on

Senzorii de imagine Sony Intelligent Vision, utilizati intr-un proiect pilot de tip Smart City la Roma

31 mai, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

-        Trei proiecte pilot vor debuta in luna iunie, avand  ca scop reducerea blocajelor si a poluarii din parcari, diminuarea numarului de accidente in care sunt implicati pietoni, reducerea aglomeratiei din autobuzele orasului

-        IMX500 de la Sony este primul senzor de imagine cu functionalitate de procesare AI incorporata, modalitatea de procesare elimina problemele legate de confidentialitate, iar implementarea acestuia se poate face utilizand infrastructura existenta.

 

Sony Europe a anuntat ca senzorii de imagine IMX500 cu functionalitate de procesare AI se afla in centrul a trei proiecte de tip Smart City derulate de Envision in orasul Roma. Acestea isi propun sa reduca poluarea asociata transportului in comun, dar si accidentele rutiere la trecerile de pietoni.

 

Obiectivul principal al intregului proces este acela de a evalua si furniza un sistem de parcare inteligent care utilizeaza senzori IMX500 pentru a reduce poluarea si blocajele in care sunt implicati cei care cauta un loc de parcare. Pentru a reusi acest lucru, unul dintre scopurile acestor proiecte este evaluarea eficacitatii unui asemenea sistem, conducatorii auto fiind notificati prin intermediul unei aplicatii pentru smartphone inainte de a fi directionati catre cel mai apropiat loc de parcare gratuit avand in vedere destinatia aleasa. 

In plus, testul include un studiu al sistemelor urbane inteligente, care va optimiza si spori utilizarea retelei de transport public, prin implementarea unor statii inteligente pentru autobuze, prin care sa se faca numararea persoanelor care se afla in fiecare mijloc de transport, pentru a identifica supraincarcarea si pentru a asigura o mai buna gestionare a autobuzelor, precum si optimizarea costurilor.

 

Nu in cele din urma, un sistem de alerta amplasat la trecerile pietonale va fi activat progresiv pentru a notifica soferii atunci cand pietonii traverseaza, utilizand iluminarea inteligenta a soselei, cu latenta scazuta, pentru a fi mai vizibile, cu scopul de a reduce accidentele care au loc la trecerile de pietoni. 

 

Intregul proces va debuta la in luna iunie.

 

IMX500 este primul senzor de imagine din lume care integreaza o functionalitate de procesare AI. Configuratia utilizata pentru acest proiect pilot permite extragerea in timp real a metadatelor care ofera informatii referitoare la un loc de parcare gratuit, la prezenta unui pieton care intentioneaza sa traverseze strada sau la numarul de persoane care urca ori coboara dintr-un autobuz. Nicio imagine nu este stocata pe senzor si nu este transmisa mai departe, in conformitate cu cerintele de confidentialitate. 

 

Acest proiect permite orasului sa reduca latimea de banda necesara, sa o scaleze cu usurinta utilizand retelele existente si sa reduca, in acelasi timp, costurile de alimentare si cele asociate comunicatiilor. In plus, acest sistem pastreaza confidentialitatea cetatenilor.

 

Sony Europe este implicata in dezvoltarea si implementarea proiectelor Smart City, cu scopul de a ajuta orasele sa-si rezolve diferite probleme printr-un model de afaceri de tip „Sensing as a Service” (SeaaS).

 

Probleme ale oraselor mari: trafic, aglomeratie si siguranta pietonilor

 

Aglomeratia cauzata de cei care doresc sa parcheze este vazuta de cetateni ca un factor-cheie care contribuie la congestionarea traficului, iar proiectul pilot incearca sa cuantifice amploarea problemei. Utilizarea tehnologiei imagistice Sony are rolul de a servi cauzelor sociale din orase si demonstreaza modul in care senzorii IMX500 pot atenua unele dintre problemele cu care se confrunta mediile urbane aglomerate.

 

Distanta medie dintre pietoni si vehicule este un factor important in masurarea gradului de siguranta a pietonilor. Proiectul pilot isi propune sa furnizeze o analiza cantitativa a acestui aspect si sa previna accidentele pietonale prin mecanisme de semnalizare ce vor fi instalate pe trecerile de pietoni.

Antonio Avitabile, Managing Director of Corporate Alliance and Investment la Sony spune: „Acesta este un exemplu clar si concret in care Smart Vision de la Sony poate servi scopului clientilor nostri, respectand in acelasi timp intimitatea oamenilor.

 

Ne dorim sa ajungem sa locuim in orase mai sustenabile si cu o calitate a vietii crescuta, iar prin intermediul platformei scalabile IMX500 putem accelera semnificativ acest proces.”

 

Implementarea tehnologiei

 

Unitatile smart Genius au fost instalate in centrul orasului Roma. Intr-o faza preliminara s-a antrenat o retea neuronala pentru identificarea locurilor de parcare disponibile, precum si a numarului de persoane care asteapta in statiile de autobuz, urca sau coboara din vehicul sau care intentioneaza sa traverseze ori traverseaza, efectiv, strada.

