Piscina curata

Sanatatea piscinei: Cum mentinem calitatea apei [Partea I]

30 iunie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Apa din piscina proprie poate fi casa unor microorganisme variate, de la microbi si bacterii pana la alge, acestea putand produce diverse probleme de sanatate – infectii ale urechii, nasului, gatului. Verifica pH-ul si nivelul clorului in fiecare zi – aceste teste ar trebui efectuate inainte de prima baie in piscina din ziua respectiva.

Sfatul nostru este sa verifici regulat piscina pentru a te asigura ca apa este „sanatoasa”. O metoda simpla de a face acest lucru este sa arunci o privire in piscina. Este apa curata? Poti vedea fundul piscinei? Apa arata cumva diferit fata de acum a aratat cu o zi inainte? Orice modificari, precum apa tulbure, inseamna ca trebuie sa testezi apa si sa urmezi pasii necesari pentru a imbunatati calitatea acesteia inainte ca oricine sa intre in piscina.

Surse de contaminare
Cateva surse variate de microbi si bacterii din piscina includ:

  • Oamenii care inoata in piscina – aceasta este principala sursa de infectie
  • Animalele, precum cainii – unii caini prefera sa „inoate” in piscina in zilele calduroase
  • Animale moarte – spre exemplu, broastele sau soparlele se pot ineca ocazional in piscina
  • Deseuri din jurul locuintei, precum frunze, iarba, praf

Intretinerea piscinei
Cele 5 elemente necesare pentru mentinerea calitatii apei in piscina de acasa includ:

  • Filtrare
  • Clorinare
  • Nivelul pH-ului
  • Alcalinitatea totala
  • Duritatea (Calciul)

Filtrarea
Apa din piscina este pompata printr-un filtru pentru indepartarea deseurilor si a particulelor mici.
Intervalul de timp la care trebuie verificat acel filtru depinde de marimea piscinei si de puterea pompei. Daca nu esti sigur, verifica manualul de instructiuni sau constula o companie specializata pe asa ceva. Retine: chiar si atunci cand filtrezi apa din piscina conform specificatiilor, circa 35% din apa nu este filtrata.

Clorinarea
Clorinarea este substanta chimica ce dezinfecteaza apa si ajuta la indepartarea deseurilor. Poti folosi un stabilizator pentru clor pentru a prelungi viata acestuia. In general, cu cat ciclul de filtrare este mai lung, cu atat vei avea nevoie de mai putin clor. In mod similar, cu cat folosesti mai mult clor, cu atat vei avea nevoie de un ciclu de filtrare mai mic. Aminteste-ti ca necesitatile de clor vor fi afectate de mai multi factori, inclusiv pompa si sistemul de filtrare, temperatura apei, nivelul apei, cantitatea de „deseuri” si numarul de inotatori din piscina.

Nivelul pH-ului
Nivelul pH-ului arata cat de acida sau alcalina este apa intr-un anumit moment. Un pH de 7 arata ca apa este neutra; peste 7 inseamna ca apa este alcalina, in timp ce nivelul sub 7 indica aciditate. Ar trebui sa tintesti catre un nivel de pH intre 7 si 7,6. Daca nivelul pH-ului din piscina este mai mare de 8, toti oamenii care inoata pot avea diverse eruptii cutanate, in timp ce un pH mai mic de 7 poate duce la usturimi ale ochilor.
Cativa dintre factorii care afecteaza nivelul de pH al piscinei includ ploaia masiva, numarul mare de inotatori si substantele chimice din apa. Aminteste-ti sa verifici regulat nivelul de pH al piscinei.

Alcalinitatea totala (AT)
Alcalinitatea totala se refera la suma tuturor substantelor alcaline din apa. Daca aceasta este prea mica, balanta pH-ului poate deveni instabila. Suprafetele piscinelor din beton sau varuite se vor deteriora in timp. Alcalinitatea totala si pH-ul sunt interconectate. Spre exemplu, cresterea AT poate duce si la cresterea pH-ului. Ai grija sa nu modifici valorile pH-ului atunci cand calibrezi AT-ul, si vice versa.

Duritatea apei (Calciul)
Duritatea apei se refera la cantitatea de calciu dizolvata in apa. Nivelurile mici de calciu vor deteriora suprafetele piscinei, in timp ce nivelele ridicate de calciu vor lasa o „pojghita” pe diverse suprafete si echipament.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Verifica cu un test kit calitatea apei din piscina Verifica cu un test kit calitatea apei din piscina
Constructiile de piscine in Romania. Rolul si avantajele bordurilor de piscina. Constructiile de piscine in Romania. Rolul si avantajele bordurilor de piscina.
Pregatiri pentru vara – Constructia si intretinerea unei piscine (II) Pregatiri pentru vara – Constructia si intretinerea unei piscine (II)
Piscina din curtea casei Piscina din curtea casei
Sistemele de monitorizare pentru piscine sau cum controlezi piscina pentru un consum redus Sistemele de monitorizare pentru piscine sau cum controlezi piscina pentru un consum redus
Cum sa mentii curata apa din piscina in doar 5 pasi Cum sa mentii curata apa din piscina in doar 5 pasi

Vezi mai multe articole