Piscina curata

Sanatatea piscinei: Controlul infectiilor - Partea a II-a

13 iunie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inotul este o activitate mai putin populara, care insa te mentine intr-o forma ideala si este benefica pentru organism. Inotatorii „de weekend” care au piscina acasa ar trebui sa fie constienti de faptul ca in ciuda eforturilor pe care le fac pentru a mentine apa in parametrii de calitate normali, acest lucru nu este suficient si ar trebui sa acorde mai multa atentie si acestui lucru. Cu o igiena corespunzatoare si cu un comportament disciplinat in bazinul de inot, putem preveni contaminarea piscinei.

In prima parte a acestui articol va povesteam despre clor si pericolele care se ascund in piscina. In continuare va povestim despre alte pericole de care trebuie sa tinem cont.

Cat timp sa nu te duci la piscina?
Daca ai anumite infectii, trebuie sa stai in afara piscinei pentru un anumit timp. Aceste infectii includ:

Varicela – evita sa te duci la piscina 7 zile dupa ce a aparut iritatia.

Criptosporidioza – nu inota 14 zile, chiar daca tulburarea de tranzit se opreste.

Micoza piciorului (picior de ulatlet) – incepe tratamentul si aloca o zi inainte de a intra in piscina.

Criptosporidioza
Cryptosporidium este o grupa de paraziti care se raspandeste contagios atunci cand inotatorii care au fost recent infectati contamineaza apa cu bacteriile prezente pe corpul lor. Criptosporidioza este o infectie cauzata de acest parazit si posibilele surse de contaminare includ persoanele care au fost recent bolnave, detin animale domestice pe post de animale de companie sau animale de ferma cum ar fi bovine.
Parazitul traieste in intestin si se gaseste in fecalele umane. Acesta se raspandeste in general din cauza igienei precare, in mod frecvent prin ingerarea de apa sau mancaruri contaminate.

Cryptosporidioza este contagioasa
O persoana infectata poate imprastia, la un singur contact, destule bacterii pentru a contamina o piscina intreaga. Bacteriile sunt foarte rezistente la clor, solutia folosita pentru dezinfectarea piscinei. Inghitind cel putin 2 bacterii, se poate ajunge la o infectie.

Simptomele criptosporidiozei
Simptomele sunt de obicei usoare, insa imbolnavirea poate fi brutala atunci cand sunt afectate persoane cu imunitatea scazuta, copii sau femei insarcinate. Dupa infectare, imbolnavirea poate aparea dupa 1-12 zile.
Simptomele includ: diaree cu crampe abdominale, balonare, febra, lipsa poftei de mancare, oboseala, ameteala si greata.
Simptomele dureaza de obicei pana la 2 saptamani. Persoanele pot purta bacteriile in fecale chiar si dupa 2 saptamani de la vindecare.

Lucruri de retinut
• Iti poti pastra piscina curata si sanatoasa prin urmarea unor pasi simpli si curatarea ei frecventa
• Nu lasa pe nimeni in piscina care are probleme cu stomacul
• Criptosporidioza este extraordinar de contagioasa. Nu inota pentru 14 zile din momentul in care problema de tranzit (diareea) se opreste
• Atentie la clorul din piscina – prea mult poate face rau
Pentru a ajuta la controlul infectiilor, ar trebui sa:
• Nu inotam niciodata in piscina atunci cand avem probleme cu stomacul (diaree) sau daca am avut in ultima saptamana aceeasi problema
• Facem dus inaintea intrarii in piscina
• Ne spalam pe maini cu sapun dupa ce mergem la toaleta
• Evitam inghitirea de apa din piscina

In cazul unor probleme cu infectiile luate din piscine, cea mai buna varianta este sa cereti si sprijinul unui medic.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sanatatea piscinei: Cum mentinem calitatea apei [Partea a II-a] Sanatatea piscinei: Cum mentinem calitatea apei [Partea a II-a]
Verifica cu un test kit calitatea apei din piscina Verifica cu un test kit calitatea apei din piscina
Constructiile de piscine in Romania. Rolul si avantajele bordurilor de piscina. Constructiile de piscine in Romania. Rolul si avantajele bordurilor de piscina.
Cum sa mentii curata apa din piscina in doar 5 pasi Cum sa mentii curata apa din piscina in doar 5 pasi
Piscine gonflabile pentru gradini mici Piscine gonflabile pentru gradini mici
Sistemele de monitorizare pentru piscine sau cum controlezi piscina pentru un consum redus Sistemele de monitorizare pentru piscine sau cum controlezi piscina pentru un consum redus

Vezi mai multe articole