 

Fiecare unitate smart Genius este formata din senzori care monitorizeaza strazile din apropiere, precum si locurile de parcare. Senzorii trimit date in timp real gestionate de retelele neuronale, cu privire la locatia exacta a unui spatiu liber, prezenta pietonilor si numarul de persoane care asteapta in statiile de autobuz.

 

Aplicatie pentru spatiile de parcare gratuite

 

Locul exact definit de datele corespunzatoare spatiului de parcare liber este transmis in timp real prin intermediul unitatii smart. Apoi, datele sunt procesate imediat de catre senzorul integrat, utilizand retele neuronale, si transmise catre platforma de software in cloud a companiei partenere, Envision. Coordonatele pozitiei spatiului de parcare liber sunt suprapuse in timp real pe o harta care este afisata pe un dispozitiv mobil utilizat de catre conducatorul auto care se indreapta spre acea zona.

 

Siguranta pietonilor

 

Prezenta pietonilor este masurata si comparata in diferite locuri. Sistemul de retea neuronala detecteaza oamenii aflati pe trecerea de pietoni, iar conducatorii auto vor fi notificati printr-un semnal luminos.

 

Statii de autobuz Smart

 

Datele privind lungimea cozii si numarul persoanelor care urca sau coboara din autobuz sunt procesate de senzorul integrat in unitatea smart, prin intermediul retelei neuronale, si trimise catre platforma software Envision care le agrega si le pune la dispozitia personalului ce gestioneaza reteaua publica de autobuze pentru planificarea si optimizarea retelei de transport cu autobuzul. Este, astfel, determinata o cifra maxima la care spatiul este considerat aglomerat, pentru a semnala atunci cand autobuzul functioneaza la capacitate maxima, pentru a evita supraaglomerarea autobuzelor, pentru a gestiona mai bine reteaua de transport si pentru a imbunatati experientele de calatorie ale cetatenilor. 

Proiectul pilot se desfasoara in Roma si este realizat in colaborare cu mai multe companii noi din ecosistemul italian si cu sprijinul Sony Europe.

 

** TTM Group (DP Control) – responsabil pentru instalarea senzorului de imagine IMX500 in unitatile smart

 

 ** Envision – responsabil pentru dezvoltarea efectiva a unitatilor. Envision proiecteaza si dezvolta infrastructuri „End2End as a service” pentru orase inteligente si IoT, gestionate prin intermediul platformei software UrbanVision.

 

** Citelum – companie lider in domeniul iluminatului public din Europa si din lume, oferind, de asemenea, o experienta vasta in domeniul semnalizarii rutiere, supravegherii video, vehiculelor si serviciilor electrice urbane, in special al retelelor Wi-Fi, Citelum este promotorul proiectului si responsabil pentru instalarea de unitati smart pe semafoare, manager al serviciului de mentenanta curenta si in situatii deosebite a sistemelor de semaforizare, precum si al semnalizarii luminoase, reglementarii si controlului traficului din orasul Roma.

 

 

Despre Sony Semiconductor Solutions

 

Sony Semiconductor Solutions Corporation este lider global in domeniul senzorilor de imagine. Muncim continuu pentru a oferi tehnologii avansate de imagistica care sa aduca mai mult confort si bucurie in vietile oamenilor. In plus, lucram si pentru a dezvolta si a aduce pe piata noi tipuri de tehnologii, cu scopul de a oferi diverse solutii care vor duce capacitatile vizuale si de recunoastere atat ale oamenilor, cat si ale masinariilor, pe noi culmi.

 

Despre Sony Corporation:

 

Sony Corporation este o companie responsabila pentru divizia Electronics Products & Solutions (EP&S) din cadrul Sony Group. Avand viziunea de a „continua sa ofere Kando si Anshin oamenilor si comunitatilor din intreaga lume, prin dezvoltarea tehnologiei si prin adresarea noilor provocari”, Sony va crea produse si servicii in zone precum home entertainment & sunet, imagistica si dispozitive mobile.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Credit pentru casa neconstruita Credit pentru casa neconstruita
Grundig, partener oficial al celui mai recent hub de design din Romania, Andreea Muresan Studio in Covaci 8 Grundig, partener oficial al celui mai recent hub de design din Romania, Andreea Muresan Studio in Covaci 8
Cum sa te descurci singur in gradina Cum sa te descurci singur in gradina
Primul complex rezidential din Piatra-Neamt s-a lansat Primul complex rezidential din Piatra-Neamt s-a lansat
Ibiza House lanseaza un proiect imobiliar destinat tinerilor - 16 Iunie 2009 Ibiza House lanseaza un proiect imobiliar destinat tinerilor - 16 Iunie 2009
Case la periferie la pret de apartamente la oras Case la periferie la pret de apartamente la oras

Vezi mai multe articole