ROBINET Arma Distrigazurilor pentru a obtine cresterea preturilor

21 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Distrigaz Sud solicita o scumpire cu 18% a gazelor, iar E.ON Gaz – una cu 19%, de la 1 iulie
 
Cele doua societati ameninta cu decuplarea CET-urilor rau-platnice, ceea ce echivaleaza cu intreruperea apei calde in zeci de orase
 
Santajul apei calde
 
Cei doi mari distribuitori interni de gaze naturale, Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania, ameninta ca vor recurge la intreruperea livrarii pentru rau-platnici daca Autoritatea Nationala de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) nu aproba marirea preturilor gazelor furnizate populatiei de la 1 iulie. Distrigaz Sud, care acopera jumatatea de sud a tarii, a solicitat ieri scumpirea cu 18%, dupa ce, acum o luna, E.ON Gaz (fost Distrigaz Nord), care opereaza in nord, a cerut o majorare cu 19%.
 
Aceste companii si-au justificat demersurile prin faptul ca in ultimele luni gazul importat de la rusi a crescut cu 100 de dolari mia de metri cubi. Principalii rau-platnici sunt companiile, persoanele fizice avand o pondere aproape nesemnificativa. In total, cei doi distribuitori au de recuperat aproape 400 milioane de euro (Distrigaz Sud – 300 milioane de euro, E.ON Gaz – 100 milioane de euro). Companiile rau-platnice sunt in marea lor majoritate CET-uri care nu si-au achitat obligatiile. Practic, distribuitorii de gaze ameninta ca vor taia apa calda din zeci de orase din tara care au sisteme de termoficare cu gaze. In plina campanie electorala, „arma apei calde” poate fi foarte eficienta.
 
 
Dar pe de alta parte, scumpirea gazului va lovi direct 800.000 de posesori de centrale termice de apartament. Deconectarea datornicilor nu e deloc o premiera. Anul trecut, de exemplu, E.ON Gaz a recurs la sistarea livrarii de gaze catre CET Iasi din cauza datoriilor.
 
Cine pierde din aceasta afacere
 
Indiferent ca se va recurge la marirea tarifelor sau se trece la debransarea rau-platnicilor, vor avea de pierdut consumatorii finali, adica populatia. Numarul acestora difera in functie de caz. Daca ANRE decide scumpirea gazului, vor fi afectati la buzunar 2 milioane de consumatori, din care 800.000 vor fi loviti din plin pentru ca utilizeaza centralele termice de apartament. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a dat de inteles ca anul acesta vor avea loc ajustari in sus ale preturilor dar fara sa avanseze vreun procent. Anul acesta, ANRE a mai luat decizia scumpirii gazelor cu 8,5%, desi Distrigaz Sud si E.ON Gaz au solicitat pentru inceputul lui 2008 o crestere cu 12%.
 
Pe tot anul, cele doua companii au cerut o crestere de 30%. Fiind un an electoral, e greu de presupus ca ANRE va da curs solicitarilor. In situatia in care la 1 iulie preturile gazelor raman nemodificate, distribuitorii vor trece la debransari. Vor simti pe pielea lor aceasta masura cei care primesc apa calda de la centralele termoelectrice care functioneaza pe gaze. Bucurestiul iese din discutie, pentru ca Elcen se aprovizioneaza direct cu gaze de la Romgaz si Petrom.
 
Cum apar datornicii
 
Mare parte din datoria de 400 de milioane de euro pe care producatorii de caldura o au fata de cei doi distribuitori de gaze are cauze cu originea la autoritatile locale. Practic, ce se intampla? Distrigaz Sud si E.ON Gaz nu sunt platite la timp de producatorul de caldura local pentru gazul furnizat, pe motiv ca acest producator nu primeste subventiile din partea autoritatilor locale, in subordinea carora se afla. E.ON Gaz anunta ca nu va accepta niciun un compromis cu vreun rau-platnic.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cea mai ieftina varianta pentru o camera in plus Cea mai ieftina varianta pentru o camera in plus
Legi Legi
Mesterii din constructii au scazut tarifele la jumatate Mesterii din constructii au scazut tarifele la jumatate
Saint-Gobain isi consolideaza pozitia in industria sticlei plane din Romania Saint-Gobain isi consolideaza pozitia in industria sticlei plane din Romania
Restituirea fondului de rulment Restituirea fondului de rulment
O ordonanta de guvern blocheaza dintr-o confuzie toate constructiile din Romania O ordonanta de guvern blocheaza dintr-o confuzie toate constructiile din Romania

Vezi mai multe articole