solicite modificarea valutei, reesalonarea sau rescadentarea imprumutului, iar conditia privind asocierea a sapte beneficiari pentru constructia de ansambluri va fi eliminata. "Se introduce o garantie suplimentara prin instituirea in favoarea bancii a unui gaj pe conturile curente ale imprumutatului, de natura sa protejeze interesele tuturor partilor implicate in acordarea si garantarea creditului, pentru cazurile in care s-ar institui popriri asupra conturilor clientilor", se arata in nota de fundamentare a proiectului hotararii de guvern care modifica normele de implementare a programului "Prima Casa".
 
Garantia are ca scop prevenirea situatiilor in care s-ar pune poprire pe conturi pentru stingerea datoriilor catre alti creditori, ceea ce le-ar pune in situatia sa nu poata plati ratele.
 
De asemenea, pentru a se evita trecerea la restanta a creditelor si executarea garantiei, va exista posibilitatea de reesalonare, rescadentare sau de modificare a valutei creditelor acordate, in conformitate cu normele interne de creditare ale finantatorilor, sub rezerva verificarii de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a mentinerii conditiilor de eligibilitate a programului, precum si a mentinerii valorii garantiei acordata initial fiecarui beneficiar in cadrul programului si obtinerii acordului FNGCIMM.
 
Ce se intampla in caz de divort
 
Proiectul mai prevede ca in situatia in care beneficiarul are in proprietate cote-parti din locuinta si intentioneaza sa achizitioneze restul de cote-parti, respectiv daca imobilul a fost achizitionat in cadrul programului de doi beneficiari si unul renunta din diferite motive, cum ar fi divortul, se stabileste posibilitatea de preluare in proprietate exclusiva prin cedarea de catre unul dintre coplatitori a creditului si locuintei in favoarea celuilalt.
 
In plus, va fi eliminata si conditia de asociere a unui numar de sapte beneficiari pentru construirea de ansambluri de locuinte. Potrivit noilor reglementari, acestia vor desemna un reprezentant care va gestiona relatia cu finantatorul si care va indeplini formalitatile prealabile obtinerii autorizatiei de construire pentru ansamblul de locuinte in care fiecare dintre beneficiarii asociati detine o singura locuinta. Cel putin unul dintre asociati va trebui sa fie proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.
Cat a costat "Prima Casa"
in 2010
 
Prin a doua etapa a programului "Prima Casa", lansata la inceputul anului 2010, statul a garantat creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii au beneficiat de o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.
 
Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Dezvoltatorii nu sunt lasati de banci sa scada preturile sub o anumita limita - 19 Noiembrie 2009 Dezvoltatorii nu sunt lasati de banci sa scada preturile sub o anumita limita - 19 Noiembrie 2009
ROMTHERM – tehnologii de ultima generatie in domeniul instalatiilor ROMTHERM – tehnologii de ultima generatie in domeniul instalatiilor
Harta imprumuturilor pentru locuinte Harta imprumuturilor pentru locuinte
Bosch a inregistrat o crestere puternica in Romania Bosch a inregistrat o crestere puternica in Romania
Crestere a numarului de santiere rezidentiale in octombrie - 28 NOIEMBRIE 2008 Crestere a numarului de santiere rezidentiale in octombrie - 28 NOIEMBRIE 2008
Cum suntem furati la intretinere Cum suntem furati la intretinere

Vezi mai multe articole