on

Review | Am testat noua boxa portabila Sonos Roam

20 aprilie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sonos Roam a ajuns la mine intr-o zi frumoasa de primavara si inca de la prima atingere a ambalajului spectaculos curiozitatea mi-a fost starnita. Am deschis cutia si am extras produsul care era invelit intr-o husa semitextila de protectie asemenea unui instrument de precizie. Am extras cu grija produsul si de la prima atingere si perceptie a greutatii mi-am dat seama ca am de-a face cu un produs premium.

 

Fiind vorba de un review am considerat ca este oportun sa ma asigur ca acumulatorul este incarcat, astfel dupa ce am admirat boxa Sonos am extras cablul calitativ USB C si l-am conectat la unul dintre chargerele mele USB capabile - pentru a asigura un curent bun de incarcare. Boxa nu are inclus si adaptorul de retea de 230V, insa se poate folosi orice iesire USB de la calculator, charger sau pad de incarcare inductiva. Da, Roam se poate incarca si inductiv, lucru pe care l-am descoperit si eu ulterior.

 

 

Spre seara cand apunea soarele mi-am turnat un pahar cu vin roze si am reluat studiul micutei unitati acustice. Am intors-o pe toate partile si inca sunt fascinat de cat de bine arata si cum se simte la atingere. Aceasta poate fi asezata fie pe orizontala, fie pe verticala, caci scrisul SONOS poate fi citit din orice directive - ca detaliu de efect observat.

 

Roam are 5 butoane fizice in total, un on/off pe cantul rotunjit din spate langa mufa USB C, si pe o laterala se regasesc 2 butoane de volum +/-, un buton combinat play/pauza si inca un buton asociat unui LED de stare pentru microfonul incorporat care poate fi dezactivat - pentru cei care cred in teoriile conspiratiei vis-a-vis de inregistrarea ambientala.

 

Probabil ca, microfonul integrat va duce cu gandul la asistenta vocala Google, Alexa etc. si aveti dreptate, integrarea comenzilor vocale este la un click distanta, insa din punctul meu de vedere, microfonul mai are o functie mult mai importanta, si anume: tehnologia Trueplay™ care in functie de pozitionarea incintei, de feedback-ul acustic al camerei sau spatiului de auditie optimizeaza automat sunetul pentru cea mai buna experienta posibila. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu aceasta tehnologie, pe scurt, lucrurile se intampla asa: - sunetul captat de microfon este analizat de procesorul intern performant si in functie de semnalul redat si cel captat sunt analizate zgomote nedorite si sunt aplicate corectii pe semnalul sonor pentru atenuarea frecventelor care altereaza sunetul in conditiile respective de auditie.

 

Sfatul meu este sa lasati microfonul pornit si sa activati din aplicatia SONOS de la setari functia “Auto Trueplay tuning” – rezultatele sunt spectaculoase, iar monitorizarea si adaptarea se face periodic pentru ca este vorba de o boxa portabila.

Un alt detaliu de mentionat este posibilitatea de conectare wi-fi pentru aceasta mica boxa. Acest detaliu va ofera o auditie fara probleme de semnal intr-o locatie cu o retea wi-fi, conectarea intre telefon si boxa facandu-se facil, iar programul muzical ramane neperturbat chiar daca mentineti telefonul in buzunar si va deplasati prin locatie indepartandu-va mai mult de 10 metri de Sonos Roam, distanta ce ar genera probleme in cazul unei conexiuni bluetooth.

Tot aplicatia Sonos la care am facut referire, care poate fi descarcata gratuit, integreaza posturi de radio online sau surse de muzica, precum: Deezer, Tidal, Youtube, Spotify etc. - toate organizate eficient si intuitiv pentru a selecta muzica dorita facil. De asemenea, aplicatia va permite controlul avansat pentru corectii de ton bass / treble, cat si activarea sau dezactivarea functiei loudness sau controlul individual a tuturor boxelor Sonos detinute si integrate in aplicatie in contul vostru. Puteti astfel sa comutati redarea de la o boxa la alta in functie de locatia in care va aflati sau puteti reda programul muzical pe toate unitatile. Volumul poate fi reglat independent sau master pentru toate echipamentele de redare active.

 

Pentru o experienta Hi-fi autentica eu prefer sunetul Stereo si Sonos vine in sprijinul meu cu posibilitatea de a conecta doua unitati compatibile identice si impartirea celor doua canale stereo. Imperecherea se face din aplicatie facil, oricare dintre unitati poate fi canal stang sau drept si dupa efectuarea setarilor “stage-ul” este asigurat. Daca ne pozitionam corect intre cele doua unitati, vom percepe cu usurinta pozitia fiecarui instrument exact asa cum au fost pozitionate la inregistrarea semnalului audio sau exact cum a dorit artistul sa percepem muzica. Chiar daca pentru portabilitate la ora actuala se accepta si sunetul mono, sfatul meu este sa va asigurati conditii stereo pentru auditie in locuinta, rezultatele meritand efortul financiar.

