Se redescopera farmecul bucatariilor traditionale

07 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Detalii pentru amenajarea completa a bucatariilor rustice
 
Extrem de populare au devenit astazi interioarele traditionale. Ca o completare la seria stilului colonial prezentat intr-unul din numerele trecute, analizam pas cu pas procesul de amenajare a unei bucatarii traditionale 
 
Pentru cei care au fire melancolica si traiesc cu nostalgia bucatariei bunicii, pentru aceia pentru care caldura caminului este caracterizata de clasic, rustic, colonial sau provance, recreem intreaga atmosfera. Abordarea acestui stil in amenajarea bucatariei este o provocare. Ca si coordonare cu arhitectura generala a constructiei, cu zona in care este amplasata sau cu celelalte incaperi din casa se potriveste perfect caselor de munte, de mare, de tara, in locuinte permanente sau de vacanta. Alegerea lui pentru amenajarea apartamentelor de bloc se poate folosi ca unealta de personalizare, de rupere a barierelor standarde de mobilare. Obtinerea unui astfel de ambient nu presupune conditii speciale.
 
Orice spatiu, indiferent de dimensiuni, poate fi astfel imbracat. Ca majoritatea stilurilor, compozitiile se pot realiza la toate standardele de confort si functionalitate. Dar aici, un mare avantaj este faptul ca, dincolo de optiunea pentru mobila, intreaga decoratie poate fi manual confectionata sau achizitionata din magazine second hand, cu vechituri din lemn, metalice sau textile. De asemenea, mobilierul poate fi realizat sau cumparat la preturi avantajoase. Desigur, si pentru acest stil exista o categorie de lux, prezenta in cataloagele marilor firme importatoare.
 
Decoratia
Ceea ce joaca un rol extrem de important in imaginea de ansamblu a incaperii amenajate si o intregeste totodata este decoratia. Mai multe elemente trebuie tratate intr-un mod aparte, pentru o atmosfera unitara. Astfel, peretii pot fi placati cu placi ceramice, in diverse variante si dimensiuni, pana la tavan sau pana deasupra blatului de lucru (la 1,50 m de la podea). Ceramica poate fi completata cu zugraveala in nuante naturale, recomandata a fi aplicata cu pensula, pentru o nuantare specifica vremurilor cand nu exista trafaletul.
 
Stilul permite de asemenea tratarea peretilor cu piatra naturala, mozaic sau chiar lambriu de lemn, solutii fatoase, dar nu la fel de practice precum ceramica. Insa exista placute cu aspect de piatra, patinate, fara culoare uniforma si cu textura de travertin. Muchiile lor sunt imperfecte, facandu-le sa para a fi sparte. Culorile sunt de pamant, de la alb crem, bejuri si marouri deschise pana la caramiziu si brun inchis. Specifice sunt braurile decorative, cu o inaltime de 1,5 m sau ca terminatie a suprafetei de ceramica. Pentru tratarea pardoselilor in stil specific traditional se pot alege gresia, piatra sau lemnul sub forma de dusumea. Gresia se coordoneaza cu faianta atat la forma, cat si la culoare si textura.
 
Piese functionale
Pentru mobilier se prefera lemnul natur sau baituit transparent, astfel incat fibra lemnului sa ramana aparenta. Bucatariile albe sau patinate sunt si ele potrivite acestui stil. Se practica de asemenea construirea corpurilor unitare din lemn sau gips carton placat cu ceramica. Astfel se pot ingloba toate spatiile de depozitare necesare si aparatele elecrocasnice. Pentru o integrare perfecta, acestea din urma trebuie alese din gamele clasice disponibile pe piata. 
 
Pentru blatul de lucru se pot folosi de asemenea piatra, gresia sau lemnul de esenta tare, sau se poate turna din ciment usor colorat. Accesoriile potrivite sunt cele din lemn sau ceramica: obiecte populare romanesti, rafturi din lemn, cosuri impletite. Pentru ferestre se prefera tamplaria din lemn cu sisteme de umbrire clasice ca perdelutele cu patratele sau flori, din in sau bumbac.
 
Variante de ceramica
In magazinele Delta Design puteti gasi serii de ceramica portelanata in masa cu aspect de piatra erodata. Acest aspect da greutate spatiului in care placile pot fi amplasate vertical sau orizontal. Paleta disponibila cuprinde culori calde, naturale, pentru a da o imagine cat mai veridica ideii de piatra veche. Colectia THERMAE, inspirata de placile de travertin, este recomandata atat pentru placarea peretilor, cat si a podelelor. Este insotita de o gama variata de decoruri. Seria este caracterizata prin diferente mari de culoare si relief de la o placa la alta.
 
Ceramica joaca rolul cel mai important in obtinerea atmosferei dorite. Placutele decorative se vand la bucata si sunt mai scumpe decat cele obisnuite, pentru ca presupun o tehnica mai complicata de realizare. Braul decorativ poate fi realizat si pe sistemul mozaicului, sau poate fi format din placute cu modele pictate. Daca modelele fabricate sunt geometrice, placutele pictate pot fi cu flori sau cu fructe, in spiritul naturii. Daca ceramica se pune pana la tavan, se pot alege doua modele de faianta: unul pentru partea de jos a peretelui (mai inchis la culoare) si unul pentru partea de sus (intr-o nuanta mai deschisa, pentru a evita senzatia de sufocare)
LAGO BY LASSELSBERGER
Colectia Lago este de o naturalete universala, iar designul, gama de culori, dimensiunea (faianta 15 x 15 cm) si finisajul mat al placilor sunt gandite pentru crearea unui ambient rustic, adresat celor care iubesc traditia si natura. Culorile placilor, roscat, bej, albastru creeaza legatura cu pamantul si dau conotatia rustica amenajarii interioare. Decorurile cu motive figurative desprinse din natura ajuta la crearea unei atmosfere primitoare, ce aduce in ambient liniste si caldura.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Saint-Gobain Building Glass Romania aniverseaza 10 ani de la intrarea pe piata Saint-Gobain Building Glass Romania aniverseaza 10 ani de la intrarea pe piata
Austrotherm anunta repozitionarea pe piata a produselor premium Austrotherm anunta repozitionarea pe piata a produselor premium
Targul PROJECT EXPO: Imobiliare aduce in prim plan Targul PROJECT EXPO: Imobiliare aduce in prim plan "casa verde" - 13 Februarie 2009
Se modifica Programul Se modifica Programul "Prima Casa"
Cu statiile de calcat Tefal esti intotdeauna castigator Cu statiile de calcat Tefal esti intotdeauna castigator
Tefal Ultrablend Cook – Secretul unui garden party de succes Tefal Ultrablend Cook – Secretul unui garden party de succes

Vezi mai multe articole