Reabilitarea termica a blocurilor poate reduce factura la incalzire cu pana la 40%

12 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dimensiunea optima a stratului de polistiren cu care ar trebui protejat blocul - 8 cm
Din 2009, nicio locuinta nu mai poate fi vanduta fara certificat energetic
 
Daca intentionati sa va placati blocul cu un strat de polistiren de doi centimetri, in speranta ca veti avea mai multa caldura in apartamente, nu veti face decat sa aruncati banii pe fereastra. Cel putin asa stau lucrurile in Bucuresti, unde cea mai buna solutie de izolare termica a fatadei trebui sa ia in calcul o grosime de opt centrimetri de polistiren, ne-a declarat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC). Cinci centimetri n-ar fi o tragedie, daca soarele incalzeste exteriorul blocului, iar partea de nord a imobilului nu este descoperita. "Situatia este dramatica in Capitala, unde toate locuintele construite inainte de anul 2000 ar trebui reabilitate termic.
Dupa acel an, normativele din constructii au fost modificate, iar locuintele de acum au alt confort termic", explica directorul PSC. Izolarea termica a locuintei nu este un moft romanesc, ci o consecinta a politicii energetice europene, care pune pret pe conservarea energiei. "Blocurile noastre sunt mari "risipitoare" de energie, ca de altfel toate locuintele din tarile Europei de Est. O modalitate de conservare a energiei este reabilitarea termica", explica Iftime. Si vor trebui sa o faca si Romania si Bulgaria, tari cu mari probleme la acest capitol. "Nici Ungaria nu sta foarte bine. Acolo, reabilitarea termica a blocurilor este in curs, spre deosebire de Germania, care a realizat multe in acesta privinta, pentru ca a beneficiat de finantari consistente", adauga directorul PSC. Investitia pare mare la prima vedere pentru buzunarul romanului, dar face toti banii, mai ales iarna, cand factura la incalzire se reduce in medie cu 40%. O izolare ca la carte nu poate fi recomandata decat de catre o firma specializata in audit energetic. "Chiar daca se plateste consultanta respectiva, specialistii recomanda metoda potrivita, in functie de pozitionarea apartamentului si a blocului. Se tine cont si de materialul din care este construit blocul, dar si de vechimea instalatiilor de incalzire", spune specialista. In medie, reabilitarea termica a unui apartament cu doua camere costa o mie de euro, aceasta fiind treimea platita de catre proprietar. Mai raman doua treimi, care sunt impartite in mod egal intre bugetul primariei si cel de stat, in cadrul programului national de reabilitare termica a cladirilor multietajate. Amortizarea investitiei se face in cinci-sase ani, iar sumele cheltuite difera in functie de solutia tehnica aleasa. Desigur, este mult mai convenabil daca apartamentul este situat intr-un bloc cu zece etaje comparativ cu unul cu patru etaje, pentru ca suprafetele comune se impart la un numar mai mare de proprietari. Cea mai ieftina solutie de reabilitare este cea care asigura placarea cu polistiren a peretilor exteriori si inlocuirea tamplariei de lemn cu una din PVC. O alta solutie prevede in plus si refacerea terasei blocului, dar creste pretul. "Ideal ar fi sa se placheze si tavanul subsolului, locuintele de la parter fiind de regula mai racoroase, ca si cele de la ultimul etaj", recomanda Adriana Iftime. Solutia completa si corecta include schimbarea instalatiilor de incalzire, a caloriferelor vechi, a tevilor obturate, ca si inlocuirea centralei termice de bloc. Auditul energetic poate recomanda o metoda combinata, dar alegerea este dictata de bugetul proprietarului. Dupa terminarea lucrarilor de reabilitare termica, apartamentul sau blocul primeste un certificat energetic. Din 2009, nicio locuinta nu va putea fi vanduta fara acest document.
 
"In medie, reabilitarea termica a unui apartament cu doua camere costa o mie de euro, aceasta fiind treimea platita de catre proprietar. Mai raman doua treimi, care sunt impartite in mod egal intre bugetul primariei si cel de stat, in cadrul programului national de reabilitare termica a cladirilor multietajate"
 
 
Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum udam plantele iarna Cum udam plantele iarna
Boomul imobiliar dispare din statistici Boomul imobiliar dispare din statistici
Bani multi pentru curent ieftin Bani multi pentru curent ieftin
IKEA non-stop IKEA non-stop
Grupul TeraPlast a dobandit controlul asupra Depaco Grupul TeraPlast a dobandit controlul asupra Depaco
Prapastie pe piata apartamentelor: Cea mai mare cerere primeste cea mai mica oferta Prapastie pe piata apartamentelor: Cea mai mare cerere primeste cea mai mica oferta

Vezi mai multe articole