 

Lasand la o parte aspectul premium, conectivitatea multipla, timpul de pana la 10 ore de autonomie si pana la 10 zile stand by o sa trec la esential – calitatea audio si tehnologia inglobata pentru aceste performante.

 

Pentru a suna bine, un sistem electroacustic are nevoie de putere, difuzoare cu diametre mari, incinte pe masura si un program audio de calitate – voi reveni ulterior la acest ultim aspect foarte important.

 

 

Tot ce am enumerat mai sus acum ceva timp in urma parea imposibil pentru a fi integrat intr-o unitate precum Sonos Roam, insa imposibilul a devenit posibil datorita tehnologiilor moderne, sumelor importante investite in cercetare si a materialelor inovative. Reteta folosita de Sonos a fost utilizarea a unui driver mid-range oval ranforsat cu fibre de carbon si un tweeter dome hi-fi pentru frecventele inalte. Driverele sunt puse in functiune de doua amplificatoare in clasa H. Aceste amplificatoare controlate independent asigura puterea necesara pentru un raspuns dinamic in acelasi timp consumul de energie este redus pentru a asigura performante ridicate cu alimentare din acumulatori. 

 

Constructia robusta, materialele de calitate, izolarea si amortizarea componentelor interne produc un sunet puternic, clar, corect tinand seama de dimensiunile device-ului. Practic, daca ascultam muzica, dar nu vedem aparatul ne imaginam ca este vorba de un sistem mai mare, insa ramanem uimiti de ce poate face aceasta unitate de 168 x 62 x 60 mm atunci cand observam de unde provine sunetul.

 

Fiind vorba de o boxa portabila aceasta are capete din materiale moi care o protejeaza in cazul unei caderi accidentale si este protejata si contra apei sau prafului pentru a putea fi luata oriunde.

 

Gama de temperaturi de functionare este impresionanta de la 5°C la 35°C, astfel ca va poate fi alaturi atat iarna la gratar, cat si vara langa sezlong la piscina; sfatul meu este sa aveti grija de acest minunat device si sa nu o plasati in bataia directa a soarelui pe cat posibil.

 

Asa cum va spuneam la inceputul articolului incarcarea inductiva este acceptata. Astfel, puteti incarca facil boxa Sonos Roam pe orice pad de incarcare inductiva din autoturism sau din locuinta fara a mai fi necesar sa o conectati prin cablu.

 

In privinta achizitiei si alegerii unei unitati de acest tip un rol important il va avea auditia. Piata este plina de astfel de unitati si preturile pot fi uneori pentru unitati asemanatoare la jumatate, insa diferentele sunt substantiale din toate privintele, iar calitatea auditiei si autonomia fac toti banii in cazul Sonos.

 

Un alt aspect important este calitatea programului audio. Unitatea are capacitati exceptionale de redare pentru dimensiunile ei, insa este nevoie de un program muzical inregistrat calitativ, de un cont pe o platforma de streaming hi-fi. Auditia unor formate comprimate excesiv, necalitative nu va impresiona si va crea o impresie gresita asupra produsului.

In incheiere va mai spun ca Roam poate fi negru sau alb iar prezentarea si ambalarea il fac perfect si pentru a fi facut cadou! Cu o greutate mai mica de un kilogram, designul elegant, dar durabil al boxei Roam se integreaza perfect intr-o locuinta moderna, in curtea din spate si in orice alt context. Roam este disponibila incepand cu 20 aprilie, la pretul de 889 RON. O poti comanda de pe www.sonos.com.

 

Articol redactat de Sorin Popa, Community Manager Rubrica Electrice Forum Misiunea Casa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Review - TV Sony XH90 + Soundbar SONY HT-G700 Review - TV Sony XH90 + Soundbar SONY HT-G700
Casa ta primeste o optimizare cu noile dispozitive Smart Home de la TP-Link Casa ta primeste o optimizare cu noile dispozitive Smart Home de la TP-Link
Iluminatul inteligent: concluzii dupa un test cu becul smart TP-LINK LB130 Iluminatul inteligent: concluzii dupa un test cu becul smart TP-LINK LB130
Fa cunostinta cu priza smart TP-LINK HS110 Fa cunostinta cu priza smart TP-LINK HS110
Mercusys Halo H50G - REVIEW Mercusys Halo H50G - REVIEW
Mercusys MR50G - Review Mercusys MR50G - Review

Vezi mai multe articole