sisteme de caldura

Sisteme de incalzire

01 februarie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In anotimpul rece este vital sa iti incalzesti cat mai bine si eficient casa. Optiunile sunt destule fiecare cu avantaje si dezavantaje specifice. Asadar, daca nu planuiesti o iarna romantica la caldura si lumina lemnelor de foc si esti interesat de metode mai moderne si mai eficiente de a-ti incalzi locuinta, hai sa trecem impreuna in revista cele mai populare sisteme de incalzire.

Incalzire cu apa calda

Se foloseste evident apa incalzita. Poate ajunge la o temperatura maxima de 95 de grade C. Agentul termic preia o parte din energia termica cedata de combustibilul ars, care ulterior e distribuita printr-o retea inchisa de conducte.

Dezavantajele acestui sistem de incalzire sunt inertia termica mare in comparatie cu alte sisteme de incalzire, pericolul de inghet, daca nu este protejat cu conductoare de insotire sau inhibitori contra inghetului, iar costurile de realizare al acestui sistem sunt destul de mari.

Sisteme de incalzire cu abur de presiune joasa.

Se utilizeaza ca agent termic aburul saturat, cu presiune maxima de 1,7bari. Acest sistem este mai eficient decat cel care utilizeaza ca agent termic apa, deoarece  agentul de caldura este transportant prin sistemul de tevi cu pierderi mai mici de energie.

Incalzirea cu aer cald

Utilizeaza aerul ca agent termic de transport. Spre deosebire de sistemele de incalzire au apa sau cu aburi agentul termic este accesat direct de beneficiar fara un sistem intermediar care sa conditioneze schimbul.

Avantajele sunt numeroase:

Incalzirea rapida a incaperilor si a spatiilor industriale, cheltuieli de investitii mai mici, evitarea pericolului de inghet.

Dezavantajele sunt si ele prezente insa:

Dupa intreruperea alimentarii cu aer cald, camerele se racesc rapid. Spatiile se incalzesc neuniform, in raport descrescator fata de sursa de incalzire. Se raspandesc in aer bacterii nocive si mirosuri neplacute.

Pot aparea dopuri de apa care provoaca o functionare defectoasa si zgomote deranjante.

Am trecut in revista saptamana trecuta cateva dintre cele mai eficiente si folosite sisteme de incalzit. Si pentru ca nu am epuizat intr-un singur articol toate recomandarile continuam cu prezentarea altor sisteme care pot reprezenta o optiune fiabila pentru nevoile tale in functie de buget si necesitati.

Incalzirea cu pompe de caldura

Acest sistem extrage caldura geotermala si o foloseste pentru incalzirea locuintei si a apei menajere. Pompa de caldura transforma energia geotermala folosind 1KWh de electricitate pe care ii transforma in 4KWh de caldura. Cu alte cuvinte se poate acoperi necesarul de incalzire sau de racire folosind doar un sfert din energia electrica. Intreg ansamblul este un circuit inchis format din pompa de caldura, forajele geotermale cu adancimi cuprinse intre 70-140 metri si instalatia din interiorul casei (incalzire prin pardoseala, prin pereti, ventiloconvectoare, calorifere etc).

Incalzirea electrica

Folosirea acestui sistem de incalzire este una dintre cele mai costisitoare optiuni in acest moment. Prin urmare folosirea lui nu este foarte raspandita desi este considerata a fi una din solutiile viitorului pentru incalzirea locuintelor. 

Avantajele considerabile ale acestui sistem se refera la gradul mic de poluare pe care il preupune in procesul de producere si folosire a agentului termic. Mai exista avantajul unui consum controlat al consumului de energie si o contorizare exacta a acestuia.

Incalzirea cu energie solara

Acest sistem de incalzire este recomandat sa se foloseasca impreuna cu alte sisteme complementare cum ar fi exploatarea energiei eoliene, a pompelor de caldura sau a oricarui sistem auxiliar. Asta deoarece energia solara nu este disponibila tot timpul anului, mai ales in anotimpul rece cand ar putea fi cel mai mult folosita.

Incalzirea cu radiatii

Pentru acest sistem de incalzire ai nevoie de panouri radiante ceramice alimentate cu gaz metan si tuburi radiante care de asemenea functioneaza cu gaz metan. Utilizand principiul radiatiei termice se poate economisi pana la 40 la suta din energia consumata de alta sisteme de incalzit. Alte avantaje sunt ca repartizarea caldurii se realizeaza uniform pe intreaga suprafata a incaperii.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Agache Aurel Dionisie

02 februarie, 07:59

La sistemul de încălzire cu radiații vorbiți de ”panouri radiante alimentate cu gaz metan și tuburi radiante care funcționează cu gaz metan”. v-aș rămâne recunoscător dacă ați și nominaliza în mod concret marca deoarece din căutările mele pe net nu am găsit decât asemenea panouri și tuburi dar alimentate cu energie electrică și nu cu gaz metan.

Cristian Vasiliu

01 februarie, 20:54

Foarte interesante si utie informatli. Va multumesc
V-as fi recunoscator pentru ceva info despre panourile radiante electrice cu ioni de ag , parca; principiu, consum , eficienta, producatori , preturi. Multumesc

Alte articole

Termosemineul este alternativa eleganta si puternica la centrala clasica din locuintele noastre Termosemineul este alternativa eleganta si puternica la centrala clasica din locuintele noastre
Rezervoare de Propan pentru Casa. Alegere, Montaj și Utilizare Rezervoare de Propan pentru Casa. Alegere, Montaj și Utilizare
Toți românii merită căldura focului și magia șemineelor de calitate premium venite de la Sibiu Toți românii merită căldura focului și magia șemineelor de calitate premium venite de la Sibiu
 Tot ce trebuie sa stii despre centralele pe peleti Tot ce trebuie sa stii despre centralele pe peleti
Despre sistemul de incalzire in pardoseala Despre sistemul de incalzire in pardoseala
CENTRALA TERMICA - Acte si autorizatii CENTRALA TERMICA - Acte si autorizatii

Vezi mai multe articole