alergii in casa

Sanatatea casei: Intrebari si raspunsuri cheie despre alergii (Partea I)

28 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ce este o alergie?
O alergie este sensibilitatea excesiva a sistemului imunitar si supra-reactia la un agent strain inofensiv in organism, cum ar fi polenul plantelor, un anumit aliment, un medicament sau oricare dintre multe alte substante. Oricare ar fi substanta straina, "alergenul" in sine, sistemul imunitar raspunde ca in cazul unei amenintari reale declansata de un raspuns imun, care, in aceste cazuri, este cunoscut ca o reactie alergica.

Ce se intampla in timpul unei reactii alergice?
Intr-o reactie alergica, sistemul imunitar raspunde la alergen prin producerea unui anticorp cu specificitate numit imunoglobulina E (IgE). In timp ce toata lumea are anticorpi IgE, o persoana care este alergica detine anticorpi lgE in abundenta. Cand anticorpii IgE ataca alergenii, ei declanseaza globulele albe din sange pentru a elibera histamina si alte substante chimice care produc simptomele alergice de inflamatie: umflare, productia de mucus, mancarimi, eruptii cutanate, urticarie sau alte simptome, in functie de tipul si locatia alergiei.

Sunt reactiile alergice periculoase?
Pentru majoritatea oamenilor, simptomele alergiei sunt usoare sau moderate, dar pentru unii oameni hiperalergici, o reactie alergica poate fi fatala. Anafilaxia este o reactie alergica care implica intregul corp. Anafilaxia (sau socul anafilactic) poate provoca umflaturi in plamani si in caile respiratorii care pot face respiratia sau inghitirea dificila, dar pot provoca si dureri abdominale puternice, crampe, varsaturi, diaree si confuzie mentala sau ameteala. Anafilaxia este o urgenta medicala care necesita tratament imediat.

Cat de frecvente sunt alergiile?
50 milioane de americani sunt alergici la diverse lucruri, conform unui raport alergenic al Academiei Americane de Alergie, Astm si Imunologie, alergiile reprezentand in America a 6-a cauza a bolilor cronice.

Tendinta de a manifesta alergii este genetica, desi tipul specific de alergie nu pare a fi mostenit. In cazul in care unul sau ambii parintii are o alergie, riscul de a manifesta o alergie este crescut. Tendinta genetica de a produce IgE si reactii alergice, ca raspuns la substante obisnuite, se numeste atopie.

De asemenea, specialistii spun ca expunerea la potentialele substante alergenice atunci cand sistemul de aparare al organismului este slab, cum ar fi dupa o infectie virala sau in timpul sarcinii, poate contribui la manifestarea de alergii la aceste substante.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfaturi pentru imunitatea locuintei impotriva alergenilor Sfaturi pentru imunitatea locuintei impotriva alergenilor
Apara-te de invazia insectelor – 6 metode de preventie si combatere Apara-te de invazia insectelor – 6 metode de preventie si combatere
Cateva lucruri despre alunecarile de teren Cateva lucruri despre alunecarile de teren
Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea a II-a Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea a II-a
Sanatatea familiei in bucatarie - dotari pentru siguranta crescuta [Partea I] Sanatatea familiei in bucatarie - dotari pentru siguranta crescuta [Partea I]
7 solutii pentru a tine mustele si tantarii la distanta 7 solutii pentru a tine mustele si tantarii la distanta

Vezi mai multe articole