Romania mai are nevoie de 1 milion de locuinte - 07 octombrie 2010

08 octombrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Interviu cu Lavinia Ciurtin, Marketing Manager Divizia Adezivi - Henkel Romania
 
Directorul de marketing al gigantului producator de materiale de constructii Henkel, Lavinia Ciurtin, spune ca investitia in izolarea termica a locuintei poate fi amortizata in cel mult trei ani si crede ca piata constructiilor va reveni pe crestere in 2012.
 
Domeniul constructiilor a fost cel mai afectat sector al economiei in contextul crizei economice si inca nu da semne de revenire, desi alte componente ale PIB (industria, de exemplu) sunt pe crestere. Cand credeti ca se va reveni pe plus? Considerati ca mai pot fi atinse nivelurile din anii 2007, 2008, 2009?
 
L.C.: Chiar daca s-a construit foarte mult in ultimii ani, conform cererii de pe piata, ar mai fi nevoie de circa 1 milion de locuinte pentru populatie. In momentul de fata, oferta pentru achizitionarea unei locuinte este variata, dar nu exista cerere foarte mare, deoarece preturile sunt mult prea ridicate pentru veniturile familiei medii din Romania si pentru timpurile actuale, cand exista incertitudinea locului de munca. In plus, desi PIB este in crestere, daca luam in considerare si inflatia, PIB-ul real va fi la sfarsitul anului mai mic decat in 2009. Toti din domeniu speram intr-o revenire, insa pana cand stabilitatea economica revine, este greu de prognozat ce se va intampla. Estimez ca in 2012 constructiile isi vor relua trendul ascendent. Pana atunci trebuie sa pastram un echilibru si sa ajutam economia sa se redreseze.
 
Cat de mult depind constructiile de disponibilitatea bancilor de a credita companiile si populatia? Putem afirma ca o revitalizare a constructiilor este imposibila fara banci? Ce credeti ca ar putea face Guvernul pentru stimularea constructiilor, in masura in care considerati oportuna o interventie a Guvernului? Care a fost influenta directa a programului de izolare termica a blocurilor asupra afacerilor Henkel (stiu ca dezvoltati sistemul Ceresit Ceretherm)?
 
L.C.: In toate tarile dezvoltate constructiile au depins in mare parte de disponibilitatea bancilor de a credita, asa se intampla si in Romania. Disponibilitate exista, bani nu sunt. Important este sa se gaseasca un echilibru intre banci si lichiditate pe piata. Este complicat de spus ce ar putea face Guvernul... In primul rand, ar fi fost bine sa se controleze calitatea lucrarilor din acest domeniu pentru a nu fi necesare de reluarea acelorasi lucrari intr-un timp foarte scurt. Cu asta as incepe. Folosirea unor materiale de calitate si a unor oameni specializati. Sa ne uitam ce obtinem si sa fim mandri de rezultate, sa facem lucruri de care si nepotii nostri sa se bucure. Ma uit la multe lucrari de reabilitare termica de pe strada, in diferite stadii de executie si sunt mirata ca nimeni nu are un control atent al lor si ca sunt facute dupa ureche. Control si calitate pentru inceput...
 
La ce cheltuieli si la ce economii se pot astepta cititorii nostri in situatia in care isi izoleaza termic locuinta?
 
L.C.: Pe toti cei care au posibilitatea sa investeasca in termoizolarea locuintei ii sfatuiesc sa o faca. In primul rand, in circa trei ani isi vor amortiza costurile si, in al doilea, vor obtine beneficii maxime daca folosesc materiale de calitate si au specialisti care stiu sa aplice sistemul. Costurile cu incalzirea pe timp de iarna pot scadea cu pana la 35%, iar vara caldura va patrunde mai greu in case. Va recomand sa folositi polistiren de 10 cm pentru a avea un efect vizibil. Pretul intregului sistem, atat al produselor, cat si al aplicarii, poate depinde foarte mult de grosimea polistirenului, de culoarea tencuielii decorative, de echipa de mesteri si poate varia intre 85 si 130 lei/mp de cladire termoizolata fara TVA.
 
A adus criza schimbari majore in ceea ce priveste preferintele romanilor?
 
Se indreapta ei mai degraba catre produse ieftine, in detrimentul calitatii, sau dimpotriva?
 
L.C.: Fireste, aceasta situatie a dus la un consum mai ponderat, cu o dorinta mai mare de a economisi si atentie la buget. Unii dintre noi se indreapta spre produse mai ieftine din cauza lipsei banilor, dar sunt inca oameni care pretuiesc calitatea si isi doresc lucruri trainice pentru casa lor. Adevarul este ca, atunci cand faci o casa sau o renovezi, o faci pentru o lunga perioada de timp. Cel putin aceasta este situatia in Romania.
 
Romania a avut una dintre cele mai mari caderi economice in 2009 si se pare ca va traversa cea mai lunga perioada de recesiune dintre tarile UE. Au schimbat aceste evolutii planurile Henkel pentru Romania. Va ganditi la o concentrare a afacerilor catre alte tari cu evolutii mai favorabile?
 
L.C.: Avem incredere in Romania, planurile nu s-au schimbat deloc. Ceresit este o marca de succes in Romania, fiind lider de piata pe mai multe segmente: adezivi placari, chituri, gleturi. Dorim sa ne mentinem pozitia in piata si sa ajutam Romania sa aiba constructii durabile si de calitate.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

BNR nu va urmari piata imobiliara BNR nu va urmari piata imobiliara
Gigacaloria de Bucuresti s-ar putea ieftini Gigacaloria de Bucuresti s-ar putea ieftini
Rowenta iti face bagajul de vacanta! Tu stabilesti destinatia finala a distractiei! Rowenta iti face bagajul de vacanta! Tu stabilesti destinatia finala a distractiei!
Vilele din Bucuresti nu au scapat de scaderi. Reducerile pot ajunge la 30% - 14 Mai 2009 Vilele din Bucuresti nu au scapat de scaderi. Reducerile pot ajunge la 30% - 14 Mai 2009
Colliers: Preturile apartamentelor din Bucuresti au mai scazut cu 2% in ianuarie -19 Februarie 2009 Colliers: Preturile apartamentelor din Bucuresti au mai scazut cu 2% in ianuarie -19 Februarie 2009
Hormann si Ambasadorul Michael Schumacher militeaza pentru sustenabilitate si protejarea mediului Hormann si Ambasadorul Michael Schumacher militeaza pentru sustenabilitate si protejarea mediului

Vezi mai multe articole